spot_img
12.3 C
Rafina
Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2026
spot_img

Γιατί χειροκροτούν όρθιοι τον “Καποδίστρια”;

 

 

 

Ημουν μαθητής Δημοτικού όταν πήγαμε, με το σχολείο, να παρακολουθήσουμε την ταινία για τον Παύλο Μελά. Δεν ξέρω τι συνέβαινε στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά στη Μακεδονία, η παρακολούθηση, δεν ήταν, απλώς, υποχρεωτική. Ηταν πατριωτικό καθήκον.

Λογικό. Οι παππούδες μας ήταν Μακεδονομάχοι, ο από βορρά κίνδυνος υπαρκτός και η Βουλγαρία φάνταζε σαν το σκυλί που περιμένει να δαγκώσει. Με κινηματογραφικούς όρους η ταινία ήταν άθλια. Και σήμερα διασώζεται μόνο η μουσική του Σπανού και αυτή ως σύνθημα στην κερκίδα του ΠΑΟΚ δια του οποίου οι ένθερμοι οπαδοί μας υπενθυμίζουν ότι δεν είναι καλά στα μυαλά τους.

Ομως βγαίνοντας από την αίθουσα του «Γαλαξία», επί της Λεωφόρου Στρατού, όλα τα αγόρια είχαμε κυριευτεί από τον πόθο. Να μεγαλώσουμε, να βγάλουμε τσιγκελωτό μουστάκι και να πάρουμε κανένα Βούλγαρο στο κατόπι. Αλλωστε στο σχολείο τραγουδούσαμε καθημερινά το «Μακεδονία Ξακουστή που έδιωξες τους Βούλγαρους και ελεύθερη είσαι τώρα». Αργότερα, για πολιτικούς λόγους, οι «Βούλγαροι» αντικαταστάθηκαν από τους «βάρβαρους».

 

Οι ταινίες με αναφορά σε θέματα πατρίδας κάνουν πάντα σουξέ στο box office. Η «Πολίτικη Κουζίνα» κατέχει το ρεκόρ. Η «Υπολοχαγός Νατάσσα» κρατούσε για δεκαετίες την πρώτη θέση. Αλλά και η ταινία για τον Καζαντζίδη έκοψε πιο πολλά εισιτήρια από τους δίσκους που πούλησε ο Στελλάρας στην εποχή του. Είναι, λοιπόν, απολύτως λογικό ο «Καποδίστριας» να γεμίζει σήμερα τις αίθουσες και οι τίτλοι τέλους να συνοδεύονται από χειροκρότημα.

Είναι η ταινία που μίσησαν οι κριτικοί και λάτρεψε το κοινό. Αναμενόμενο. Οι κριτικοί βλέπουν κινηματογράφο. Το κοινό μένει στο πατριωτικό συναίσθημα. Μάλιστα όσο πιο απλοϊκή είναι μία ταινία αντίστοιχου περιεχομένου, τόσο πιο διεισδυτική είναι η επίδραση της στους θεατές.

Το μεγάλο, κοινό αποθεώνει την ταινία. Το βλέπεις στις αναρτήσεις στα social. Και στάζει χολή για την κριτική, αλλά και την ιστορική συζήτηση για την εξουσιαστική φυσιογνωμία του Καποδίστρια. Μεταξύ μας, δεν έχει λόγο και βάση η κριτική στον Καποδίστρια με σημερινά μέτρα και σταθμά. Είναι ιστορικά άστοχο να τον ελέγχεις για αυταρχισμό στην Ελλάδα των ημιάγριων κλεφτών και των κοτζαμπάσηδων.

Γιατί όμως οι θεατές χειροκροτούν όρθιοι την ταινία του Σμαραγδή; Δεν επιβραβεύουν την κινηματογραφία του, αλλά το περιεχόμενο και το μήνυμα. Είναι σαν το κοινό που χειροκροτεί με θέρμη μία σχολική παράσταση για την επέτειο της Επανάστασης. Δεν εξετάζουν την υποκριτική δεινότητα των παιδιών, αλλά την ένταση με την οποία εκπέμπουν το πατριωτικό μήνυμα.

Ομως η υποδοχή του «Καποδίστρια» δηλώνει και κάτι ακόμα: την αναζήτηση μίας ηγεσίας που εμπνέει και διακρίνεται για το πατριωτικό της συναίσθημα. Και αν την επενδύσουμε με ψυχολογικά κριτήρια, θα αναδειχθεί η διαχρονική μας ανάγκη για κάποιον εθνικό «πατερούλη». «Εναν σαν τον Πούτιν, βρε αδερφέ». Κάποιον που να κάνει τη δουλειά εξ ονόματος του λαού, που θα συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα. Και ας είναι και κομματάκι αυταρχικός, δεν χάθηκε ο κόσμος. Οι ηγέτες πρέπει να έχουν στιβαρά χέρια. Μήπως τελικά η λατρεία του Καποδίστρια είναι περισσότερο λατρεία της ιδέας ενός ισχυρού ηγέτη παρά του ίδιου του ανθρώπου;

Δεν ξέρω πώς θα διαβάσει η πολιτική τάξη την επιτυχία του «Καποδίστρια». Δεν είμαι σίγουρος αν θα το επιχειρήσει. Ομως θα έπρεπε. Γιατί τα εισιτήρια που κόβει πληρώνονται σε ευρώ, όχι σε παλιές δραχμές. Και στα μάτια των θεατών, ο «Καποδίστριας» δεν δείχνει, απλώς, επίκαιρος. Δείχνει και απαραίτητος.

news247.gr

Αυτή την εβδομάδα

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονική επίθεση στον 20χρονο στην Καλαμαριά

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονική επίθεση στον 20χρονο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης εξασφάλισε το ΕΡΤnews. Στα...

ΕΝΦΙΑ 2026: Πώς θα δείτε το εκκαθαριστικό στην ΑΑΔΕ – Πότε πληρώνεται και ποιες εκπτώσεις ισχύουν

Η διαδικασία ανάρτησης των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ 2026...

Αρτέμιδα: Σοβαρό τροχαίο στη λεωφόρο Βραυρώνος – Δύο τραυματίες 19 ετών

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στη λεωφόρο...

Βαθιά θλίψη στον Α.Ο. Τριγλίας Ραφήνας για την απώλεια της μητέρας του μικρού αθλητή Μάνου Κόμη

Η Επιτροπή Υποδομών του Α.Ο. Τριγλίας Ραφήνας, μαζί με...

3ο Δημοτικό Ραφήνας: Μία μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

3ο Δημοτικό Ραφήνας Μία μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού. « Από...

ΝΕΑ

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονική επίθεση στον 20χρονο στην Καλαμαριά

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονική επίθεση στον 20χρονο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης εξασφάλισε το ΕΡΤnews. Στα...

Αρτέμιδα: Σοβαρό τροχαίο στη λεωφόρο Βραυρώνος – Δύο τραυματίες 19 ετών

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στη λεωφόρο...

3ο Δημοτικό Ραφήνας: Μία μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

3ο Δημοτικό Ραφήνας Μία μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού. « Από...

Διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

 Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του...

Παρακολουθήστε ζωντανά το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου

Ακολουθούν τα θέματα που θα συζητηθούν: Διαβίβαση επιστολής της...

Πώς δρούσαν τα call centers εξαπάτησης ηλικιωμένων – Τα αυτοσχέδια «κέντρα» από το Μενίδι έως το Άργος

Ένα εκτεταμένο δίκτυο τηλεφωνικών απατών σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων...

RPN.GR