spot_img
14.5 C
Rafina
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Παρατεταγμένα τα τρακτέρ έξω από τη Βουλή – Διανυκτερεύουν στο Σύνταγμα οι αγρότες

 

 

 

 

Image

Με τα τρακτέρ σε παράταξη μπροστά από τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος να θυμίζει μπλόκο εθνικής οδού, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19:30 το συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Οι αγρότες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αποφάσισαν να παραμείνουν στο Σύνταγμα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τα τρακτέρ να αποχωρούν το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πάνω από 40 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές έδωσαν το «παρών», έχοντας φτάσει οργανωμένα από διάφορες περιοχές της χώρας. Η εικόνα ήταν ξεκάθαρη και καθόλου διακοσμητική: οι αγρότες δεν ήρθαν για βόλτα στην πρωτεύουσα, αλλά για να θυμίσουν ότι τα προβλήματα της περιφέρειας δεν λύνονται με δελτία Τύπου.

Οι ομιλίες των αγροτοσυνδικαλιστών ολοκληρώθηκαν γύρω στις 19:30. Αμέσως μετά ακολούθησε συναυλία από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, σε μια προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανό το κλίμα συσπείρωσης. Λίγο πριν τις 20:00 δόθηκαν σταδιακά στην κυκλοφορία οι οδοί Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλέως Γεωργίου Α’, ενώ η Βασιλίσσης Αμαλίας παραμένει κλειστή έως την αποχώρηση των τρακτέρ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαθέτει δημοσιονομικό χώρο αλλά όχι την πολιτική βούληση για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Αιτήματα που, όπως τονίστηκε, δεν είναι καινούργια ούτε «εξωτικά»: μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις στο 100%.

Σύμφωνα με τους αγρότες, τα παραπάνω ζητήματα έχουν τεθεί επανειλημμένα, ακόμη και στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, χωρίς όμως να υπάρξουν απαντήσεις που να μεταφράζονται σε ουσιαστική ανακούφιση. Με απλά λόγια: πολλά λόγια, λίγες πράξεις.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν σωματεία εργαζομένων, φοιτητικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Ο Δήμος Καισαριανής προχώρησε στη διανομή φαγητού στους διαδηλωτές, καλύπτοντας πρακτικές ανάγκες σε μια κινητοποίηση που δείχνει πως δεν είναι υπόθεση μιας απογευματινής διαμαρτυρίας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν από νωρίς στην περιοχή, με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να εφαρμόζονται σταδιακά. Δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, με τις αρχές να δηλώνουν ότι στόχος ήταν η ομαλή διεξαγωγή της κινητοποίησης και η αποφυγή πλήρους παράλυσης του κέντρου.

Το μήνυμα των αγροτών είναι σαφές και καθόλου ποιητικό: χωρίς ουσιαστικές λύσεις, τα τρακτέρ δεν μένουν στα χωράφια. Και όταν φτάνουν στο Σύνταγμα, δεν το κάνουν για να φύγουν αθόρυβα.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Αυτή την εβδομάδα

Πετράλωνα: Τρόλεϊ προσέκρουσε σε πολυκατοικία – Ελαφρά τραυματίας ο οδηγός

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 13 Φεβρουαρίου,...

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής έκοψε την βασιλόπιτα

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής πραγματοποίησε την κοπή...

Ο Δήμος Παλλήνης υποδέχεται τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα με πολλές εκδηλώσεις

Ο Δήμος Παλλήνης υποδέχεται τις Απόκριες και την Καθαρά...

Τραγωδία στην Αρτέμιδα: Νεκρός 15χρονος οδηγός σε τροχαίο – Δύο συνομήλικοί του τραυματίες

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (13/2)...

ΝΕΑ

Πετράλωνα: Τρόλεϊ προσέκρουσε σε πολυκατοικία – Ελαφρά τραυματίας ο οδηγός

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 13 Φεβρουαρίου,...

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής έκοψε την βασιλόπιτα

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής πραγματοποίησε την κοπή...

Τραγωδία στην Αρτέμιδα: Νεκρός 15χρονος οδηγός σε τροχαίο – Δύο συνομήλικοί του τραυματίες

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (13/2)...

Ο Δήμος Παλλήνης στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους ΙΙΙ»

Ο Δήμος Παλλήνης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του διαδημοτικού...

RPN.GR