Ιστορικό ρεκόρ σημείωσε το έργο «Ποίηση (Ευαγγελισμός)» του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη, καθώς πωλήθηκε έναντι 1.258.000 ευρώ σε δημοπρασία του Bonhams στο Παρίσι, κατακτώντας τον τίτλο του ακριβότερου ελληνικού έργου τέχνης του 20ού αιώνα που έχει δημοπρατηθεί ποτέ.
Ο εμβληματικός πίνακας, που δημιουργήθηκε το 1950, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Παρθένη που έχουν εμφανιστεί ποτέ σε διεθνή δημοπρασία. Η αρχική εκτίμηση κυμαινόταν στις 300.000 ευρώ, με ανώτατη πρόβλεψη τις 500.000 ευρώ. Ωστόσο, η τελική τιμή εκτοξεύθηκε πολύ υψηλότερα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκώς αυξανόμενη αξία της ελληνικής τέχνης στη διεθνή αγορά.
Η διαδικασία της δημοπρασίας εξελίχθηκε σε πραγματικό θρίλερ για συλλέκτες και επενδυτές τέχνης. Οι πρώτες προσφορές αυξάνονταν κατά 10.000 ευρώ, όμως όσο το ενδιαφέρον κορυφωνόταν, οι συμμετέχοντες άρχισαν να πλειοδοτούν με διαφορές των 50.000 ευρώ. Το έργο κατακυρώθηκε τελικά στο 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ με τις προμήθειες η συνολική τιμή έφτασε τα 1.258.000 ευρώ.
Η «Ποίηση (Ευαγγελισμός)» ξεχωρίζει όχι μόνο για την καλλιτεχνική της αξία αλλά και για το μέγεθός της, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο έργο του Παρθένη που έχει παρουσιαστεί ποτέ σε δημοπρασία. Το έργο ανήκε σε ιδιωτική συλλογή και έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις αφιερωμένες στον καλλιτέχνη.
Πιο πρόσφατα, είχε κεντρική θέση στην έκθεση της Εθνική Πινακοθήκη το 2022, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον ιστορικών τέχνης, συλλεκτών και κοινού.
Η νέα αυτή διεθνής διάκριση για έργο του Παρθένη επιβεβαιώνει πως η ελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική στις μεγάλες αγορές τέχνης. Και κάπου εδώ, οι πίνακες των Ελλήνων δημιουργών θυμίζουν ότι η πολιτιστική αξία δεν μετριέται μόνο σε μουσεία, αλλά πλέον και σε… επταψήφια χτυπήματα σφυριού.
































