spot_img
33.9 C
Rafina
Δευτέρα, 29 Ιουνίου, 2026
spot_img

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου – Το πολιτικό μήνυμα της παραίτησης

 

 

 

Την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι εσωκομματικές διεργασίες στην Κουμουνδούρου βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Νέα αναταραχή προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η παραίτηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία γνωστοποίησε την απόφασή της να αποχωρήσει από το κόμμα, στέλνοντας σαφές πολιτικό μήνυμα για την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού και αριστερού χώρου.

Στη δήλωσή της, η πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι η περίοδος απαιτεί καθαρές επιλογές και πολιτικές υπερβάσεις, σημειώνοντας πως η κοινωνική πλειοψηφία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών, ενώ ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς παραμένει κατακερματισμένος.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρεται και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις 6 Ιουνίου, όπου είχε τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης για ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση. Όπως σημειώνει, μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου έγιναν προσπάθειες για σύγκλιση των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, οι οποίες όμως δεν απέδωσαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και, όπως αφήνει να εννοηθεί, ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις.

Η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα

Κεντρική θέση στη δήλωσή της έχει η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και η συγκρότηση της ΕΛ.Α.Σ., την οποία η ίδια περιγράφει ως πολιτική διέξοδο για τον προοδευτικό και αριστερό κόσμο.

Η πρώην υπουργός καθιστά σαφές ότι δεν μπορεί να στηρίξει μια προοπτική κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βρεθεί εκλογικά απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στο νέο πολιτικό εγχείρημα. Η τοποθέτηση αυτή αποτυπώνει το βάθος της εσωτερικής κρίσης, καθώς το κόμμα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για τη στάση του απέναντι στις νέες πολιτικές πρωτοβουλίες στον ίδιο ιδεολογικό χώρο.

«Δεν χωρούν προσχηματικοί συμβιβασμοί»

Στο κείμενο της αποχώρησής της, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρει ότι από το 2018 έως σήμερα προσπάθησε να λειτουργεί θεσμικά, συλλογικά και συνθετικά, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Βουλή και στο κόμμα.

Ωστόσο, όπως τονίζει, σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές δεν υπάρχουν περιθώρια για ασαφείς ή προσχηματικές θέσεις. Με αυτό το σκεπτικό δηλώνει ότι αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επιμένοντας στην ανάγκη συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού και αριστερού πόλου, ο οποίος θα μπορέσει να εκφράσει ξανά ένα πλειοψηφικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής.

Βαθαίνει η κρίση στην Κουμουνδούρου

Η παραίτηση Ξενογιαννακοπούλου έρχεται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις γύρω από την πολιτική γραμμή, τη στάση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και την επόμενη ημέρα του κόμματος φαίνεται πως παίρνουν πλέον χαρακτηριστικά ανοιχτής ρήξης.

Στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου καταγράφονται έντονες κινήσεις και ζυμώσεις, με στελέχη διαφορετικών τάσεων να πιέζουν για καθαρές αποφάσεις. Η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σημείο, καθώς εκεί θα φανεί αν η σημερινή ηγεσία μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο των εξελίξεων ή αν η εσωκομματική κρίση θα περάσει σε νέα, ακόμη πιο σκληρή φάση.

Η αποχώρηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου δεν είναι απλώς μια ακόμη παραίτηση στελέχους. Είναι πολιτικό σήμα. Και στην Κουμουνδούρου, τέτοια σήματα σπάνια έρχονται μόνα τους.

Αυτή την εβδομάδα

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) στην Ανατολική Αττική την Τρίτη 30/6

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο ΤΡΙΤΗ...

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Η ποικιλία κρεατικών που κάνει το τραπέζι… γιορτή

Στο Πικέρμι, το Οβελιστήριο των Φίλων ξέρει καλά τι...

Ακρίβεια: «Πάγωμα» δύο μηνών στις μειωμένες τιμές μετά τη λήξη του πλαφόν

Οι μειώσεις που καταγράφηκαν σε περίπου 2.000 προϊόντα λόγω...

Άρθρο Ψυχολογίας – Ενσυναίσθηση: η τέχνη να βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου

Υπάρχουν φορές που ένας άνθρωπος δεν χρειάζεται να του...

ΝΕΑ

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) στην Ανατολική Αττική την Τρίτη 30/6

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο ΤΡΙΤΗ...

Ακρίβεια: «Πάγωμα» δύο μηνών στις μειωμένες τιμές μετά τη λήξη του πλαφόν

Οι μειώσεις που καταγράφηκαν σε περίπου 2.000 προϊόντα λόγω...

RPN.GR