spot_img
29.4 C
Rafina
Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Πέθανε η Ροδή Γατίδου – Έφυγε χωρίς να μάθει ποιος δολοφόνησε την κόρη της με 104 μαχαιριές

Η μητέρα της 21χρονης φοιτήτριας Ιατρικής Εύης Γατίδου πέθανε σε ηλικία 72 ετών

 

 

Επί σχεδόν τρεις δεκαετίες αγωνιζόταν για την εξιχνίαση του εγκλήματος που συγκλόνισε τη Λάρισα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών η Ροδή Γατίδου, μητέρα της Εύης Γατίδου, της 21χρονης φοιτήτριας Ιατρικής που δολοφονήθηκε με 104 μαχαιριές μέσα στο διαμέρισμά της στη Λάρισα, τον Σεπτέμβριο του 1997.

Η Ροδή Γατίδου πέθανε χωρίς να λάβει την απάντηση που αναζητούσε επί σχεδόν 29 χρόνια: ποιος αφαίρεσε με πρωτοφανή αγριότητα τη ζωή της κόρης της. Κανείς δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για το έγκλημα, το οποίο παραμένει επισήμως ανεξιχνίαστο. Τον θάνατό της επιβεβαίωσαν στις 4 Σεπτεμβρίου 2026 και τοπικά μέσα της Λάρισας, μεταξύ των οποίων η Ελευθερία.

Το συγκινητικό αντίο της Νικολέττας Μπασδέκη

Την είδηση έκανε γνωστή η δικηγόρος Νικολέττα Μπασδέκη, η οποία είχε σταθεί στο πλευρό της οικογένειας κατά τη μακρόχρονη δικαστική διαδρομή της υπόθεσης, μαζί με τον εκλιπόντα ποινικολόγο Γιάννη Διαμαντή.

Στην αποχαιρετιστήρια ανάρτησή της περιέγραψε έναν αγώνα που δεν οδήγησε ποτέ στη δικαστική κάθαρση για την οποία πάλευε η οικογένεια.

«Καλό ταξίδι, Ροδή μου. Θα συναντήσεις την Εύη σου και αυτή θα σου πει ποιος είναι ο δολοφόνος», έγραψε, αποχαιρετώντας τη μητέρα που πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της αναζητώντας δικαιοσύνη.

Η ανακάλυψη του εγκλήματος

Η Εύη Γατίδου καταγόταν από τη Φτελιά Δράμας και ήταν τεταρτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι συμφοιτητές της άρχισαν να ανησυχούν όταν δεν είχαν κανένα νέο της από το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 1997. Το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, τέσσερις από αυτούς πήγαν στο διαμέρισμά της και, με τη βοήθεια κλειδαρά, κατάφεραν να μπουν στο εσωτερικό.

Εκεί βρήκαν την 21χρονη νεκρή στο κρεβάτι της. Είχε δεχθεί 104 μαχαιριές, εκ των οποίων οι 48 στην περιοχή γύρω από την καρδιά.

Η εικόνα του εγκλήματος συγκλόνισε τη Λάρισα και ολόκληρη τη χώρα. Η αστυνομική έρευνα, όμως, δεν κατάφερε να οδηγήσει σε οριστική απάντηση για την ταυτότητα του δράστη.

Η διαφωνία για τον χρόνο θανάτου

Ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της υπόθεσης ήταν ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο δολοφονήθηκε η φοιτήτρια.

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Ψαρούλης είχε εκτιμήσει ότι ο θάνατος επήλθε από το βράδυ του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου έως το μεσημέρι της Κυριακής.

Αργότερα, οι ιατροδικαστές Φίλιππος Κουτσάφτης και Νίκος Καλογριάς διατύπωσαν διαφορετική εκτίμηση. Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα, τη θερμοκρασία και την υγρασία που επικρατούσαν στη Λάρισα, τοποθέτησαν τον θάνατο από την Κυριακή 28 έως το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου.

Η διαφωνία αυτή αποδείχθηκε καθοριστική στη δικαστική εξέλιξη, καθώς επηρέαζε την αξιολόγηση του άλλοθι του ανθρώπου που βρέθηκε αργότερα στο εδώλιο.

Από την πρωτόδικη καταδίκη στην αμετάκλητη αθώωση

Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο το 1999, καθώς οι αρχικές έρευνες δεν είχαν καταλήξει στον εντοπισμό του δράστη.

Το 2003 οι γονείς της Εύης κατέθεσαν υπόμνημα στις δικαστικές αρχές της Λάρισας, ζητώντας να εξεταστεί εκ νέου ένα πρόσωπο που γνώριζε την κόρη τους και είχε ήδη καταθέσει κατά το πρώτο στάδιο της έρευνας.

Ο άνδρας παραπέμφθηκε σε δίκη και το 2005 κρίθηκε ένοχος σε πρώτο βαθμό, με το δικαστήριο να του επιβάλλει ισόβια κάθειρξη. Ο ίδιος αρνούνταν εξαρχής οποιαδήποτε συμμετοχή στη δολοφονία.

Η πρωτόδικη απόφαση ανατράπηκε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, το οποίο τον αθώωσε. Ακολούθησαν νέες δικαστικές διαδικασίες και επαναλήψεις της δίκης, στις οποίες κρίθηκε ξανά αθώος.

Το 2014 η αθώωσή του κατέστη οριστική και αμετάκλητη. Συνεπώς, δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα. Μετά τη δικαστική αυτή κατάληξη, η δολοφονία της Εύης παρέμεινε χωρίς ταυτοποιημένο δράστη, όπως καταγράφεται και στο ιστορικό ρεπορτάζ για την οριστική αθώωση.

Ένας αγώνας χωρίς κάθαρση

Για τη Ροδή Γατίδου, οι αίθουσες των δικαστηρίων και οι φάκελοι της δικογραφίας έγιναν κομμάτι μιας ζωής σημαδεμένης από την απώλεια.

Παρακολούθησε τις έρευνες, τις αντικρουόμενες επιστημονικές εκτιμήσεις, την πρωτόδικη καταδίκη και τις αλλεπάλληλες αθωωτικές αποφάσεις. Παρέμεινε μέχρι το τέλος αντιμέτωπη με το ίδιο αναπάντητο ερώτημα.

Η είδηση του θανάτου της κλείνει το ανθρώπινο κεφάλαιο μιας μητέρας που δεν σταμάτησε να ζητά δικαιοσύνη. Δεν κλείνει, όμως, την υπόθεση της Εύης Γατίδου.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, το έγκλημα εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση που η Ροδή Γατίδου δεν πρόλαβε ποτέ να ακούσει.

Αυτή την εβδομάδα

Τουρκία: Βίντεο φέρεται να δείχνει στέλεχος του CHP να χτυπά την πρώην σύντροφό του – Παραιτήθηκε από την ηγεσία

Σάλο έχει προκαλέσει στην Τουρκία βίντεο από κάμερα ασφαλείας,...

Το ελληνικό Space Hub που θα παρακολουθεί δορυφόρους και διαστημικά σκουπίδια

Σε ένα σύγχρονο κέντρο παρατήρησης του Διαστήματος και δορυφορικών...

Στην Τριγλία Ραφήνας ο προπονητής Χρήστος Μποτάνης

Η Επιτροπή Υποδομών του συλλόγου ανακοίνωσε την έναρξη της...

Δεύτερος ο Μίλτος Τεντόγλου στον τελικό του Diamond League με άλμα στα 8,40 μ.

Μια ανάσα από την κατάκτηση ακόμη ενός διαμαντιού έφτασε...

Ιστορική πρωτιά στον Ελληνικό Στρατό: Ανέλαβαν καθήκοντα οι πρώτες γυναίκες στρατονόμοι (βίντεο)

Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για τον Ελληνικό Στρατό, με...

ΝΕΑ

Το ελληνικό Space Hub που θα παρακολουθεί δορυφόρους και διαστημικά σκουπίδια

Σε ένα σύγχρονο κέντρο παρατήρησης του Διαστήματος και δορυφορικών...

Στην Τριγλία Ραφήνας ο προπονητής Χρήστος Μποτάνης

Η Επιτροπή Υποδομών του συλλόγου ανακοίνωσε την έναρξη της...

Δεύτερος ο Μίλτος Τεντόγλου στον τελικό του Diamond League με άλμα στα 8,40 μ.

Μια ανάσα από την κατάκτηση ακόμη ενός διαμαντιού έφτασε...

Σπύρος Χρυσικόπουλος: Διέσχισε κολυμπώντας το Ιόνιο από την Ελλάδα στην Ιταλία

Έναν ακόμη άθλο στην ανοιχτή θάλασσα ολοκλήρωσε ο Σπύρος...

Ντράφι: Αναφορά για διάρρηξη από τέσσερα άτομα στην οδό Κριεζή

Ρεπορτάζ Κατερίνα Τράση Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο Ντράφι αναφορά για...

RPN.GR