spot_img
18.1 C
Rafina
Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.

 

 

«Το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) προέβη σε επαναγορά από την Εθνική Τράπεζα τριών Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ και αξίας αγοράς περίπου 3,8 δισ. ευρώ, με μέσο σταθερό ονομαστικό επιτόκιο 3,5% και μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκεια 5,4 έτη, που είχαν εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Η εν λόγω επαναγορά έγινε με έκδοση ενός νέου ΟΕΔ διάρκειας 30 ετών, ίσης συνολικής ονομαστικής αξίας και αξίας αγοράς και ονομαστικό επιτόκιο 3,25%.  

Από τη συναλλαγή προέκυψαν τα ακόλουθα θετικά αποτελέσματα:

  • Είναι δημοσιονομικά και ταμειακά ουδέτερη για το ΕΔ.
  • Μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης του ΕΔ, αφού λήξεις ομολόγων με μέση διάρκεια 5,5 ετών, αντικαθίστανται με ομόλογα λήξης 2050.
  • Είναι μία εμβληματική έκδοση που βοηθά στην ανατιμολόγηση, επί τα βελτίω, του συνόλου της Ελληνικής καμπύλης για όλες τις μικρότερες διάρκειες των 30 ετών.
  • Είναι επιβοηθητική ως προς την μελλοντική εκδοτική δραστηριότητα του ΕΔ.
  • Για τη νέα έκδοση δεν καταβλήθηκε κάποιου είδους προμήθεια.
  • Προέκυψε σημαντικό όφελος αναφορικά με το κόστος νέου δανεισμού του ΕΔ για διάρκεια 30 ετών.
  • Το ΕΔ επέλεξε να επεκτείνει τη ληκτότητα μέρους του χρέους του σε 30 έτη, με σταθερό επιτόκιο, σε ένα περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, ενώ ταυτόχρονα αντιστάθμισε επιτοκιακό κίνδυνο.
  • Η συναλλαγή επιφέρει περαιτέρω βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, τόσο αναφορικά με το λόγο χρέους προς ΑΕΠ όσο και με το λόγο των ετήσιων μικτών χρηματοδοτικών αναγκών του ΕΔ προς το ΑΕΠ.            

Επιπλέον, η συναλλαγή βελτιώνει σημαντικά την κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας για το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα την κάλυψη μεγάλου μέρους των κεφαλαιακών της αναγκών, γεγονός που αφενός είναι επιβοηθητικό για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων «Ηρακλής» και αφετέρου αποτελεί όφελος για τους μετόχους της τράπεζας, σημαντικότερος των οποίων είναι το Ελληνικό Δημόσιο, αφού κατέχει αμέσως ή εμμέσως πλέον του 40% του συνόλου των μετοχών της.

Τέλος, για την εν λόγω συναλλαγή είχαν ενημερωθεί αναλυτικά και είχε ληφθεί η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμών, πριν από τη σύναψή της.

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει, με σταθερότητα και σύνεση, τη σταδιακή εφαρμογή του εγκεκριμένου δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος για το έτος 2020, επιτυγχάνοντας τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα».  

Αυτή την εβδομάδα

Κρήτη: Θλίψη στη Χερσόνησο για τον 16χρονο Νίκο που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία της Χερσονήσου...

Κυριακή μεσημέρι με ζωντανή μουσική στον Μπαρμπαβάγγο – Έρχονται οι «The Capy Banda»!

Η Κυριακή θέλει παρέα, χαλαρή διάθεση και μουσική! Ο...

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή για το «Greece Race for the Cure 2026»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στο...

Η Ραφήνα αγάπησε το Cheerleading – Οι Phoenix μπήκαν δυνατά στη δεύτερη χρονιά τους

Χρειάστηκε μόλις ένας χρόνος για να μετατραπεί μια καινούργια...

Παλλήνη: Συγκινητικό αντίο στον Νίκο Βίδο από τον Σύλλογο της γειτονιάς του

Τη θλίψη του για την απώλεια του Νίκου Βίδου...

ΝΕΑ

Κρήτη: Θλίψη στη Χερσόνησο για τον 16χρονο Νίκο που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία της Χερσονήσου...

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή για το «Greece Race for the Cure 2026»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στο...

Η Ραφήνα αγάπησε το Cheerleading – Οι Phoenix μπήκαν δυνατά στη δεύτερη χρονιά τους

Χρειάστηκε μόλις ένας χρόνος για να μετατραπεί μια καινούργια...

Κόρινθος: Νεκρός 26χρονος σε σφοδρό τροχαίο – Πέντε τραυματίες

Τραγική κατάληξη είχε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ...

RPN.GR