Στο επίκεντρο ερωτημάτων για το επαγγελματικό της υπόβαθρο βρίσκεται η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιτι Ζακαράια, η οποία παραδέχθηκε ότι δεν πέρασε τις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας άσκησης δικηγορίας και δεν επιχείρησε να εξεταστεί ξανά.
Η παραδοχή έγινε το βράδυ της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου, στην εκπομπή «Hannity» του Fox News, έπειτα από ερωτήσεις για τις προηγούμενες αναφορές της σε άσκηση δικηγορίας. Ως δικηγόρο την είχε παρουσιάσει και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Όταν ο Σον Χάνιτι τη ρώτησε εάν απέτυχε στις εξετάσεις, η Ζακαράια το επιβεβαίωσε. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν ακολούθησε δεύτερη ή τρίτη προσπάθεια.
Η ίδια απέδωσε την απόφασή της στο γεγονός ότι σχεδίαζε να μετακομίσει στην Κίνα μετά την αποφοίτησή της. Όπως υποστήριξε, θεωρούσε ότι το αποτέλεσμα των εξετάσεων δεν θα επηρέαζε τα επαγγελματικά της σχέδια, καθώς επρόκειτο να εργαστεί στο τμήμα διεθνών υποθέσεων κινεζικής δικηγορικής εταιρείας.
Η Ζακαράια αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Pepperdine το 2011. Σύμφωνα με το ABC News, συμμετείχε στις εξετάσεις της Καλιφόρνιας, χωρίς επιτυχία. Σε προηγούμενη συνέντευξή της στο Real America’s Voice είχε υποστηρίξει ότι συμβουλεύτηκε ανθρώπους του νομικού χώρου σχετικά με τη χρήση του τίτλου «lawyer», επικαλούμενη το πτυχίο της και τη διεθνή επαγγελματική της εμπειρία. Η κατοχή πτυχίου Νομικής, πάντως, αποτελεί διαφορετικό προσόν από την άδεια άσκησης δικηγορίας.
Τα ερωτήματα για τους επαγγελματικούς τίτλους της προστέθηκαν στην κριτική που δέχθηκε για την πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο. Η εμφάνισή της ήταν σύντομη και περιλάμβανε ερωτήσεις από μόλις τρεις δημοσιογράφους, προκαλώντας αρνητικά σχόλια από μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς σχολιαστές.
Ο Τραμπ, ωστόσο, υπερασπίστηκε την παρουσία της, δηλώνοντας ότι τη θεωρεί «πολύ καλή». Η ίδια υποστήριξε πως ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά της, τονίζοντας ότι είχε στη διάθεσή της ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας.





























