spot_img
13.8 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Εκτίμηση Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό του Μαρτίου(χάρτες)

 

 

 

Ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου ανακοίνωσε κάποιες μακροχρόνιες εκτιμήσεις του για τον καιρό του Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος η μέθοδος «είναι εντελώς πειραματική και δεν αποτελεί πρόγνωση, δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τις καθημερινές προγνώσεις που εκδίδονται οπότε καλό θα είναι να μην χρησιμοποιηθεί ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων».

(Για όσους δεν γνωρίζουν να διαβάζουν τους χάρτες υπάρχει επεξήγηση στο παρακάτω κείμενο αλλά παρακαλώ να διαβαστεί με ιδιαίτερη προσοχή για να μην υπάρξουν παρερμηνείες)

Η Αναλογική μέθοδος, βασίζεται στην μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης Madden-Julian (MJO) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα η οποία και δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη σε συνδυασμό και με την λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη ώστε να δώσει μια πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τις επόμενες 25-30 ημέρες!

Για αυτούς που δεν γνωρίζουν να διαβάζουν τους χάρτες:
Πάρα μα πάρα πολύ γενικά καθώς υπάρχουν και κάποιες λίγες εξαιρέσεις:

Στους χάρτες (ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) με τίτλο “Geop 500hPa & pression au sol” οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν γενικά καλό καιρό από πλευράς φαινόμενων και κυρίως όταν βρίσκονται κοντά με τις πορτοκαλί αποχρώσεις, ενώ οι πορτοκαλί αποχρώσεις υποδηλώνουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες χωρίς φαινόμενα και χωρίς ανέμους! Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις και κυρίως αυτές προς το μπλε και μοβ υποδηλώνουν αλλαγή του καιρού έως και κακοκαιρία!

Οι χάρτες με τίτλο “Temperature a 850hpa” χρησιμεύουν για την ανάλυση των αερίων μαζών από θερμοκρασιακής πλευράς. Σε γενικές γραμμές και πάντα λαμβάνοντας υπόψη την εποχή: Οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν μαλακό έως πολύ μαλακό καιρό, οι πορτοκαλί ζεστό, και οι κόκκινες ιδιαίτερα έως πολύ ζεστό για την εποχή καιρό, ανάλογα με το πόσο έντονες είναι οι αποχρώσεις! Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις υποδηλώνουν κάποια σχετική ψύχρα ανάλογα με το υψόμετρο φυσικά, ενώ οι μπλε αποχρώσεις υποδηλώνουν κρύο το οποίο γίνεται τσουχτερό όσο πιο σκούρες γίνονται αυτές και στην περίπτωση του μωβ χρώματος θα μιλάμε για συνθήκες ψύχους!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι εντελώς ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ οπότε καλό θα είναι να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Πάνω από 1.000 κεραυνοί σε μία ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας (video) – rpn

Η Αττική βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με...

Νέος Βουτζάς: Οι πυρόπληκτοι διεκδικούν δικαστικά την επιστροφή χρημάτων για το νερό από τον δήμο Ραφήνας Πικερμίου – rpn

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΒΟΥΤΖΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5/12/25 Με μια σύντομη, και...

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

ΝΕΑ

Πάνω από 1.000 κεραυνοί σε μία ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας (video) – rpn

Η Αττική βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με...

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

Θα επιβιώσει η Eurovision από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της;

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Eurovision φαίνεται πως είναι σε...

RPN.GR