spot_img
25.7 C
Rafina
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Ποιοί δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στην Ελλάδα από το 1878 έως εχθές

 

 

 

 

Την ώρα που οι αστυνομικοί  προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να ξεκινήσουν τις έρευνες τους για να φτάσουν στα ίχνη των ανθρώπων που άδειασαν μια γεμιστήρα όπλου πάνω στο κορμί του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ξυπνούν μνήμες από τον Ιούλιο του 2010 όταν δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας αλλά και από άλλες δολοφονίες δημοσιογράφων και εκδοτών που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Πρώτος δημοσιογράφος-θύμα καταγράφεται, το 1878, ο ανταποκριτής των Times του Λονδίνου Τσαρλς Ογκλ, για τον θάνατο του οποίου υπάρχουν δύο σενάρια: ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης στο Πήλιο ή ότι δολοφονήθηκε από Τούρκους στρατιώτες.

Ακολουθεί η δολοφονία του Ανδρέα Καβαφάκη που δολοφονήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1922 έξω από το σπίτι του στην οδό Τροίας. Ο Ανδρέας Καβαφάκης το 1916 ίδρυσε την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Τον Αύγουστο του 1946 δολοφονήθηκε δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Κώστας Βιδάλης από παρακρατικούς της Θεσσαλίας, τη δράση των οποίων ερευνούσε.

Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης, εκδότης της «Βραδυνής», ήταν το επόμενο θύμα. Την ευθύνη της δολοφονίας του, στις 19 Μαρτίου του 1983, ανέλαβε η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη», η οποία, λίγο καιρό μετά, αρνήθηκε πάσα συμμετοχή. Μέχρι στιγμής, δεν έχει κατονομαστεί ο ένοχος της δολοφονίας.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Νίκος Μομφερράτος, εκδότης της «Απογευματινής», πέφτει νεκρός με τον οδηγό του Παναγιώτη Ρουσέτη, στις 21 Φεβρουαρίου του 1985. Την ευθύνη για τη δολοφονία ανέλαβε η «17 Νοέμβρη», η οποία, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989, δολοφόνησε τον επίσης δημοσιογράφο Παύλο Μπακογιάννη.

Η πιο πρόσφατη δολοφονία δημοσιογράφου είναι εκείνη του Σωκράτη Γκιόλια στις 19 Ιουλίου του 2010, από πυρά της «Σέχτας Επαναστατών», η οποία ανέλαβε και την ευθύνη.

Τελευταία είναι η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ με τουλάχιστον έξι σφαίρες σε όλο του το σώμα, ενώ στο σημείο του εγκλήματος βρέθηκαν συνολικά 17 κάλυκες.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Στελέχη του Λ.Σ. στην 37η αποστολή «Σταγόνα Αγάπης» του «Ναυτίλου» στους Λειψούς

Με μια σημαντική και πρωτοποριακή προσθήκη ολοκληρώθηκε η 37η...

Κίνηση: Ουρές στον Κηφισό μετά από τροχαίο – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Με προβλήματα διεξαγόταν η κυκλοφορία σε αρκετούς δρόμους της...

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Πρόβλεψη για 48ωρο με ισχυρές καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Αλλαγή του καιρού από το μεσημέρι της Κυριακής 25...

Pizza Fan: Κλειστά και τα 110 καταστήματα και διακοπή παραγγελιών μέσω efood, Wolt και BOX

Σε αναστολή λειτουργίας προχώρησε η Pizza Fan, σύμφωνα με...

Τα ζώδια σήμερα Παρασκευή 23 Οκτωβρίου

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας Κριός: Αγαπητέ μου μου...

ΝΕΑ

Στελέχη του Λ.Σ. στην 37η αποστολή «Σταγόνα Αγάπης» του «Ναυτίλου» στους Λειψούς

Με μια σημαντική και πρωτοποριακή προσθήκη ολοκληρώθηκε η 37η...

Κίνηση: Ουρές στον Κηφισό μετά από τροχαίο – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Με προβλήματα διεξαγόταν η κυκλοφορία σε αρκετούς δρόμους της...

Τα ζώδια σήμερα Παρασκευή 23 Οκτωβρίου

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας Κριός: Αγαπητέ μου μου...

Αλεξανδρούπολη: Νεκρή 17χρονη έπειτα από πτώση από γέφυρα

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες του περιστατικού που σημειώθηκε τα...

Ηλιαχτίδα στη Ραφήνα: Χώρος για όσα σε απασχολούν, με online ψυχοθεραπεία σε όλη την Ελλάδα

Δουλειά, οικογένεια, εκκρεμότητες και η αίσθηση ότι πρέπει να...

RPN.GR