spot_img
16.5 C
Rafina
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2026
spot_img

Self test: Ανοίγει ο κύκλος των δικαιούχων- Δωρεάν για όλους από 18 έως 30 ετών

 

 

 

Διευρύνεται, από αύριο, Δευτέρα, ο κύκλος δικαιούχων των δωρεάν self tests, περιλαμβάνοντας πλέον και όλους τους πολίτες από 18 έως 30 ετών. Με αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού, που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες.

Από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, 2 self tests από τα φαρμακεία:

-οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
-οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων

-καθώς και όσοι συμπολίτες μας είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).

Συνολικά, από τις 12 Απριλίου έως σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία 18.513.671 self tests σε 4.050.888 πολίτες και έχουν γίνει 12.515.855 ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, δηλαδή ένα ποσοστό 68% επι του συνόλου.

Σκρέτος: Έχουμε καλύτερη εικονα της πανδημίας

«Η μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την μαζική πολιτική δημόσιας υγείας, που λειτουργεί συμπληρωματικά στους στοχευμένους και δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, έχει φέρει τη χώρα μας μεταξύ των 5 ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ σε όλη την ΕΕ. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι ότι χάρη σε αυτή την πολιτική έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα και γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός δείκτης θετικότητας κινείται μεταξύ του 0,2-0,3%», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκρέτσος.

«Εμβολιασμός και τακτική αυτοδιάγνωση είναι, συνεπώς, τα σημαντικότερα μας όπλα για να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία και την κοινωνία και να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία. Έως τότε συνεχίζουμε να προσέχουμε πολύ, τηρώντας τις αποστάσεις, φορώντας μάσκα και αποφεύγοντας τις μαζικές συναθροίσεις», προσέθεσε ο κ.Σκρέτσος.

Έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί χάρη στα self tests, με δεύτερο pcr ή rapid antigen test, 26.444 θετικά κρούσματα, ως επι το πλείστον σε ασυμπτωματικούς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις ημερήσιες αναφορές κρουσματων του ΕΟΔΥ, σχεδόν το 50% των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων προέρχονται πλέον από self tests.

Τα δύο τεστ που δίνονται αυτή τη βδομάδα στους δικαιούχους είναι για 1 τεστ την εβδομάδα για να καλύψουν δηλαδή τις δυο επόμενες. Η διανομή γίνεται εκ περιτροπής ανα εβδομάδα σε α) νέους-μαθητές-εκπαιδευτικούς και β) σε εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να μην υπάρχει φόρτος στα φαρμακεία. Γι’αυτό διανέμονται δύο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Ζωντανή μουσική και γεύσεις που… δεν παίζουν- Ραντεβού στο Mamas το Σάββατο

Ένα βράδυ με άρωμα παρέας, ψητού και μουσικής Αν ψάχνεις...

Ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης, παραχώρησε την καρέκλα του στη… μελλοντική δήμαρχο

Με την πιο γλυκιά «καλημέρα» ξεκίνησε η ημέρα του...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 7 Απριλίου για 5 θέματα

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

Ραφήνα Πικέρμι: Που θα δηλώσετε τις ζημιές από την κακοκαιρία ERMINIO στην κατοικία ή την επιχείρησή σας

Ανακοίνωση Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου για δηλώσεις ζημιών σε...

ΝΕΑ

Πώς φαίνεται η αφρικανική σκόνη από ψηλά – Ορατή ακόμη και από το διάστημα

  Σχεδόν εξωπραγματικές ήταν οι εικόνες που καταγράφηκαν στην Κρήτη...

RPN.GR