spot_img
26.1 C
Rafina
Τρίτη, 12 Μαΐου, 2026
spot_img

Αεροδρόμιο Σπάτων: Ποια ήταν η Μαρία Λαδά – Η ανακοίνωση του αερολιμένα για τον θανάσιμο τραυματισμό της

 

 

 

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία με τον θάνατο 67χρονης γυναίκας με αναπηρία διερευνούν οι αρμόδιες αρχές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το περιστατικό συνέβη κατά τη διαδικασία αποβίβασης επιβάτιδας με μειωμένη κινητικότητα, με τη χρήση ειδικού ανυψωτικού μηχανήματος.

Σε ανακοίνωσή του, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους της γυναίκας και γνωστοποιεί ότι έχει ξεκινήσει επίσημη διαδικασία διερεύνησης σε συνεργασία με τον πάροχο της υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑμεΑ.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Σύμφωνα με τον αερολιμένα, το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2026, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, κατά τη χρήση του ανυψωτικού μηχανήματος που χειρίζεται εξωτερικός συνεργάτης. Από το συμβάν τραυματίστηκαν τόσο η επιβάτιδα όσο και εργαζόμενος, ενώ στο σημείο κλήθηκε άμεσα το ΕΚΑΒ.

Η 67χρονη μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε. Ο εργαζόμενος παρελήφθη για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Ποια ήταν η Μαρία Λαδά

Θύμα της τραγωδίας είναι η Μαρία Λαδά, ιδρυτικό στέλεχος του Συλλόγου «ΥΠΕΡΙΩΝ» στην Κεφαλονιά. Την είδηση έκανε γνωστή η πρόεδρος του Συλλόγου, Σοφία Μαροπούλου, κάνοντας λόγο για μια γυναίκα που υπήρξε «αγωνίστρια της ζωής», με έντονη κοινωνική και επαγγελματική δράση.

Η Μαρία Λαδά έπασχε από σπάνιο νόσημα και ήταν μέλος συλλόγου που ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Σπανίων Νοσημάτων. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι σκληρή: η απώλειά της σημειώθηκε παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Νοσημάτων. Είχε ταξιδέψει στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε σχετικό συνέδριο και φεστιβάλ, ενώ επρόκειτο να επισκεφθεί και τον γιατρό της.

Τι συνέβη κατά την αποβίβαση

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος του «ΥΠΕΡΙΩΝ», η 67χρονη αποβιβάστηκε από αεροσκάφος και επιβιβάστηκε σε μικρό λεωφορείο μεταφοράς επιβατών. Κατά την αποβίβαση, η ράμπα του οχήματος δεν προσαρμόστηκε σωστά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο κενό.

Αντί να κληθούν τεχνικοί ή άλλο εξειδικευμένο προσωπικό, ο οδηγός επιχείρησε να τη βοηθήσει σηκώνοντάς τη στην αγκαλιά του. Και οι δύο έχασαν την ισορροπία τους και έπεσαν στο κενό.

Η Μαρία Λαδά τραυματίστηκε σοβαρά στον θώρακα και, σύμφωνα με ιατρικές εκτιμήσεις, υπέστη εσωτερική αιμορραγία. Παρέμεινε σε επαφή με το περιβάλλον μέχρι τη μεταφορά της στο ιατρείο του αεροδρομίου. Όταν ρωτήθηκε αν επιθυμεί να κληθεί η αστυνομία, απάντησε: «Αφήστε πρώτα να δω την υγεία μου και μετά βλέπουμε».

Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία και κατέληξε.

«Έφυγε από αυτό που φοβόταν»

Η Σοφία Μαροπούλου περιέγραψε τη Μαρία Λαδά ως μια γυναίκα που είχε περάσει δεκάδες χειρουργεία και δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται. Παρέμενε δραστήρια, γυμναζόταν, συμμετείχε σε εκδηλώσεις και διεκδικούσε διαρκώς καλύτερη προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία.

«Δεν θέλω να κατηγορήσω τον οδηγό. Έκανε μια ανθρώπινη κίνηση. Όμως το κενό ήταν μεγάλο και έπρεπε να ειδοποιηθούν οι αρμόδιοι», σημείωσε, προσθέτοντας με νόημα ότι «δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν νοοτροπίες που υποτιμούν τα άτομα με αναπηρία».

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι μόνο το πώς χάθηκε μια ζωή, αλλά αν –και πόσα– από όσα έγιναν μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Και εκεί δεν χωρά ούτε ωραιοποίηση ούτε σιωπή.

Αυτή την εβδομάδα

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Καθημερινό μενού εβδομάδος

Κάθε μέρα και διαφορετικές γεύσεις, μαγειρεμένες με φροντίδα και...

Μικρή παύση στο Άρτιον λόγω νερού… Ραντεβού ξανά την Τετάρτη το βράδυ

Ανακοίνωση: Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Artion στο...

Ορκίστηκαν 8 νέοι υπάλληλοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Παλλήνης

Ορκωμοσία 8 νέων υπαλλήλων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου...

Εκθέσεις θορύβου αεροσκαφών Απριλίου 2026

Εκθέσεις θορύβου αεροσκαφών Απρίλιος_2026

Πέθανε ο Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος – Ένας εκ των ιδρυτών της Toi&Moi

Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο και στον χώρο της μόδας...

ΝΕΑ

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Καθημερινό μενού εβδομάδος

Κάθε μέρα και διαφορετικές γεύσεις, μαγειρεμένες με φροντίδα και...

Ορκίστηκαν 8 νέοι υπάλληλοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Παλλήνης

Ορκωμοσία 8 νέων υπαλλήλων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου...

Εκθέσεις θορύβου αεροσκαφών Απριλίου 2026

Εκθέσεις θορύβου αεροσκαφών Απρίλιος_2026

Πέθανε ο Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος – Ένας εκ των ιδρυτών της Toi&Moi

Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο και στον χώρο της μόδας...

Απόδραση κρατούμενου από το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα – Συνεχίζονται οι έρευνες

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τον...

RPN.GR