Αφιέρωμα στο Ιταλικό Σινεμά από την Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας

328
Αγαπητοί φίλοι και μέλη της Λέσχης μας,
Λόγω της πανδημίας, για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου Μικρού Μήκους, το Ιταλικό Κέντρο Ταινιών Μικρού Μήκους προσφέρει φέτος σε εικονική έκδοση το ετήσιο αφιέρωμα στο Ιταλικό Σινεμά μικρού μήκους. Το παρουσιάζουμε στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών από 16 ως 22 Δεκεμβρίου με ελληνικούς υποτίτλους. Θα βρείτε trailer, συνόψεις και οδηγίες για το streaming στη σχετική σελίδα του ιστότοπou
Οι ταινίες μικρού μήκους:
v Il nostro tempo [Η εποχή μας], Veronica Spedicati (2019 – 16′ )
Η Ρομπέρτα, ένα κοριτσάκι εννιά χρονών, θα ήθελε να απολαύσει τις τελευταίες μέρες των διακοπών στην παραλία, ο πατέρας της ο Ντονάτο όμως έχει άλλα σχέδια και την αναγκάζει να μείνει σπίτι για να βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού. Η απόσταση που τους χωρίζει φαίνεται αγεφύρωτη, όμως η ανακάλυψη ότι ο Ντονάτο είναι πολύ πιο εύθραυστος απ’ όσο δείχνει, θα οδηγήσει πατέρα και κόρη να δώσουν άλλη αξία στον χρόνο που θα περάσουν μαζί.
v Lunedì [Δευτέρα], Massimo Fallai (2019 – 17′ )
Δυο ηλεκτρολόγοι, ένας άνδρας και ένα νέο παιδί, στήνουν τον φωτισμό για την παρουσίαση ενός γνωστού οίκου στο πλαίσιο της θερινής εβδομάδας της μόδας της Φλωρεντίας. Μαζί με το φορτηγάκι τους όλη μέρα διασχίζουν την πόλη από άκρη σε άκρη. Οι διαδρομές τους θα τους προσφέρουν την ευκαιρία να γνωριστούν για την τελευταία φορά πριν η καινούρια εβδομάδα σημαδέψει και για τους δυο την αρχή μιας νέας διαδρομής…
v Mezze stagioni [Εναλλαγή εποχών], Bruno Ugioli e Riccardo Menicatti (2019 – 10′ )
Ένα νέο ζευγάρι ετοιμάζεται να πάει σε μια εκδήλωση. Η Εμίλια αργεί γιατί δεν ξέρει τι να φορέσει ενώ ο Πιέτρο μαλώνει με την γραβάτα του και παλεύει με το άγχος γιατί του ζήτησαν να βγάλει λόγο και δεν ξέρει τι να πει. Οι δυο τους συνομιλούν και κυνηγούν ο ένας τον άλλο μέσα στο σπίτι, μπαινοβγαίνοντας από ένα δωμάτιο στο άλλο καθώς… από τη μια φάση της σχέσης τους στην άλλη: την πρώτη γνωριμία τους στα 18 τους, την καθημερινή κρεβατομουρμούρα, τη γέννηση του Λούκα, του γιού τους. Σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού αλλάζουν η ηλικία τους αλλά και τα συμφραζόμενα της εκδήλωσης φανερώνοντας έτσι τις αποχρώσεις του έρωτά τους μέσα από τις κρυφές πτυχές της καθημερινότητάς τους.
v Passaggi [Περάσματα], Beppe Leonetti (2019 – 14′ )
Η παλίρροια της μνήμης κατακλύζει πατέρα και γιό. Δυο παιδικές ηλικίες που τις έζησαν στον ίδιο τόπο, σε δυο διαφορετικές εποχές, πολύ μακριά τη μία από την άλλη. Δυο κόσμοι που τους ενώνουν τα μεγάλα ταξίδια στον χρόνο και στο χώρο, με στόχο να διαλυθεί η ομίχλη μέσα στην οποία ταλανίζονται οι σκιές..
v 14, Aldo Surricchio (2019 – 14′ )
Ένα νέο παιδί ζει μια ζωή φαινομενικά κανονική με μια δουλειά που δεν κάνει πια κανένας. Ύστερα από μια μεγάλη ερωτική απογοήτευση και διάφορες περιπέτειες, ερωτεύεται την κοπέλα που εμφανίζει σε μία από τις φωτογραφίες του. Στο τέλος θα βρει να τον περιμένει μια έκπληξη.
v Jiaozi, Luca Canale Brucculeri (2019 – 8′)
Σε έναν παλιό κινηματογράφο στην Ταϊβάν, που έμεινε κλειστό πολλά χρόνια, γίνεται η ανακάλυψη μιας ταινίας που δεν προβλήθηκε ποτέ με τίτλο Jiaozi. Είναι η ιστορία μιας γυναικείας εκδίκησης από άλλες εποχές όπου η ψυχραιμία και η υπομονή αποτελούν τα μοναδικά όπλα που επιτρέπουν την επιβίωση σε έναν μακρινό αγώνα.