spot_img
29 C
Rafina
Κυριακή, 28 Ιουνίου, 2026
spot_img

Άφησαν τον φίλο τους να πεθάνει στον γκρεμό – Σοκάρει η απόφαση για το θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά – rpn

 

 

 

Το χρονικό ενός εγκλήματος από αμέλεια – ή μήπως όχι μόνο – γράφτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2022 στα Χανιά, όταν τρεις φίλοι επέστρεφαν από νυχτερινή έξοδο και κατέληξαν σε έναν γκρεμό 16 μέτρων. Ο ένας σκοτώθηκε, οι άλλοι δύο κατάφεραν να απεγκλωβιστούν. Και έφυγαν. Αφήνοντας πίσω τον 20χρονο Μιχάλη – ζωντανό, όπως αποδείχθηκε – να πεθάνει αβοήθητος.

Οδηγούσε μεθυσμένος, χωρίς εμπειρία, με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο τότε 24χρονος φίλος τους, με δίπλωμα μόλις τριών μηνών. Παρά τη βροχή, το σκοτάδι και την επικινδυνότητα του δρόμου, οδηγούσε με ταχύτητα άνω των 110 χλμ/ώρα υπό την επήρεια αλκοόλ – με μέτρηση 1,3 στο αίμα. Ο συνοδηγός, επίσης υπό την επήρεια (0,5), δεν είχε δίπλωμα.

Η πτώση στον γκρεμό στάθηκε μοιραία για τον Μιχάλη, που εγκλωβίστηκε στο πίσω κάθισμα. Όμως δεν πέθανε αμέσως – η ιατροδικαστική έκθεση εκτιμά ότι έζησε για 5-10 λεπτά. Κανείς όμως δεν κάλεσε βοήθεια.

Τον άφησαν εκεί και εξαφανίστηκαν

Οι άλλοι δύο κατάφεραν να βγουν από το αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο. Αντί να καλέσουν ΕΚΑΒ ή την αστυνομία, πήγαν με τα πόδια σε κοντινή οικία και ειδοποίησαν τον πατέρα του οδηγού. Εκείνος τους παρέλαβε με το αυτοκίνητό του, απομακρύνθηκαν από τον τόπο του δυστυχήματος και δεν ειδοποίησαν αρχές.

Η αστυνομία εντόπισε το όχημα του πατέρα να κινείται προς Χανιά και σταμάτησε το όχημα με τους τρεις επιβάτες – πατέρα, γιο και συνοδηγό. Ήταν όλοι χτυπημένοι, λασπωμένοι και αρχικά δεν μιλούσαν. Μόνο ύστερα από πίεση αποκάλυψαν το δυστύχημα. Όταν ρωτήθηκαν αν το τρίτο άτομο ήταν ζωντανό, απάντησαν «πιθανόν», και τότε μόνο ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ.

Καταδίκες – με αναστολή και αμφιλεγόμενη μεταμέλεια

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο τον οδηγό για:

  • οδήγηση υπό την επήρεια μέθης με θανατηφόρο αποτέλεσμα,
  • επικίνδυνη οδήγηση,
  • εγκατάλειψη θύματος.

Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 7 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα ισχύ (2-1). Του αφαιρέθηκε επίσης η άδεια οδήγησης για ένα χρόνο.

Ο συνοδηγός καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης με τριετή αναστολή για απλή συνέργεια. Ο πατέρας του οδηγού σε 18 μήνες με μετατροπή σε χρηματικό πρόστιμο για συνέργεια στην εγκατάλειψη.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι είχαν πρόθεση να εγκαταλείψουν τον φίλο τους, λέγοντας ότι προσπάθησαν να τον απεγκλωβίσουν και ήταν σοκαρισμένοι. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς τους ως «έολους και αναπόδεικτους». Όπως τόνισε ο εισαγγελέας, «δεν πρόκειται απλώς για αμέλεια αλλά για εγκληματική αδιαφορία πριν και μετά το τροχαίο».

Οργή και πόνος από την οικογένεια του θύματος

Η οικογένεια του αδικοχαμένου Μιχάλη έχει προσφύγει και αστικά, ασκώντας έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, όπως σκοπεύει να κάνει και με την ποινική. Σύμφωνα με δηλώσεις της οικογένειας, η δικαίωση έρχεται μόνο εν μέρει, καθώς η εγκατάλειψη του παιδιού τους, που θα μπορούσε ίσως να σωθεί, παραμένει το πιο βαρύ φορτίο.

Η υπόθεση συγκλόνισε την τοπική κοινωνία των Χανίων – όχι μόνο για το τροχαίο καθαυτό, αλλά κυρίως για τη συμπεριφορά που ακολούθησε: την απόφαση δύο φίλων να εγκαταλείψουν έναν άνθρωπο, έναν «κολλητό», στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του.

 

ΠΗΓΗ:zarpanews.gr

Αυτή την εβδομάδα

Άρθρο Ψυχολογίας: Όταν ένας γονιός καλείται να χωρέσει δύο ρόλους – η πρόκληση της μονογονεϊκότητας

Υπάρχουν γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά τους έχοντας δίπλα...

Μεγάλη συμμετοχή στη συνδικαλιστική δράση της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι της Ραφήνας

Ραφήνα — Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τον...

Ραφήνα Πικέρμι: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 4) σήμερα Κυριακή

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για σήμερα ΚΥΡΙΑΚΗ...

Γιατί το Μαξίμου σκέφτεται επαναπροσέγγιση με τον Καραμανλή;

Ο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ Ή τον «ουδετεροποιεί» ή τον ...εκθέτει! Όλο και ωριμάζει...

Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας – Αναφορές για εγκλωβισμένους σε μπαλκόνια

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής στην Πυροσβεστική, μετά...

ΝΕΑ

Μεγάλη συμμετοχή στη συνδικαλιστική δράση της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι της Ραφήνας

Ραφήνα — Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τον...

Ραφήνα Πικέρμι: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 4) σήμερα Κυριακή

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για σήμερα ΚΥΡΙΑΚΗ...

Γιατί το Μαξίμου σκέφτεται επαναπροσέγγιση με τον Καραμανλή;

Ο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ Ή τον «ουδετεροποιεί» ή τον ...εκθέτει! Όλο και ωριμάζει...

Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας – Αναφορές για εγκλωβισμένους σε μπαλκόνια

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής στην Πυροσβεστική, μετά...

Συνάντηση Γκιλφοϊλ – Σαμαρά για Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και Γεωπολιτικές Εξελίξεις

Η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ,...

#SaveRafina: Καθολική αντίδραση στα σχέδια επέκτασης του Λιμανιού της Ραφήνας

"ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ #SaveRafina 27/6/2026" Την καθολική τους αντίδραση στα σχέδια...

RPN.GR