spot_img
28.8 C
Rafina
Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2026
spot_img

Άγιος Αιμιλιανός:Ο Άγιος που γιορτάζουμε σήμερα ήταν δούλος-πως μαρτύρησε

 

 

 

Ο Άγιος Αιμιλιανός,ο οποίος γεννήθηκε στο Δορόστολο της Θρακικής Μοισίας(σημερινή Σιλίστρα Βουλγαρίας),ήταν δούλος σε ένα σκληρό και φανατικό ειδωλολάτρη που όταν έμαθε ότι ο Αιμιλιανός πίστευε στο Χριστό, εξοργίστηκε τόσο πολύ, ώστε αφού τον έβρισε με τα πιο χυδαία λόγια, έπειτα τον μαστίγωσε ανελέητα.

Βέβαια, του επεσήμανε ότι, αν συνεχίσει να είναι χριστιανός, θα πάθαινε πολύ χειρότερα. Αλλά οι τιμωρίες και οι απειλές, αντί να κάμψουν το φρόνημα του Αιμιλιανού, φούντωσαν περισσότερο τη φλόγα της πίστης του στο Χριστό.

Μάλιστα την επόμενη μέρα πήγε σε ειδωλολατρικό ναό, οπού με σφυρί συνέτριψε όλα τα αγάλματα που ήταν μέσα στο χώρο αυτό. Εξοργισμένοι οι ειδωλολάτρες ιερείς, τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν να δικαστεί.

Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός αυτό ο κύριος του Αιμιλιανού, αμέσως έτρεξε στο κριτήριο, όπου, αφού έβρισε τον Αιμιλιανό για την πράξη του, έπειτα διέταξε να αρνηθεί χωρίς αντίρρηση το Χριστό.

Ο Αιμιλιανός χαμογελώντας απάντησε στον κύριο του: «Μπορείς να διατάξεις ότι θέλεις, θα σε υπακούσω, αλλά η πίστη μου είναι εκτός των δικαιωμάτων σου. Ως προς αυτήν ένα και μόνο Κύριο αναγνωρίζω, τον Ιησού Χριστό. Αυτός είναι ο μέγας και παντοτινός μου Κύριος, που εξουσιάζει το σώμα και την ψυχή μου, και ποτέ δε θα τον αρνηθώ».

Ο ειδωλολάτρης άρχοντας με μίσος χαστούκισε τον Αιμιλιανό. Έπειτα, αφού τον βασάνισαν, τον έριξαν στη φωτιά, το δε λείψανο του Αγίου, κήδεψε μεγαλοπρεπώς η γυναίκα του άρχοντα ειδωλολάτρη, που ήταν κρυπτοχριστιανή.

Λόγω ονόματος, ο Άγιος έχει συνδεθεί με τη μιλιά και ως εκ τούτου με τα προβλήματα ομιλίας των παιδιών . Γι’ αυτό θεωρείται προστάτης των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ομιλία.

Απέναντι από τις Σπέτσες στην πελοποννησιακή ακτή είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Άι-Μιλιανού. Στη μνήμη του συγκεντρώνονται από τα γύρω μέρη με καΐκια και κάνουν λειτουργία, ιδιαίτερα οι ναυτικοί.

Το θαλάσσιο στενό, στο μέρος που βρίσκεται το εκκλησάκι είναι δυσκολοπέραστο, γιατί σχηματίζεται ρεύμα. Σύμφωνα, λοιπόν, με την παράδοση, γνωστή και σήμερα στους Σπετσιώτες, το εκκλησάκι αυτό το έχτισε ένας έμπορος-ναυτικός που μετέφερε κρασιά στις Σπέτσες.

 

Αυτή την εβδομάδα

Απάντηση του δήμου Ραφήνας Πικερμίου για τα καταστήματα του λιμανιού

Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου: Σταθερά δίπλα στους ιδιοκτήτες &...

Θέματα και απαντήσεις Αρχαίων Ελληνικών από το ΟΡΟΣΗΜΟ Ραφήνας

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα θέματα στο μάθημα των...

Λιμάνι Ραφήνας: Δρομολόγια πλοίων από 4 έως και 10 Ιουνίου

Για να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις αλλαγές στα...

Αρτέμιδα: Ανακοίνωση του Λιμενικού για τον 70χρονο που ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της...

Μπάρμπα Βάγγος Ραφήνα: Εργαζόμενες βρήκαν τσαντάκι με 20.000 ευρώ και το παρέδωσαν

Σε μια εποχή όπου η καθημερινότητα συχνά κατακλύζεται από...

ΝΕΑ

Απάντηση του δήμου Ραφήνας Πικερμίου για τα καταστήματα του λιμανιού

Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου: Σταθερά δίπλα στους ιδιοκτήτες &...

Θέματα και απαντήσεις Αρχαίων Ελληνικών από το ΟΡΟΣΗΜΟ Ραφήνας

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα θέματα στο μάθημα των...

Λιμάνι Ραφήνας: Δρομολόγια πλοίων από 4 έως και 10 Ιουνίου

Για να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις αλλαγές στα...

Δεν είναι ”μαγαζί” σας ο δήμος – τι γίνεται με την οδό Ναρκίσσου και τα μαγαζιά στο λιμάνι;

Εξανίσταται ο π. αντιδήμαρχος Χρήστος Τσεμπέρης και διατυπώνει συηγκεκριμένες...

Ανάκληση πολύ γνωστής συσκευασμένης σαλάτας από τον ΕΦΕΤ λόγω λιστέριας

Ποια παρτίδα αφορά Στην ανάκληση συγκεκριμένης παρτίδας συσκευασμένης σαλάτας προχώρησε...

Άρθρο Ψυχολογίας: Ο ερωτισμός δεν χάνεται ξαφνικά στις μακροχρόνιες σχέσεις

Στην αρχή μιας σχέσης ο ερωτισμός μοιάζει σχεδόν αυτονόητος....

RPN.GR