spot_img
18.5 C
Rafina
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Άγιος Βαλεντίνος: Ο ιερέας της Ρώμης που πάντρευε κρυφά τα ζευγάρια!

 

 

Τον 3ο αιώνα στη Ρώμη κατά την Αυτοκρατορία του Κλαύδιου του Β’, η Ρώμη περνούσε μια περίοδο αιματηρών εκστρατειών. Ο Κλαύδιος αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να προσελκύσει τους στρατιώτες να καταταγούν στις λεγεώνες του. Πίστευε πως αυτό οφειλόταν στο ότι οι άνδρες δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις αγαπημένες και τις οικογένειές τους. Εξέδωσε λοιπόν διάταγμα σύμφωνα με το οποίο απαγόρευε τους γάμους και τους αρραβώνες. Αυτό συγκλόνισε όλους τους υπηκόους της χώρας.

Ο Άγιος Βαλεντίνος, όμως, ο οποίος ήταν ιερέας στη Ρώμη εκείνη την εποχή ακολουθώντας το κήρυγμα της εκκλησίας πάντρευε κρυφά τα ζευγάρια ενώνοντας τους με τα δεσμά του γάμου. Οι πράξεις του σύντομα μαθεύτηκαν από τον αυτοκράτορα και ο Άγιος Βαλεντίνος σύρθηκε από τους πρετοριανούς στο παλάτι. Φυλακισμένος, λοιπόν, και περιμένοντας την καταδίκη του, η κόρη του δεσμοφύλακά του, η οποία ήταν τυφλή, τον πλησίαζε ζητώντας του να τη βοηθήσει να βρει το φως της. Πράγματι εκείνος αποκατέστησε την όραση της. Όσο οι μέρες περνούσαν ο Άγιος Βαλεντίνος και η όμορφη κοπέλα ερχόντουσαν πιο κοντά και τελικά ερωτεύτηκαν. Όταν ο αυτοκράτορας κάλεσε τον Άγιο Βαλεντίνο να σταματήσει το έργο του και να εναντιωθεί στη πίστη του, εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η άμεση εκτέλεση του. Λίγο πριν το θάνατο του άφησε ένα γράμμα στην αγαπημένη του με την υπογραφή «from your Valentine» φράση που έχει μείνει μέχρι και σήμερα.

Με αυτό τον τρόπο ο Άγιος Βαλεντίνος, συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης. Το όνομα του Αγίου γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου, την επικρατέστερη ως ημέρα θανάτου του, και το διακοσμημένο με άνθη λείψανο του εκτίθεται στην βασιλική εκκλησία Saint Mary in Cosmedin στη Ρώμη.

 

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Δράση του Δήμου Παλλήνης στο 6ο Δημοτικό Παλλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τα...

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας παρουσιάζει «Το σπίτι της Τρίγλιας» σε ημερίδα για τα μουσεία της Ανατολικής Αττικής

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας θα συμμετάσχει στην ημερίδα «Μουσεία...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

RPN.GR