Αίτημα του Δήμου Μαραθώνος για δανεισμό του κράνους του Μιλτιάδη

359

Η αυθεντική περικεφαλαία του στρατηγού Μιλτιάδη, η ίδια που φορούσε στην ιστορική Μάχη του Μαραθώνα, φυλάσσεται κι εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας. Σε μία γενικότερη προσπάθεια και στη λογική της ενίσχυσης, της προβολής, της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά και τόνωσης της επισκεψιμότητας, ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα έκθεσης για ένα χρονικό διάστημα, του σημαντικού αυτού ευρήματος, με την ιδιαίτερη αξία και σημασία για τον ιστορικό δήμο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα ή στο Μουσείο Προβολής του Μαραθωνίου Δρόμου.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Γραφείο του Δήμαρχου Μαραθώνος με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο κ. Στέργιος Τσίρκας απέστειλε στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Στυλιανή Μενδώνη την ακόλουθη επιστολή:

Κυρία Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας, να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει, και να σας παρακαλέσουμε θερμά να μας διαθέσετε το «ΚΡΑΝΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ» το οποίο βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, προκειμένου να το εκθέσουμε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου του Δήμου μας για χρονικό διάστημα που θα ορίσετε εσείς.

Με τη διάθεση του ιστορικού αυτού κειμηλίου και την παρουσία του στο χώρο της ιστορικής μάχης του Μαραθώνα πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουμε στην αναβίωση της ιστορικής μνήμης, στην ενίσχυση της προβολής της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς μας καθώς και την ισχυροποίηση της συλλογικής ταυτότητας του τόπου μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκρισή σας και σας γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο ανεκτίμητο κειμήλιο θα λάβει ανάλογη τιμή με τα πολιτισμικά στοιχεία που το συνοδεύουν.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος

Στέργιος Τσίρκας