spot_img
13.4 C
Rafina
Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Ακίνητα: Πως απειλείται η περιουσία χιλιάδων ιδιοκτητών – rpn

 

 

 

Χιλιάδες ιδιοκτήτες προκειμένου να μην φορολογηθούν λόγω της οικονομικής κρίσης, διέγραψαν από το Ε9 τα χιλιοστά που τους αντιστοιχούν σε ανεκπλήρωτο δικαίωμα υψούν ή δεν τα δήλωσαν ούτε στο Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα σήμερα ο «αέρας» να απειλεί την περιουσία τους.

Στις πολυκατοικίες που κατασκευάζονταν τις προηγούμενες δεκαετίες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, ο κατασκευαστής ή ο οικοπεδούχος, και και οι δύο, συνηθέστατα διατηρούσαν ως οριζόντια ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου προκειμένου να το αποδώσουν σε μελλοντικούς ορόφους, με δικαίωμα μονομερούς ανακατανομής των ποσοστών συγκυριότητας του δικαιώματος αυτού στο οικόπεδο

Διατηρούσαν ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας προκειμένου να το αποδώσουν στους μελλοντικούς ορόφους ως δικαίωμα υψούν, ωστόσο η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν αντίθετη με οποιαδήποτε αύξηση των υπαρχόντων συντελεστών δόμησης μειώθηκαν δραστικά.

Το προαναφερόμενο ποσοστό συνιδιοκτησίας, χαρακτηριζόμενο φορολογικά ως ποσοστό επί οικοπέδου με εξαντλημένο συντελεστή δόμησης πρέπει να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και να φορολογηθεί στον ΕΝΦΙΑ ως αυτοτελές περιουσιακό στοιχείο.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα των Νέων, χιλιάδες ιδιοικτήτες προκειμένου να αποφύγουν την άδικη αυτή φορολογική επιβάρυνση δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο, με συνέπεια αυτά σήμερα να φαίνονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Αυτό σημείωνει, όπως προστίθεται, πως μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών θα περιέλθουν στο Δημόσιο το οποίο θα καταστεί αναγκαστικός συνιδιοκτήτης στο δικαίωμα υψούν σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

 

Αυτή την εβδομάδα

Συνελήφθη μπασκετμπολίστας της Α2: Μπήκε μεθυσμένος στις γραμμές του τρένου στην Ιερά Οδό και οδήγησε για 300 μέτρα – rpn

Χειροπέδες σε 28χρονο Αμερικανό μπασκετμπολίστα της Α2 κατηγορίας πέρασαν...

Αρτέμιδα: Σπίτι κάηκε από πυρκαγιά – rpn

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας σε...

Ε9: Τελευταία μέρα διορθώσεων και αλλαγών για το 2025

Προθεσμία έως σήμερα, 31 Ιανουαρίου, έχουν οι φορολογούμενοι για...

ΝΕΑ

Αρτέμιδα: Σπίτι κάηκε από πυρκαγιά – rpn

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας σε...

Ε9: Τελευταία μέρα διορθώσεων και αλλαγών για το 2025

Προθεσμία έως σήμερα, 31 Ιανουαρίου, έχουν οι φορολογούμενοι για...

Στο εξωτερικό η 16χρονη Λόρα όταν ενημερώθηκε η Αστυνομία για την εξαφάνιση

Στο εξωτερικό είχε διαφύγει η 16χρονη Λόρα όταν ενημερώθηκε...

RPN.GR