Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι η νέα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Κιβωτού του Κόσμου», που ορίστηκε σήμερα στον απόηχο των καταγγελιών περί ασέλγειας και κακοποίησης παιδιών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.
Καλείται να αναλάβει το τιμόνι της μη κυβερνητικής οργάνωσης σε μία χρονική συγκυρία δύσκολη, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα των αρμόδιων αρχών για τις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της Οργάνωσης.
Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος.
Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο.
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι οικονομολόγος και πρόεδρος της Ένωσης μη κερδοσκοπικών σωματείων «Μαζί για το Παιδί», έχοντας ξεχωρίσει πολλά χρόνια τώρα για την κοινωνική της προσφορά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης και πρόεδρος από το 2018. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».
Το «Μαζί για το Παιδί» είναι μια Ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που ιδρύθηκε το 1996 και έχει ως στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ευημερία παιδιών, νέων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Η Ένωση και τα μέλη της προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά στην Ελλάδα ετησίως.
Η Ένωση και τα μέλη της σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις, πρωτοστατούν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας αλλά και στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας σε θέματα που αφορούν παιδιά, νέους σε ανάγκη, ενώ οι υπηρεσίες που αφιλοκερδώς προσφέρουν στις εγκαταστάσεις τους, είναι υψηλού επιπέδου και πολλά από τα προγράμματα που αναπτύσσουν, πρότυπα στον τομέα τους.
To 2016, η Ένωση, τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά, ενώ το 2019 έλαβε βραβείο BRAVO για την ενεργοποίηση χιλιάδων πολιτών στο πλαίσιο της δράσης της «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου ανήκει σε μία από τις ισχυρότερες ναυτιλιακές οικογένειες της παγκόσμιας ναυτιλίας, με ιστορία άνω των 50 ετών στον κλάδο. Είναι σύζυγος του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου με τον οποίο έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, την Αταλάντη, τον Κίκο και την Αλίκη.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Καθημερινή» τον Ιανουάριο του 2022 είχε μιλήσει για το βίωμα εκείνο που την παρακίνησε. Όπως περιέγραψε, ως παιδί βοηθούσε την μητέρα της, Αλίκη Βεκρή στα ετήσια μπαζάρ που έκανε το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών. Τις ίδιες αρχές πρέσβευε και ο πατέρας της Σωκράτης.
Στην ίδια συνέντευξη αποκάλυψε την στιγμή που την συγκλόνισε και την έκανε να ασχοληθεί ακόμα πιο ενεργά με την προσφορά και τον εθελοντισμό. Ήταν η στιγμή που γνώρισε τον Γιώργο, ένα παιδί με σύνδρομο Ντάουν. «Το 1982 έτυχε να γνωρίσω μια εργαζόμενη που είχε ένα παιδί, τον Γιώργο, με σύνδρομο Ντάουν. Τότε ήταν κλεισμένο σε ένα ίδρυμα που έμοιαζε περισσότερο με κολαστήριο. Οι υπεύθυνοι δεν άφηναν ούτε τους γονείς των παιδιών να το επισκεφθούν. Την ίδια χρονιά, είχε τύχει να πάω με τον άνδρα μου στη Λέρο για διακοπές. Θελήσαμε να δούμε από κοντά το Ψυχιατρείο. Δεν μας άφησαν. Ημασταν νέοι τότε και πήραμε την τολμηρή απόφαση να πηδήξουμε έναν τοίχο και να μπούμε μέσα. Ακόμα θυμάμαι τις σοκαριστικές εικόνες. Αυτό με έκανε να θέλω ακόμα πιο πολύ να ασχοληθώ με τα ζητήματα αυτά, και γενικά με τα παιδιά στα οποία είχα αδυναμία και προτού γίνω μητέρα. Οταν έκλεισε το ίδρυμα που φιλοξενούσε τον Γιώργο, 15 γονείς έμειναν μετέωροι. Ετσι ξεκίνησε το “Χαρά” που έδωσε στέγη σε αυτά τα παιδιά τότε, που συνεχίζει να λειτουργεί υποδειγματικά έως σήμερα».
«Θα έλεγα ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που από τη φύση τους είναι δοτικοί. Ομως η ίδια η φιλανθρωπία είναι θέμα παιδείας, ξεκινάει από την οικογένεια, εδραιώνεται στο σχολείο. Συχνά μάλιστα είναι θέμα κουλτούρας μιας χώρας», είχε επισημάνει.
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου είχε μιλήσει για το έργο των ελληνικών ΜΚΟ και στο Delphi Economic Forum 2021. «Ασχολούμεθα με την φτώχεια, την σωστή σίτιση των παιδιών, την πρόσβαση σε συστήματα υγιεινής και δίνουμε μεγάλη σημασία στην ψυχική υγεία και για τον λόγο αυτό έχουμε την γραμμή 11525 όπου απαντούν ψυχολόγοι. Γίνονται συνεδρίες για παιδιά, εφήβους και γονείς και με το Συμβουλευτικό μας κέντρο γίνονται ομάδες συμβουλευτικής για γονείς και εκπαιδευτικούς. Δίνουμε μεγάλη σημασία στο θέμα της εκπαίδευσης και έχουμε κάνει το πρόγραμμα ‘ίσες ευκαιρίες για όλους’ με το οποίο βοηθάμε σχολεία που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων.