Αν.Κοτανίδου : «Τα κρούσματα δεν πέφτουν διότι οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα»

207

 

«Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ακόμη και σε κλειστούς χώρους αρνούνται να φορέσουν μάσκα».

Ξεκάθαρη εμφανίστηκε σήμερα το πρωί, μιλώντας στο MEGA για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα, η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

«Τα κρούσματα κορονοϊού δεν πέφτουν διότι οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η πολιτεία», υποστήριξε.

Για να συμπληρώσει: «Πιστεύω πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, τα κρούσματα θα μειωθούν ριζικά. Πρόβλημα υπάρχει εξάλλου, εξαιτίας του συνωστισμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, που αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Ανησυχητικό στοιχείο αναφορικά με την πανδημία, είναι και οι κλειστές δομές και εστίες, όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο κονσερβοποιϊας στην Σκύδρα Πέλλας».

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Προσέθεσε δε πως «μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η γενικευμένη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους διότι η Επιτροπή είναι κατά των προστίμων. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί κάτι τέτοιο από την Επιτροπή αν ο κόσμος συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των ειδικών».

Ως προς τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για έως και 2.000 ημερήσια κρούσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κα Κοτανίδου υπογράμμισε πως “τα μαθηματικά μοντέλα δεν είναι «πανάκεια». Σε πανελλαδική βάση, απόλυτα ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ καθώς υπάρχουν αρκετά ελεύθερα κρεβάτια για περιστατικά covid”. “Η Αθήνα πιέζεται λίγο, παρόλα αυτά μέχρι χθες βράδυ υπήρχαν 34 ελεύθερα κρεβάτια”, είπε.

Τέλος αναφέρθηκε στο μήνυμα που στέλνει στους αρνητές του κορονοϊού η ασθένεια του Τραμπ από covid.