spot_img
13.3 C
Rafina
Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Αναδρομικά συντάξεων : Σε τρεις μήνες η απόφαση του ΣτΕ

 

 

 

Σε τρεις μήνες , και συγκεκριμένα εντός του Απριλίου αναμένεται να εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και το κλίμα αποτροπής υπερβολικών προσδοκιών που καλλιεργείται, το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν αναδρομικά, αν είναι θετική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της καταβολής τους για το διάστημα του δεκαμήνου πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με  πληροφορίες από νομικούς κύκλους ( Τα Νέα ), το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθούν αναδρομικά ποσά ενός δεκαμήνου, δηλαδή με βάση την απόφαση του ΣτΕ του 2015 έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Πρόκειται για το σενάριο με το μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Τα ποσά κυμαίνονται (μαζί με τα κομμένα δώρα) από 667 ευρώ έως 7.340 ευρώ. Αν δεν δοθούν τα κομμένα δώρα τα ποσά είναι μικρότερα.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα αναδρομικά, εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, θα δοθούν – ανεξάρτητα από το αν έχει υποβληθεί αγωγή – σε βάθος χρόνου και σε 60 έως 72 δόσεις, χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η σταθερότητα του δημοσιονομικού και ασφαλιστικού χώρου. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο για το περίφημο δεκάμηνο το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει ήδη αγωγές διεκδικούν αναδρομικά ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης του δικογράφου τους. Τα αναδρομικά – από τις περικοπές του 2012 (Νόμοι 4051 και 4093) – είναι διεκδικήσιμα έως 31-12-2018, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015, οι οποίες έκριναν τις περικοπές των συγκεκριμένων νόμων ως αντισυνταγματικές. Για τα δώρα και επιδόματα αδείας καθώς και για την Εισφορά Αλληλεγγύης οι διεκδικήσεις είναι έως και σήμερα.

ΠΗΓΗ:economico.gr

Αυτή την εβδομάδα

Συνελήφθη μπασκετμπολίστας της Α2: Μπήκε μεθυσμένος στις γραμμές του τρένου στην Ιερά Οδό και οδήγησε για 300 μέτρα – rpn

Χειροπέδες σε 28χρονο Αμερικανό μπασκετμπολίστα της Α2 κατηγορίας πέρασαν...

Αρτέμιδα: Σπίτι κάηκε από πυρκαγιά – rpn

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας σε...

Ε9: Τελευταία μέρα διορθώσεων και αλλαγών για το 2025

Προθεσμία έως σήμερα, 31 Ιανουαρίου, έχουν οι φορολογούμενοι για...

ΝΕΑ

Αρτέμιδα: Σπίτι κάηκε από πυρκαγιά – rpn

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας σε...

Ε9: Τελευταία μέρα διορθώσεων και αλλαγών για το 2025

Προθεσμία έως σήμερα, 31 Ιανουαρίου, έχουν οι φορολογούμενοι για...

Στο εξωτερικό η 16χρονη Λόρα όταν ενημερώθηκε η Αστυνομία για την εξαφάνιση

Στο εξωτερικό είχε διαφύγει η 16χρονη Λόρα όταν ενημερώθηκε...

RPN.GR