Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακατεύει εκ νέου την γεωπολιτική τράπουλα με δηλώσεις που συνδυάζουν οργή, απειλές κυρώσεων και προεκλογικές κινήσεις. Σε τηλεφωνική συνέντευξη στο NBC News, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τις πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρότεινε τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον ΟΗΕ. Ο Τραμπ χαρακτηρίστηκε «πολύ θυμωμένος» και «τσαντισμένος», απειλώντας με δευτερογενείς δασμούς 25%-50% σε όσους αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, εάν η Μόσχα εμποδίσει την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν εντός ενός μήνα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ενώ παράλληλα τόνισε ότι διατηρεί «πολύ καλή σχέση» με τον Ρώσο ηγέτη.
Παρά την επιθετική ρητορική, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα συνομιλήσει με τον Πούτιν εντός της εβδομάδας, εν μέσω εντατικών διαπραγματεύσεων για περιορισμένη εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα. Η κίνηση αυτή συμβαίνει ενώ η προεκλογική του εκστρατεία για τρίτη θητεία ενισχύεται με ρητορική «δύναμης», συμπεριλαμβανομένων απειλών κατά του Ιράν για «βομβαρδισμούς» αν δεν συμφωνηθεί πυρηνική συμφωνία. Ο Τραμπ, που είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 με την Τεχεράνη, επαναλαμβάνει την τακτική των κυρώσεων, ενώ η Ιρανική κυβέρνηση απορρίπτει απευθείας διαπραγματεύσεις.
Η στάση του Τραμπ ενισχύει την αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές, καθώς συνδυάζει προσωπικές αντιπαλότητες με στρατηγικές κινήσεις. Η Μόσχα δεν έχει απαντήσει επίσημα, αλλά η πρόταση για μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία – που θα εκτοπίσει τον Ζελένσκι – φαίνεται να ενισχύει την αμερικανική πίεση για ταχεία διευθέτηση. Παρά ταύτα, η διατήρηση της «καλής σχέσης» με τον Πούτιν και η προεκλογική του ρητορική για τρίτη θητεία δείχνουν ότι οι κινήσεις του Τραμπ εξακολουθούν να διαμορφώνονται από πολιτικές και προσωπικές προτεραιότητες.