Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά αποτελεί ένα από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αττική. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα υψηλής περιβαλλοντικής αξίας και ταυτόχρονα μια από τις ελάχιστες παραλίες, ελεύθερα προσβάσιμες στο λαό της Αττικής.
Όλα αυτά τα χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, το Εθνικό Πάρκο Σχινιά έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του:
● Δε γίνονται οι απαραίτητες δασοκομικές και διαχειριστικές εργασίες, ούτε υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη προστασίας και οικολογικής του ανόρθωσης, από το οικείο Δασαρχείο που έχει την ευθύνη.
● Δεν λειτούργησε ποτέ το υπάρχον δίκτυο δασοπυρόσβεσης που πληρώθηκε ακριβά από τα χρήματα του ελληνικού λαού και είχε τοποθετηθεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
● Ο υδροβιότοπος και το δάσος, με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτουν, έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Δεν έχουν αφαιρεθεί ούτε καν τα συρματοπλέγματα της παλιάς αμερικανικής βάσης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και το θάνατο δεκάδων πτηνών κάθε χρόνο που φιλοξενούνται στον υδροβιότοπο. Ενώ τα προβλήματα διαχείρισης των υδάτων δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στον υδροβιότοπο.
● Συνεχίζεται η οικιστική πίεση από μεγάλα συμφέροντα παρά τον όποιο καθορισμό χρήσεων γης.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, αποδεικνύει στην πράξη ότι το 22-6/3-7-2007 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 395 Δ 2000), ως πλαίσιο πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για το περιεχόμενο, τον προσανατολισμό και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων προστασίας, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες προστασίας του Σχινιά με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προσπαθούν να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική στη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου, ενοχοποιώντας το λαό που το επισκέπτονται, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με μέτρα καταστολής κι αυθαίρετες απαγορεύσεις, εμποδίζονται λαϊκές οικογένειες, ακόμη και κάτοικοι ή επισκέπτες της περιοχής, να επισκεφθούν το Εθνικό Πάρκο, να κάνουν το μπάνιο τους κλπ, και μάλιστα χωρίς -σε πολλές περιπτώσεις
αυτό να υπαγορεύεται από τις καιρικές συνθήκες.
Την ίδια στιγμή οι όποιες εργασίες ή παρεμβάσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (π.χ. αποψίλωση), γίνονται ερήμην του Δασαρχείου, πέρα κι έξω από κάθε ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό προστασίας κι ανάδειξης του Εθνικού Πάρκου, ο οποίος θα έπρεπε να περιλαμβάνει, ειδική μελέτη δασικής διαχείρισής του, με τα αναγκαία μέτρα βελτίωσης της ποιότητας και προστασίας του μοναδικού στην Ελλάδα, παραθαλάσσιου Δάσους Κουκουναριάς (Pinus pinea)
Στην ουσία φορτώνεται στο λαό η απουσία οποιασδήποτε πολιτικής προστασίας του Εθνικού Πάρκου, ενώ ταυτόχρονα “στρώνεται το έδαφος” για να μετατραπεί σε μια πορεία σε “ιδιωτικό χώρο” που θα τον εκμεταλλεύονται διάφοροι όμιλοι.
Είναι η ίδια ακριβώς πολιτική που άφησε ανοχύρωτη την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής στην πύρινη λαίλαπα το 2018, είναι αυτή που σήμερα έχει οδηγήσει σε τέλμα την διαχείριση και λειτουργία του εθνικού πάρκου Σχινιά.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται τελικά με τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Σχινιά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης και του Περιβάλλοντος, υποβάθμισης κι υποχρηματοδότησης εκείνων των υπηρεσιών κι υποδομών που σχετίζονται με την προστασία τέτοιων οικοσυστημάτων. Διαψεύδει τις “μεγαλοστομίες” των εκάστοτε κυβερνώντων για την προστασία του περιβάλλοντος κι αποδεικνύει ότι η λεγόμενη “πράσινη μετάβαση” δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παράδοση κι εκμετάλλευση των οικοσυστημάτων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά μπορεί να προστατευτεί αποτελεσματικά και ταυτόχρονα να είναι προσβάσιμο στο λαό.
Μπορεί να εξασφαλιστεί τόσο η ολοκληρωμένη επιστημονική προστασία του πάρκου, όσο και η προσβασιμότητά του, με κατάλληλους όρους και κανόνες, στις λαϊκές οικογένειες του λεκανοπεδίου, στους μαθητές και τα σχολεία, στα ΑΜΕΑ.
Το ΚΚΕ καλεί τους μαζικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής, να πουν όχι στην εμπορευματοποίηση που οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμισή του. Να διεκδικήσουν:
∙
Ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του Σχινιά από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως: συντήρηση του αυτοτελούς δικτύου δασοπυρόσβεσης του Πάρκου, εργασίες που θα σέβονται το περιβάλλον και θα καθιστούν το πάρκο προσβάσιμο στο λαό της Αττικής, κι οποίες άλλες υποδομές κριθούν αναγκαίες από τις ειδικές επιστημονικές μελέτες με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του δάσους.
Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και μέσα του οικείου δασαρχείου, φορέα που με επιστημονικό τρόπο μπορεί να συντηρήσει και διατηρήσει και ανανεώσει το οικοσύστημα του πάρκου. ∙ Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης με προσωπικό και μέσα για την προστασία του πάρκου
∙ Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης και προστασίας καθώς και σχέδιο εκκένωσης του πάρκου σε περίπτωση πυρκαγιάς. ∙ Να μη προσχωρήσει κανένας σχεδιασμός επιχειρηματικής δράσης εντός του πάρκου.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ