spot_img
18.5 C
Rafina
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Αναθερμαίνεται το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου

 

 

Η Αθήνα στοχεύει στην ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με τη Λευκωσία, όπως φάνηκε και από την αιφνιδιαστική αποστολή ελληνικών F-16 σε κυπριακή άσκηση τον περασμένο Οκτώβριο, την ίδια ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τραβάει το αυτί της Τουρκίας, που επιμένει να προκαλεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα, στο ελληνικό Πεντάγωνο υπάρχουν εισηγήσεις για την επαναφορά μετά από 20 χρόνια, της κοινής ελληνοκυπριακής άσκησης “ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ”,  στο “τρίγωνο” Ρόδου-Κρήτης-Κύπρου.      

Το μήνυμα του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του,  ήταν σαφές: «Αντικρίζουμε τους κινδύνους πρόθυμα και όχι με βαριά καρδιά. Τους αντικρίζουμε από ανδρεία και όχι από υπακοή σε κάποιο νόμο». 

«Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επιχειρησιακά ως ενιαίο χώρο Ελλάδα και Τουρκία προκειμένου να καλύπτουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Γι’αυτό Ελλάδα και Κύπρος για την αυτοάμυνά τους οφείλουν να λειτουργούν σε ένα ενιαίο δόγμα σε ευρύτερο πλαίσιο από το ΝΑΤΟ» επισημαίνει ο ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής Παναγιώτης Θεοδωρακίδης.  

ΛΕΥΚΩΣΙΑ : Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΑΝ ΛΗΣΤΗΣ 
 

Το “Γιαβούζ” πάντως αλωνίζει μέσα στο οικόπεδο 8, στο οποίο κάνει έρευνες η κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ-ΕΝΙ, με τη Λευκωσία να καταγγέλει σε υψηλούς τόνους την Άγκυρα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης αποκλειστικά στο Star και την Ειρήνη Ζαρκαδούλα. «Ληστρικά επεμβαίνει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Υπάρχει και το θράσος ο κλέφτης να φωνάζει τον νοικοκύρη που του ανήκει για να του πει ξέρεις θα το μοιραστούμε» δήλωσε ο Κυριάκος Κουσιός. 

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ EASTMED

Το ενεργειακό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο είναι στο φόρτε του. Και ο εκνευρισμός της Άγκυρας για τη συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου – Ισραήλ και τον αγωγό EastMed είναι ολοφάνερος.

«Ο μόνος δρόμος για να πάνε οι υδρογονάνθρακες στη διεθνή αγορά είναι η Τουρκία. Καμία άλλη συμφωνία και κανένα άλλο σχέδιο δεν μπορεί να έχει επιτυχία. Ο EastMed είναι πολιτική κίνηση και δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί» δήλωσε φανερώνοντας τον εκνευρισμό του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  

Η Αθήνα απαντά ενισχύοντας τις συμμαχίες της. Σε λίγες μέρες φτάνει στη χώρα μας το γαλλικό ελικοπτεροφόρο “Ντιμίντ” για να πάρει μέρος στην ελληνική άσκηση “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” σε Μαγνησία και Σκύρο.

ΠΗΓΗ:star.gr

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Δράση του Δήμου Παλλήνης στο 6ο Δημοτικό Παλλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τα...

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας παρουσιάζει «Το σπίτι της Τρίγλιας» σε ημερίδα για τα μουσεία της Ανατολικής Αττικής

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας θα συμμετάσχει στην ημερίδα «Μουσεία...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

RPN.GR