spot_img
4.3 C
Rafina
Τρίτη, 13 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

Ανατολική Αττική: Μπαράζ ελέγχων στις παραλίες για καταγγελίες – rpn

 

 

 

Μπαράζ ελέγχων για παραβάσεις στις παραλίες προανήγγειλε για τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Οι συναρμόδιοι φορείς, δηλαδή το υπουργείο, η ΑΑΔΕ, η Κτηματική Υπηρεσία και οι τοπικοί φορείς βρίσκονται σε επαφή για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες της ελεγκτικής διαδικασίας καθώς πλέον έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των δημοπρασιών για τις παραχωρήσεις σε όλη την επικράτεια κι έχουν όλα τα στοιχεία στη διάθεση τους.Το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να είναι «φρέσκος» νικητής μιας δημοπρασίας που του δίνει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί μια παραλία δεν τον κάνει περισσότερο ή λιγότερο υποψήφιο για να ελεγχθεί.

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη μεγάλο ποσοστό ελέγχων θα γίνει με βάση τις καταγγελίες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι πολίτες μέσω της πλατφόρμας myCoast.

Το πρώτο κριτήριο θα είναι ο αριθμός των παραβάσεων που έχει συγκεντρώσει μια παραλία. Τα τελευταία στοιχεία – των οποίων η επικαιροποίηση επίκειται – έλεγαν ότι οι καταγγελίες προσέγγιζαν τις 9.000, για την ακρίβεια 8.911. Σύμφωνα με τον Υπουργό οι 10 πιο πολύ-καταγγελμένες περιοχές ξεπερνούν τις 600 αναφορές οι καθεμιά. Και είναι και αυτές οι οποίες θα πρέπει να περιμένουν τα κλιμάκια των ελεγκτών. Στη θεωρία λοιπόν σε συναγερμό θα πρέπει να βρίσκονται:
• Χαλκιδική με 1404 καταγγελίες
• Πρέβεζα με 967 καταγγελίες

• Ανατολική Αττική με 900 καταγγελίες
• Δωδεκάνησα με 766 καταγγελίες
• Κυκλάδες με 680 καταγγελίες

Επιπλέον, ειδική βαρύτητα θα δοθεί στις επώνυμες καταγγελίες οι οποίες εκ της φύσεως τους θεωρούνται και οι πιο αξιόπιστες αφού ο καταγγέλλων αναλαμβάνει επώνυμα την ευθύνη των λεγομένων του. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 8 καταγγελίες, 1100 συνολικά είναι επώνυμες και οι αρχές σκοπεύουν να τις αξιοποιήσουν και εφόσον ευσταθούν τα πρόστιμα θα πέσουν βροχή.

Πρόστιμα τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της παράβασης. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο μεταξύ των υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων είναι:
• Διασφάλιση ότι τουλάχιστον το 50% της παραλίας θα μένει ελεύθερο. Το εμβαδό κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500τ.μ.
• Τα ομπρελοκαθίσματα να καταλαμβάνουν έως το 60% της παραχώρησης ή 30% για παραλίες σε περιοχές Natura. Θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 4 μέτρα από τη θάλασσα.
• Η απόσταση μεταξύ των παραχωρήσεων να είναι 6 μέτρα τουλάχιστον
• Ελεύθερη κι απρόσκοπτη πρόσβαση για το κοινό, ειδικές προβλέψεις για άτομα με αναπηρία
• Ανάρτηση πινακίδας σε εμφανές σημείο με τις λεπτομέρειες της παραχώρησης
• Ύπαρξη ναυαγοσώστη

Ποινές
Αυθαίρετη κατάληψη: επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ανταλλάγματος της παραχώρησης και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.
Υπέρβαση παραχώρησης: Για υπερβάσεις άνω του 30% προβλέπονται αποκλεισμός από τη συμμετοχή σε δημοπρασίες για 5 έτη κι αναστολή λειτουργία της επιχείρησης. Για μικρότερες υπερβάσεις προβλέπονται πρόστιμα.
Παρεμπόδιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού: Πρόστιμα από 2.000€ έως 60.000€
Μεταβολές στο περιβάλλον: Ποινικές κυρώσεις

Αυτή την εβδομάδα

Αιμοδοσία αλληλεγγύης στο 3ο Γυμνάσιο Γέρακα – Προσφορά ζωής από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς – rpn

Αιμοδοσία αλληλεγγύης στο 3ο Γυμνάσιο Γέρακα- Προσφορά ζωής από...

Κλοπή αυτοκινήτου στα Σπάτα – Έκκληση για πληροφορίες – rpn

Κλάπηκε σήμερα Δευτέρα, περίπου στις 20:00, το αυτοκίνητο που...

Στα υπόγεια της μνήμης: μια ιστορική ξενάγηση που δεν ξεχνιέται στη Ραφήνα – rpn

Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026, ήρθαμε αντιμέτωποι με μία...

Διάψευση αναληθών ισχυρισμών για το 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης – Ανακοίνωση δήμου – rpn

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Διάψευση αναληθών ισχυρισμών για το 1ο Γυμνάσιο...

Μια γιορτή μπάσκετ, χαράς και οικογένειας στον Αργοναύτη Ραφήνας B.C. – rpn

Την Κυριακή ο Αργοναύτης Ραφήνας B.C. έζησε μια από...

ΝΕΑ

Κλοπή αυτοκινήτου στα Σπάτα – Έκκληση για πληροφορίες – rpn

Κλάπηκε σήμερα Δευτέρα, περίπου στις 20:00, το αυτοκίνητο που...

Διάψευση αναληθών ισχυρισμών για το 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης – Ανακοίνωση δήμου – rpn

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Διάψευση αναληθών ισχυρισμών για το 1ο Γυμνάσιο...

Έκκληση για μαρτυρίες μετά από τροχαίο στη Ραφήνα – rpn

Συμπολίτισσά μας ζητά βοήθεια για τον εντοπισμό οδηγού που...

RPN.GR