Αναβάλλεται το καρναβάλι του Ρίο Ντε Τζανέϊρο, λόγω κορονοϊού

140

Το καρναβάλι στο Ρίο, αποτελεί, για την Βραζιλία, θεσμό για πάνω από έναν αιώνα και στο διάστημα αυτό, ο θεσμός δεν είχε ποτέ ως τώρα αναγκαστεί να ακυρωθεί. Ούτε η ισπανική γρίπη του 1918, ούτε οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι αλλά ούτε και η στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλίας είχαν σταθεί δυνατά ώστε να οδηγήσουν σε ματαίωση του θεσμού.

Ωστόσο, είναι τέτοια η φύση της διοργάνωσης του καρναβαλιού, που δεν μπορεί εύκολα να διεξαχθεί, ούτε καν με τη λήψη μέτρων προστασίας των καρναβαλιστών.

Το καρναβάλι και η πανδημία

Η παγκόσμια κοινότητα έρχεται για πρώτη φορά φέτος αντιμέτωπη με μία πανδημία, με θύματα εκατομμύρια νεκρούς. Και για πρώτη φορά στα χρονικά, η πανδημία αυτή γίνεται και η αιτία ματαίωσης πολλών μεγάλων διοργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του καρναβαλιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Ο πληθυσμός της Βραζιλίας αριθμεί ήδη εκατομμύρια ασθενείς και 40.000 θανάτους μέχρι σήμερα, ενώ ελάχιστα άλλα μέρη έχουν πληγεί όσο το Ρίο ντε Τζανέιρο. Γι’ αυτό και οι διοργανωτές του καρναβαλιού υποστηρίζουν πως, χωρίς το εμβόλιο, δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί η μεγάλη εκδήλωση που γίνεται κάθε Φεβρουάριο, μιας και καθιστά τα πράγματα πολύ επικίνδυνα για την χώρα. Έτσι, λοιπόν, πήραν την πρωτοφανή απόφαση να μεταθέσουν τη διοργάνωση σε μια ασφαλέστερη ημερομηνία, που ακόμα είναι υπό συζήτηση.

Η σημασία του καρναβαλιού για τους κατοίκους της Βραζιλίας

Για τον λαό της Βραζιλίας το καρναβάλι δεν είναι ένας απλός θεσμός. Είναι εκείνη η εποχή του χρόνου που φέρνει χαρά και λίγη ξεγνοιασιά στην καθημερινότητά τους. Που ο κόσμος ξεχνά όλες τις δυσκολίες και ό,τι μπορεί να τον στεναχωρεί. Όλοι περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία αυτό το μεγάλο γεγονός και προετοιμάζονται κατάλληλα, συμμετέχοντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Τρόπος έκφρασης απέναντι στην αδικία και την ανισότητα

Παρασυρμένοι από τους χορούς της σάμπα και της ξέφρενης μουσικής, οι άνθρωποι επίσης βρίσκουν την ευκαιρία να περάσουν μηνύματα κατά της πολιτικής διαφθοράς, της αστυνομικής βίας, της ανισότητας και του ρατσισμού!

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι πως το ετήσιο καρναβάλι αποτελεί κύρια πηγή εσόδων για ολόκληρη τη χώρα, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομία, η οποία φέτος θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα!