spot_img
22.1 C
Rafina
Τρίτη, 6 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου Μαραθώνος προς τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο

 

 

Κυρίες/οι,

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Τετάρτη, 16/10/2019) αποφασίσατε την λειτουργία της ΟΕΔΑ Γραμματικού. Καταρχάς, να εκφράσω την τεράστια έκπληξή μου για το πώς είναι δυνατόν ένα τόσο σημαντικό θέμα να συζητείται και να αποφασίζεται ως εκτός ημερησίας διατάξεως θέμα. Δυστυχώς, η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι θέλατε να αποφύγετε την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου μας παρότι ως προς αυτό είχατε πολιτική, ηθική, θεσμική και νομική υποχρέωση. Φαίνεται ότι ακόμα και η τελευταία απόφαση της επιτροπής αναφορών της Ε.Ε. που μιλά για διαβούλευση με την τοπική κοινωνία δεν σας είναι γνωστή.

Ως προς την ουσία του θέματος:

  1. Ο ισχυρισμός περί απένταξης του έργου από την Ε.Ε. εάν δεν λειτουργήσει είναι προφανώς ανακριβής. Το έργο έχει απενταχθεί από το ταμείο συνοχής από το 2015 λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στο περιβάλλον. Αποφασίστηκε μάλιστα από τότε 100% δημοσιονομική διόρθωση και συνεπώς η επιστροφή 11.000.000 Ευρώ.
  2. Το έργο είναι παράνομο, αφού παραβιάζει τη νομοθεσία περί ρεμάτων. (Ν.42581/2014). Ρέματα των οποίων η ύπαρξη έχει διαπιστωθεί από τους αρμόδιους επιθεωρητές περιβάλλοντος και τον ΥΠΕΚΑ εκβάλλουν στον Ευβοϊκό με προφανείς κινδύνους για τους κατοίκους, όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου.
  3. Η περιοχή γειτνίασης είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή NATURA από την Ε.Ε..
  4. Η εγκατάσταση βρίσκεται δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο υψίστης σημασίας για την πολιτιστική μας κληρονομιά (Αρχαίος Δήμος Ραμνούντας).
  5. Νεώτερες έρευνες διαπιστώνουν την ύπαρξη ρηγμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  6. Για τους παραπάνω λόγους η Ε.Ε. έχει κρίνει δύο φορές μέχρι σήμερα τη χωροθέτηση ως ακατάλληλη και μη σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σας παραπέμπω στην 3/2018 της επιτροπής αναφορών ως την πιο πρόσφατη.

Κυρίες/οι,

Αν για εσάς το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η αποφυγή του καταλογισμού των 20.000.000 Ευρώ, όπως ελέχθη ως κύριο επιχείρημα στο περιφερειακό συμβούλιο, για εμάς είναι η προστασία των δημοτών μας καθώς και όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Οι ζωές μας και οι ζωές των παιδιών μας αξίζουν πολύ περισσότερα, για την ακρίβεια είναι ανεκτίμητης αξίας.

Σας καλούμε να ανακαλέσετε στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή σας την τελευταία απόφαση. Σε κάθε περίπτωση σας διαβεβαιώνω ως Δήμαρχος Μαραθώνος ότι ούτε ποτέ θα συμφωνήσουμε ούτε θα επιτρέψουμε τη λειτουργία ΟΕΔΑ στον ιστορικό μας δήμο. Σας καλούμε σε διάλογο προκειμένου, όχι να διορθώσουμε ένα λάθος, αλλά να αποτρέψουμε ένα έγκλημα.

Μετά τιμής,

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος

Στέργιος Τσίρκας

Αυτή την εβδομάδα

Αίγιο: Πήγαν να αγοράσουν αυτοκίνητο αλλά Ρομά τους πήρε 27.000 ευρώ υπό την απειλή όπλου

Τρεις άνδρες από τη Ζάκυνθο ταξίδεψαν στη Ροδοδάφνη για...

Απάτη με SMS για δήθεν πρόστιμα της Τροχαίας — Παριστάνουν το gov.gr

Με πρόσχημα μια υποτιθέμενη τροχαία παράβαση, επιτήδειοι επιχειρούν να...

Επίσκεψη Ρούμπιο: Κυκλοφοριακοί περιορισμοί στην Αθήνα — Τι προβλέπεται για μετρό και συγκεντρώσεις

Αλλαγές στην κυκλοφορία και αυξημένα μέτρα ασφαλείας φέρνει στο...

Νίκος Καρβέλας: Δημόσια τοποθέτηση για τη ρήξη με την Άννα Βίσση και την απουσία του από το ΟΑΚΑ

Ο δημιουργός κάνει λόγο για καλλιτεχνικές διαφωνίες και θέτει...

Marathon Village: Ο Κυριακάτικος BBQ μπουφές έχει μια πρόταση που ανοίγει την όρεξη!

Μαριναρισμένο φιλέτο προβατίνας και πατάτες φούρνου πρωταγωνιστούν σε ένα...

ΝΕΑ

Απάτη με SMS για δήθεν πρόστιμα της Τροχαίας — Παριστάνουν το gov.gr

Με πρόσχημα μια υποτιθέμενη τροχαία παράβαση, επιτήδειοι επιχειρούν να...

Marathon Village: Ο Κυριακάτικος BBQ μπουφές έχει μια πρόταση που ανοίγει την όρεξη!

Μαριναρισμένο φιλέτο προβατίνας και πατάτες φούρνου πρωταγωνιστούν σε ένα...

Καλλιθέα: Εκκενώθηκαν δύο πολυκατοικίες μετά τον εντοπισμό ύποπτων φιαλιδίων

Κινητοποίηση των αρχών προκάλεσε το απόγευμα της Τρίτης ο...

Μπάρμπα Βάγγος: Στη Ραφήνα, οι ποικιλίες του φτάνουν για όλους!

Ποικιλίες για μοίρασμα, χορταστικές προτάσεις και μια πρόσκληση στην...

Γιατί μας ενοχλούν τόσο πολύ κάποια χαρακτηριστικά των άλλων; Τι λέει η ψυχολογία

Γιατί μας ενοχλούν τόσο πολύ κάποια χαρακτηριστικά των άλλων; Υπάρχουν...

RPN.GR