Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Oπότε και αναμένεται να κλειδώσουν οι αποφάσεις για το πρόσωπο που θα προτείνει και θα γίνουν οι τελικές συνεννοήσεις.
Οι ανακοινώσεις προσδιορίζονται από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου έως τις 20 του μήνα προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στη Βουλή.
Παρότι στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις είναι πολλές, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή να ποντάρει με σιγουριά σε κάποιο από τα ονόματα που έχουν ακουστεί.
Οι ευχές για τη νέα χρονιά που αντάλλασσαν υπουργοί και βουλευτές τις τελευταίες ημέρες κατέληγαν στην αναζήτηση του «εκλεκτού» και στην προσπάθεια να μεταφερθεί η άποψη τους στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, όμως, «ακούει, αλλά δεν μιλά», όπως λένε πηγές στο περιβάλλον του.
Κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο μία υποψηφιότητα να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
«Αντικειμενικός στόχος θα είναι η εκλογή κατά την τρίτη ψηφοφορία, οπότε χρειάζονται 180 ψήφοι, αν ο Πρωθυπουργός δεν προχωρήσει σε μία κομματική υποψηφιότητα», εκτιμά έμπειρο στέλεχος της ΝΔ.
Ο πολυκερματισμός των πολιτικών δυνάμεων στο Κοινοβούλιο και η πόλωση που επιδιώκουν τα μικρότερα κόμματα δεν αφήνει περιθώρια για την απαραίτητη συναίνεση. Αυτό είναι ένα ακόμα μειονέκτημα για μία δεύτερη θητεία της κ. Σακκελαροπούλου, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, αφού ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διάκεινται αρνητικά και δεν θα υπερψηφίσουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αριθμός των 180 «ναι» μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει έναν/μία υποψήφιο/α που θα προέρχεται από την κεντροαριστερά και θα λάβει θετική ψήφο από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον επιτευχθεί, δεν είναι προάγγελος ήπιων τόνων στις σχέσεις των δύο κομμάτων.
Το αντίθετο. Κυρίως το ΠΑΣΟΚ, που σε μία τέτοια περίπτωση θα δεχθεί κριτική από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για συμπόρευση με την κυβέρνηση, θα επιδιώξει την αντιπαράθεση με στόχο να κάνει διακριτή τη θέση του και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.
Δεν είναι τυχαίο ότι με χθεσινή του δήλωση ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τον πρωτογενή τομέα μόλις επανεκκινήσουν οι εργασίες της Βουλής.