spot_img
12.1 C
Rafina
Κυριακή, 1 Μαρτίου, 2026
spot_img

Απεργία 1 Οκτωβρίου: Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία

 

 

 

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι ναυτεργάτες την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η απεργία θα ισχύσει σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 00:01 έως τις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), με αφορμή το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που προβλέπει αύξηση του ημερήσιου χρόνου απασχόλησης έως και τις 13 ώρες.

Τα αιτήματα της ΠΝΟ

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η ρύθμιση καταργεί το θεμελιώδες τρίπτυχο «8 ώρες εργασία – 8 ώρες ανάπαυση – 8 ώρες ελεύθερος χρόνος», επισημαίνοντας ότι:

  • η πολύωρη εργασία επιβαρύνει την υγεία των ναυτικών,
  • δημιουργεί κινδύνους ασφάλειας στα πλοία,
  • δυσχεραίνει την οικογενειακή και προσωπική ζωή.

Η ΠΝΟ τονίζει πως οι ναυτεργάτες ήδη εργάζονται σε συνθήκες έντονης κόπωσης, με περιορισμένο χρόνο ξεκούρασης και κοινωνικής επαφής.

Διεθνείς και ευρωπαϊκές διαστάσεις

Η Ομοσπονδία παραπέμπει στη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας του 2006 (MLC), η οποία επιτρέπει απασχόληση έως 14 ώρες ημερησίως, ενώ συμμετέχει σε διεθνείς διαβουλεύσεις για τον περιορισμό του χρόνου εργασίας.

Τον Απρίλιο, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, καπτ. Εμμανουήλ Τσικαλάκης, έθεσε το ζήτημα στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια της 5ης Συνόδου της Ειδικής Τριμερούς Επιτροπής της ΔΟΕ, ζητώντας τη βελτίωση των διεθνών κανονισμών.

Παράλληλα, η ΠΝΟ επικαλείται στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι το 2024 οι Έλληνες εργαζόμενοι είχαν τον υψηλότερο αριθμό ωρών εργασίας στην ΕΕ, γεγονός που, όπως υπογραμμίζεται, ενισχύει την ανάγκη για καλύτερες συνθήκες στη ναυτιλία.

«Βελτίωση αντί για επιδείνωση»

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι σε μια εποχή τεχνολογικής προόδου, οι συνθήκες εργασίας θα έπρεπε να βελτιώνονται με περισσότερο χρόνο ανάπαυσης και οικογενειακής ζωής, και όχι να επιδεινώνονται με αύξηση των ωρών εργασίας.

Με την απεργία της 1ης Οκτωβρίου, οι ναυτεργάτες ζητούν να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες, να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλεια στα πλοία και να παραμείνει ζωντανός ο ρόλος τους στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή.

 

Αυτή την εβδομάδα

Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου: Βραδιά ποίησης και μουσικής

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 στις 19:00 σας προσκαλούμε...

Ζωντανή μουσική σήμερα Κυριακή στο «Άσπρο Γίδι» στην καρδιά της Ραφήνας

Με άρωμα παράδοσης, ζωντανό ήχο και ατμόσφαιρα παλιάς ταβέρνας,...

Σπάτα: Ακυρώνονται 45 πτήσεις σήμερα από το «Ελ. Βενιζέλος» λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Εξετάζεται παράταση της αναστολής πτήσεων και πέραν της 3ης...

Η Ελλάδα, υπερδύναμη της Ε.Ε. στην Πολεμική Αεροπορία

Σε μια Ευρώπη που ξαναθυμάται τι σημαίνει σκληρή ισχύς...

ΝΕΑ

Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου: Βραδιά ποίησης και μουσικής

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 στις 19:00 σας προσκαλούμε...

Ζωντανή μουσική σήμερα Κυριακή στο «Άσπρο Γίδι» στην καρδιά της Ραφήνας

Με άρωμα παράδοσης, ζωντανό ήχο και ατμόσφαιρα παλιάς ταβέρνας,...

Η Ελλάδα, υπερδύναμη της Ε.Ε. στην Πολεμική Αεροπορία

Σε μια Ευρώπη που ξαναθυμάται τι σημαίνει σκληρή ισχύς...

Χάπια, ενέσεις και τα νέα φάρμακα που έρχονται για την παχυσαρκία το 2026

Τι υπόσχονται, τι πραγματικά κάνουν και πόσο ασφαλή είναι...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 1/3

Αναλυτικά τα ζώδια σήμερα 1/3 Κριός: Ο Μάρτιος ξεκινά...

Εμπορικός Σύλλογος Νέας Μάκρης: Αιτήματα προς τη Διοίκηση του Δήμου Μαραθώνος

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του...

RPN.GR