Αποχαρακτηρισμένα ενημερωτικά δελτία που αφορούν τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 στην Κύπρο, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν απόρρητα διαβαθμισμένα έγγραφα, δημοσιοποίησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) της τότε ΚΥΠ.
Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου του 1974, το ζήτημα της εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων απασχόλησε έντονα την τουρκική πολιτική σκηνή, με τη συζήτηση ενός νομοσχεδίου στην τουρκική βουλή και την επιδίωξη της Τουρκίας να επεκτείνει την έρευνά της για φυσικούς πόρους στην περιοχή. Ταυτόχρονα, βρέθηκαν στην επικαιρότητα οι κινήσεις του Αμερικανικού Ωκεανογραφικού πλοίου Caribbean που πραγματοποιούσε έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.
Η τουρκική κυβέρνηση επιδίωξε να πείσει την αμερικανική εταιρεία που εκτελούσε τις έρευνες να επεκταθεί και στο Αιγαίο. Παρά τις προσπάθειες, οι Αμερικανοί αρνήθηκαν, εκφράζοντας ανησυχίες λόγω της αμφισβήτησης των τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Η Τουρκία προχώρησε σε προσφορά εγγυήσεων προς την εταιρεία για να αποδεχθεί την πρόταση, αλλά χωρίς επιτυχία. Υπήρξαν επίσης φήμες για αγορά του ωκεανογραφικού σκάφους από την Τουρκία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΥΠ (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών), η πρόταση αυτή είχε μόνο εσωτερική κατανάλωση και δεν ήταν ρεαλιστική.
Η συζήτηση για το νομοσχέδιο εκμετάλλευσης της θάλασσας οδήγησε τη συζήτηση στην τουρκική βουλή, με τη συζήτηση να αναβάλλεται τελικά για τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Το εν λόγω νομοσχέδιο περιλάμβανε διατάξεις που στόχευαν να εμποδίσουν τυχόν μελλοντικά σχέδια της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, εφαρμόζοντας την τακτική του περιορισμού της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η γεωγραφία του Αιγαίου αποτελεί «ειδική περίπτωση» που δεν επιτρέπει την εφαρμογή του διεθνούς κανόνα των 12 ναυτικών μιλίων, επιχειρηματολογώντας πως η επέκταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο του Αιγαίου για τα τουρκικά συμφέροντα. Ωστόσο, η ΚΥΠ, σχολιάζοντας την κίνηση αυτή της Τουρκίας, ανέφερε ότι πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια που δεν έχει διεθνή αναγνώριση και ισχύ.