Αποστολή Στο Μάτι: Οργή Και Αγανάκτηση Ένα Χρόνο Μετά Την Τραγωδία

539

Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι, ο Αθήνα 9.84 πραγματοποιεί σήμερα ένα οδοιπορικό στην περιοχή, με αφορμή και τις δράσεις στήριξης του Δήμου Αθηναίων, μέσα και από τις δωρεές δύο γειτονικών πρωτευουσών, των Τιράνων και των Σκοπίων.

Στο οδοιπορικό καταγράφεται η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων, οι οποίοι – όπως λένε – εδώ και ένα χρόνο δεν έχει αλλάξει το παραμικρό και δεν έχει γίνει ούτε μια κίνηση βελτίωσης από τους αρμόδιους φορείς.

Δεν έχουν κοπεί τα ξερά χόρτα, όπως και τα καμένα δέντρα, ενώ καταγγέλλουν ότι έχουν βάλει οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη για να φτιάξουν τα σπίτια τους

Οι κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν με τις εφιαλτικές μνήμες της φονικής πυρκαγιάς, της 23ης Ιουλίου 2018, που στοίχισε τη ζωή σε 101 ανθρώπους.

Οργή γιατί ένα χρόνο μετά στην διαδρομή από Ραφήνα μέχρι Μάτι, μέσω του μοιραίου δρόμου της οδού Δημοκρατίας, υπάρχουν δεξιά και αριστερά ξερά χόρτα που έχουν φτάσει το μισό μετρό σε ύψος, καμένα δέντρα που δεν έχουν κλαδευτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πλαστικές σακούλες πεταμένες δίπλα στον δρόμο με ξερά φύλλα και κλαδιά.

Μια κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για εκδήλωση νέας πυρκαγιάς στην περιοχή.

Θυμός γιατί μέχρι σήμερα η διαδικασία καταβολής των βασικών αποζημιώσεων κινείται με ρυθμούς χελώνας και όλο το βάρος των επιδιορθώσεων το έχουν επωμιστεί οι ίδιοι.

Απογοήτευση, καθώς οι πυρόπληκτοι επισημαίνουν ότι, με το που έφυγαν οι τηλεοπτικές κάμερες από την περιοχή φαίνεται ότι τους ξέχασε ο κρατικός μηχανισμός και η Περιφέρεια Αττικής.

Απογοήτευση γιατί η ψυχολογική ανάταση δεν έχει έρθει ένα χρόνο μετά, καθώς ο φρικτός θάνατος των 101 συνανθρώπων τους δεν τους αφήνει να ξεχάσουν και να ξεχαστούν.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στις περισσότερες παραλίες. Κόκκινο Λιμανάκι, Αργυρά Ακτή, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, σήμερα στις παραλίες οι λουόμενοι είναι μετρημένοι στα δάκτυλα.

Και το κυριότερο; Πολλοί από τους κατοίκους φωνάζουν ότι τα καμμένα στην περιοχή που δεν έχουν απομακρυνθεί εδώ και ένα χρόνο αποτελούν εστία ρύπανσης και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους.

Ζητούν από τη νέα κυβέρνηση και τη νέα ηγεσία της περιφέρειας να σκύψει πάνω στην περιοχή προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, έτοιμη είναι από σήμερα η Παιδική Χαρά που έφτιαξε ο δήμος Αθηναίων για τα παιδιά στο Μάτι. Την παρουσίασαν σήμερα οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ. Μπρούλιας και Ραφήνας – Πικερμίου Ευ. Μπουρνούς, παρουσία κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία δέσμευση του δήμου Αθηναίων, αφιερωμένη στα παιδιά στο Μάτι που από σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Μια Παιδική Χαρά, στην περιοχή «Πευκώνας». Ένας χώρος που είχε καταστραφεί από τη φωτιά, επέστρεψε πλέον ολοκαίνουριος και σύγχρονος, έτοιμος να γεμίσει και πάλι γέλια και χαρούμενες παιδικές φωνές.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας και ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, παρουσίασαν τις δράσεις στήριξης του δήμου Αθηναίων στην πληγείσα περιοχή, μέσα από τις δωρεές δύο γειτονικών πρωτευουσών, των Τιράνων και των Σκοπίων, που έδειξαν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους.

Το έργο υλοποιήθηκε μέσω του Athens Partnership.

Κώστας Κορέλλης