Ο συνήγορος του 45χρονου αστυνομικού είπε ότι, σύμφωνα με τον πελάτη του, «οι καταθέσεις των παιδιών, αποτελούν προϊόν χειραγώγησης από την μητέρα τους» – Τι είπε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση.
Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ όσον αφορά στα ψυχολογικά και ψυχιατρικά δεδομένα του ζευγαριού των αστυνομικών, των οποίων τα παιδιά ζούσαν μια κόλαση από τον 45χρονο πατέρα τους που υπηρετούσε στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, θα ελεγχθούν οι φάκελοι και των δύο αστυνομικών για να διαπιστωθεί τι έδειξαν τα ψυχομετρικά τεστ που είχαν περάσει και εάν οι ψυχίατροι της ΕΛ.ΑΣ είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησε να πραγματοποιηθεί έλεγχος στα οικονομικά του ζευγαριού καθώς η εικόνα με το πολυτελές αυτοκίνητο τους, αξίας άνω των 100.000 ευρώ, τις πανάκριβες μοτοσικλέτες και τα πανάκριβα ρολόγια δεν δικαιολογούνταν από την μισθολογική τους κατάσταση.
Στο μεταξύ, οι καταθέσεις των παιδιών και ιδίως της 13χρονης κόρης, φαίνεται να «καίει» το ζευγάρι, όπως αποκάλυψε και η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Κωνσταντία Δημογλίδου. Τους τοποθετεί και τους δύο στο «κάδρο» των κακοποιήσεων, σεξουαλικών και μη έστω και αν η μητέρα της προέβαινε σε αυτές τις πράξεις υπό το καθεστώς τρόμου, απειλών και φόβου από τον σύζυγό της.
Μάλιστα η 13χρονη αναφέρει ότι από την εποχή που πήγαινε στο δημοτικό, ο πατέρας της τη χτυπούσε με βίαιο τρόπο: «Από τις σφαλιάρες που μου έριχνε, σηκωνόμουνα στον αέρα…». Το παιδί φέρεται στην κατάθεσή του να έχει μιλήσει ακόμα και για ξυλοδαρμούς με ζωστήρα, γκλομπ και άλλα αντικείμενα ενώ κάνει και αναφορά για καψίματα με τσιγάρο και αναπτήρα στον θώρακα και στο στήθος της.
Χθες, κατάθεση έδωσε και ο 14χρονος γιος της οικογένειας, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε τον πατέρα του. Το παιδί ωστόσο, όταν τελείωσε την κατάθεση, ξέσπασε σε κλάματα. Πρόκειται για ένα δεδομένο το οποίο φαίνεται να δείχνει πολλά στους παιδοψυχολόγους που του πήραν κατάθεση.
Αίσθηση έχει προκαλέσει επίσης, μαρτυρία που υποστηρίζει ότι πριν από 2 χρόνια, ένα από τα κορίτσια της οικογένειας, είχε γράψει μια έκθεση στο σχολείο, στην οποία περιέγραφε την κακοποίηση που βίωνε από τον πατέρα της. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να κινητοποιηθεί το σχολείο και να καλέσει τη μητέρα των παιδιών, η οποία όμως υποστήριξε ότι όλα όσα έγραψε το παιδί είναι «στη φαντασία του και δεν ισχύουν».
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο αστυνομικός κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του. Όταν του διάβασαν το κατηγορητήριο και τις καταθέσεις, ο ίδιος ήταν ψυχρός και κυνικός. Ο 45χρονος απολογούνταν επί 5 ώρες μέσα στο δωμάτιο όπου νοσηλεύεται, όμως τα όσα είπε δεν κατάφεραν να πείσουν ανακριτή και εισαγγελέα.
«Πώς είναι δυνατόν να τα έκανα όλα αυτά και κανείς να μην είχε υποψιαστεί το παραμικρό; Μια καθημερινή κουβέντα μεταφράστηκε από την σύζυγο μου ως απειλή. Πράγματι της είπα «θα σου κόψω τα πόδια» και όσα είπα ήταν επειδή γύρισα σπίτι και δεν είχε ζεστό νερό. Ήταν πάνω στον τσακωμό», ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός, ο οποίος όχι μόνο αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά ζήτησε να εξεταστεί από ψυχίατρο η σύζυγός του για τα όσα κατήγγειλε.
Ο συνήγορος του 45χρονου αστυνομικού Όθωνας Παπαδόπουλος, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», και αναφέρθηκε στην υπόθεση η οποία έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
«Ο πελάτης μου αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτονται μετά από την καταγγελία της συζύγου του. Υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας στα οποία δεν μπορώ να επεκταθώ καθώς περιλαμβάνονται στη δικογραφία και γι’ αυτό ο πελάτης μου έχει ζητήσει τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης για τη σύζυγο του», ανέφερε αρχικά. Στην παρατήρηση ότι εκτός από τη σύζυγο του και τα παιδιά τους επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες στις καταθέσεις τους, είπε ότι, «υπάρχουν αντιφάσεις και κενά, τόσο στις καταθέσεις όσο και στα εργαστηριακά ευρήματα που σχετίζονται με αυτές. Είναι δύσκολο να ξεκλειδώσουμε ένα παιδί σε αυτές τις ηλικίες και να αξιολογήσουμε την κατάθεση του».
Ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με τον πελάτη του, «οι καταθέσεις των παιδιών, αποτελούν προϊόν χειραγώγησης από την μητέρα τους και μάλιστα σε μια περίοδο, που ο πατέρας τους είχε απομακρυνθεί από το σπίτι τους και τα παιδιά ήταν μόνα τους με τη μητέρα τους στο σπίτι τους».
Για την υπόθεση του αστυνομικού που υπηρετούσε στη Βουλή και κατηγορείται για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών του και της συζύγου του μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews, η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου.
«Δυστυχώς αυτός ο άνθρωπος, δεν ανέφερε τίποτα στους αστυνομικούς Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων. Η απολογία του έγινε μόνο στον αρμόδιο ανακριτή χθές, με τη διαδικασία εντός της ψυχιατρικής κλινικής και αποφασίστηκε στη συνέχεια η προφυλάκισή του, οπότε δεν γνωρίζουμε τελικά τι υποστήριξε αυτός ο άνθρωπος στις ανακριτικές αρχές και έκριναν ότι πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή», τόνισε αρχικά.
Η κ. Δημογλίδου εξήγησε πως η διεύθυνση προστασίας ανηλίκων ουσιαστικά μέσα σε μία βδομάδα από τη στιγμή που έλαβε την καταγγελία, κατάφερε να έχει και το ένταλμα σύλληψης για αυτόν τον άνθρωπο.
«Έπρεπε κάποιες διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα, γιατί τα παιδιά απομακρύνθηκαν από το οικογενειακό περιβάλλον και καταλαβαίνετε πόσο ψυχοφθόρα είναι αυτή η διαδικασία. Έπρεπε να εξεταστούν από γιατρούς, ιατροδικαστές, από ειδικούς με τη διαδικασία που προβλέπεται από την Ποινική δικονομία στο Σπίτι του Παιδιού. Δεν είναι εύκολη διαδικασία για ένα παιδί. Είναι αρκετά χρονοβόρα για όλα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, οπότε έτρεξε πολύ γρήγορα αυτή η έρευνα», τόνισε.
Στη συνέχεια εξήγησε πως, «αυτό δεν σημαίνει όμως ότι από εδώ και πέρα, πάντα με τις οδηγίες των αρμόδιων ανακριτικών αρχών, δεν θα γίνει μια εκτεταμένη έρευνα για να δούμε πώς τελικά φτάσαμε στο σήμερα, όπου κανείς δεν είχε διαπιστώσει από το επαγγελματικό περιβάλλον και των δύο ανθρώπων, από το φιλικό, οικογενειακό, ακόμη και από το σχολικό περιβάλλον των παιδιών, ότι τα παιδιά κακοποιούνται συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια».
Για το πώς επιλέχθηκε τον Ιανουάριο του 2019 όπου ήρθε η πρόταση για τη μετακίνησή του αστυνομικού στη Βουλή, ανέφερε πως, «τον έκρινε τότε η υπηρεσία ικανό να υπηρετήσει. Άλλωστε δεν υπήρχε καμία εκκρεμότητα ποινικά και πειθαρχικά σε βάρος του. Και να διευκρινίσουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του στην Υπηρεσία Ασφάλειας Βουλής δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει κάτι στον ατομικό του φάκελο ώστε να προκαλέσει τη μετακίνησή του», είπε αρχικά.
Πρόσθεσε ωστόσο, πως: «πριν το 2010 είχε κάποιες προσωπικές διαφορές με πολίτες αλλά και με αστυνομικούς. Επιβλήθηκαν οι ποινές που προβλέπονται από το πειθαρχικό δίκαιο από την πλευρά της Αστυνομίας, δεν γνωρίζω ποινικά αν τελικά αθωώθηκε και πώς κατέληξαν οι δικές του διαδικασίες. Ένας αστυνομικός, δεν μπορεί να απομακρυνθεί μόνιμα από το σώμα, αν δεν υπάρχουν καταδικαστικές αμετάκλητες αποφάσεις για βαριά πλημμελήματα ή για κακουργήματα».
Σχετικά με την 35χρονη σύζυγο του 45χρονου η κ. Δημογλίδου τόνισε πως απουσίαζε για αρκετά μεγάλο χρονικά διαστήματα λόγω της εγκυμοσύνης και υπηρετούσε σε επιτελική υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
«Δεν εξέφρασε ποτέ σε κανέναν συνάδελφο, καθ΄όλα τα χρόνια της υπηρεσιακής ζωής, ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα στην οικογένεια, παρά μόνο τον Φεβρουάριο του 2024, όπου ήρθε και η πρώτη καταγγελία στην Ελληνική Αστυνομία, την οποία βέβαια τις επόμενες ημέρες θέλησε να πάρει πίσω και να μην ζητήσει την ποινική δίωξη του δράστη. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματά η εισαγγελική έρευνα. Δεν γνωρίζουμε ποινικά αυτή η υπόθεση που βρίσκεται. Η αστυνομία την διαβιβάζει κανονικά στον αρμόδιο εισαγγελέα – επειδή μιλάμε για αυτεπάγγελτα αδικήματα – και κρίνουν οι εισαγγελικές αρχές το πώς πρέπει να προχωρήσει μια υπόθεση, όταν το θύμα παίρνει πίσω την καταγγελία», εξήγησε.
Όσο για τα ψυχομετρικά τεστ, η κ. Δημογλίδου τόνισε πως, «ακολουθήθηκε η διαδικασία που περνούν όλοι οι αστυνομικοί και για τους δύο αστυνομικούς, για την εισαγωγή τους στο σώμα».
Συνέχισε λέγοντας πως από εκεί και πέρα, η διαδικασία της εξέτασης τους από την Επιτροπή Καταλληλότητας Όπλων είναι μια άλλη διαδικασία, η οποία τηρείται για όλους τους αστυνομικούς. «Έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία και οι δύο αστυνομικοί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτή η επιτροπή θα μπορούσε να γνωματεύσει ότι υπάρχει κάποια ψυχική ασθένεια – εάν υπήρχε – το διευκρινίζω.
Να σκεφτούμε ότι αυτός ο άνθρωπος παραμένει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή τη στιγμή, στην ψυχιατρική κλινική και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διάγνωση του από τους ψυχιάτρους αυτού του νοσοκομείου. Άρα, καταλαβαίνετε ότι είναι μια διαδικασία από την οποία ίσως, δεν θα μπορούσαν να αντιληφθούν οι ειδικοί τι ακριβώς συμβαίνει και αν υπάρχουν ψυχικά νοσήματα, αν θα έπρεπε να διαπιστωθούν ψυχικά νοσήματα. Γίνεται μια διερεύνηση από το Αρχηγείο της Αστυνομίας για την Υπηρεσία Υγειονομικού για το τι ακολουθήθηκε για αυτούς τους ανθρώπους».
Τέλος η κ. Δημογλίδου διευκρίνησε πως, «οι ψυχολόγοι της αστυνομίας είναι επιστήμονες. Δεν μπορούμε εμείς ως αστυνομικοί ή πολίτες να κρίνουμε τα αποτελέσματα της δικής τους εξέτασης και γνωμάτευσης. Θα γίνει φυσικά διερεύνηση, χωρίς όμως να καλείται ουσιαστικά κάποιος σε απολογία για τις αποφάσεις του, γιατί μιλάμε για επιστήμονες και γιατρούς.
Πηγή: real.gr