Το 2025 ξεκινά με κύμα αναπνευστικών ιώσεων που κατακλύζει τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων, όπως αναφέρει η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας. Η αυξημένη προσέλευση ασθενών για διάγνωση και αντιμετώπιση συμπτωμάτων ασκεί περαιτέρω πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Ιώσεις και Ευάλωτες Ομάδες
Οι χαμηλές θερμοκρασίες εντείνουν τη διασπορά παθογόνων όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο πνευμονιόκοκκος και η εποχική γρίπη, ενώ νέες παραλλαγές του κορονοϊού προσθέτουν επιπλέον προκλήσεις. «Η αυξητική τάση των κρουσμάτων αποτυπώνεται σε περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία», σημειώνει η Δρ. Τσικρικά.
Ιδιαίτερα επιρρεπείς στις λοιμώξεις είναι οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα με χρόνια νοσήματα ή μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί συστήνουν αυξημένη προσοχή και αυστηρή τήρηση μέτρων πρόληψης, καθώς τα περιστατικά αναμένεται να κορυφωθούν με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.
Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κλιματική αλλαγή ενισχύει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ιογενών λοιμώξεων. Η αυξημένη υγρασία και οι κλειστοί χώροι επιταχύνουν τη μετάδοση των παθογόνων, ενώ οι σύγχρονες συνθήκες απαιτούν προσαρμοσμένες λύσεις.
Συμπτώματα και Συνλοίμωξη
Οι ιοί αυτοί παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, βήχα (ξηρό ή παραγωγικό), δυσκολία στην αναπνοή, πονοκέφαλο, μυαλγίες και έντονη κόπωση. Εντοπίζονται επίσης περιστατικά συνλοίμωξης με σοβαρή κλινική εικόνα.
Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ: Ένα Επείγον Αίτημα
Η Δρ. Τσικρικά τονίζει την ανάγκη για έναν άμεσο, στοχευμένο σχεδιασμό ανασυγκρότησης του ΕΣΥ. «Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας και η ορθολογική διαχείριση ανθρώπινων και υλικοτεχνικών πόρων είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της κρίσης», επισημαίνει.
Ο Ρόλος της Ενημέρωσης
Η ορθή ενημέρωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη, υπογραμμίζει η Δρ. Τσικρικά. «Η αναζήτηση πληροφοριών σε μη αξιόπιστες πηγές, όπως ο “γιατρός του ίντερνετ”, συχνά οδηγεί σε καθυστερήσεις και λάθη. Η τεκμηριωμένη γνώση είναι το ισχυρότερο εργαλείο μας».