spot_img
34.6 C
Rafina
Κυριακή, 23 Αυγούστου, 2026
spot_img

Αυξητική Τάση Αναπνευστικών Ιώσεων: Δοκιμάζεται το Σύστημα Υγείας με την Έναρξη του 2025 – rpn

 

 

Το 2025 ξεκινά με κύμα αναπνευστικών ιώσεων που κατακλύζει τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων, όπως αναφέρει η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας. Η αυξημένη προσέλευση ασθενών για διάγνωση και αντιμετώπιση συμπτωμάτων ασκεί περαιτέρω πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Ιώσεις και Ευάλωτες Ομάδες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες εντείνουν τη διασπορά παθογόνων όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο πνευμονιόκοκκος και η εποχική γρίπη, ενώ νέες παραλλαγές του κορονοϊού προσθέτουν επιπλέον προκλήσεις. «Η αυξητική τάση των κρουσμάτων αποτυπώνεται σε περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία», σημειώνει η Δρ. Τσικρικά.

Ιδιαίτερα επιρρεπείς στις λοιμώξεις είναι οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα με χρόνια νοσήματα ή μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί συστήνουν αυξημένη προσοχή και αυστηρή τήρηση μέτρων πρόληψης, καθώς τα περιστατικά αναμένεται να κορυφωθούν με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κλιματική αλλαγή ενισχύει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ιογενών λοιμώξεων. Η αυξημένη υγρασία και οι κλειστοί χώροι επιταχύνουν τη μετάδοση των παθογόνων, ενώ οι σύγχρονες συνθήκες απαιτούν προσαρμοσμένες λύσεις.

Συμπτώματα και Συνλοίμωξη

Οι ιοί αυτοί παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, βήχα (ξηρό ή παραγωγικό), δυσκολία στην αναπνοή, πονοκέφαλο, μυαλγίες και έντονη κόπωση. Εντοπίζονται επίσης περιστατικά συνλοίμωξης με σοβαρή κλινική εικόνα.

Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ: Ένα Επείγον Αίτημα

Η Δρ. Τσικρικά τονίζει την ανάγκη για έναν άμεσο, στοχευμένο σχεδιασμό ανασυγκρότησης του ΕΣΥ. «Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας και η ορθολογική διαχείριση ανθρώπινων και υλικοτεχνικών πόρων είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της κρίσης», επισημαίνει.

Ο Ρόλος της Ενημέρωσης

Η ορθή ενημέρωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη, υπογραμμίζει η Δρ. Τσικρικά. «Η αναζήτηση πληροφοριών σε μη αξιόπιστες πηγές, όπως ο “γιατρός του ίντερνετ”, συχνά οδηγεί σε καθυστερήσεις και λάθη. Η τεκμηριωμένη γνώση είναι το ισχυρότερο εργαλείο μας».

Αυτή την εβδομάδα

Αιματηρή επίθεση σε τραμ στη Βούλα: Βίντεο από το βαγόνι μετά τον τραυματισμό 18χρονου

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 22 Αυγούστου...

Στρατηγική συνεργασία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου με το Neapolis University Pafos

Μια νέα σελίδα εξωστρέφειας και ουσιαστικής σύνδεσης της Τοπικής...

Προσοχή: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Δευτέρα σε όλη την Ανατολική Αττική

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο ΔΕΥΤΕΡΑ...

ΝΕΑ

Αιματηρή επίθεση σε τραμ στη Βούλα: Βίντεο από το βαγόνι μετά τον τραυματισμό 18χρονου

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 22 Αυγούστου...

Στρατηγική συνεργασία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου με το Neapolis University Pafos

Μια νέα σελίδα εξωστρέφειας και ουσιαστικής σύνδεσης της Τοπικής...

Προσοχή: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Δευτέρα σε όλη την Ανατολική Αττική

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο ΔΕΥΤΕΡΑ...

Ξεκίνησε η Aegean Regatta 2026 – Ζωντανά από τη Χίο η εκκίνηση μέσω του RPN (βίντεο)

Ξεκίνησαν σήμερα και επίσημα οι 25οι Διεθνείς Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες...

Ραφήνα: Μουσική βραδιά από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Θεοτόκου στα Περιβολάκια

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά διοργάνωσε το Σάββατο 22 Αυγούστου...

RPN.GR