spot_img
26.2 C
Rafina
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026
spot_img

Bild: Απολύει δημοσιογράφους και τους αντικαθιστά με Τεχνητή Νοημοσύνη

 

 

Σε μια δυσοίωνη για το μέλλον της δημοσιογραφίας κίνηση, ετοιμάζεται να προχωρήσει η γερμανική Bild.

Η εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη,  σχεδιάζει να απολύσει δημοσιογράφους για να τους αντικαταστήσει με προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να εξοικονομήσει 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Guardian.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της εφημερίδας, η Axel Springer, σε email προς το προσωπικό, αναφέρει ότι «δυστυχώς θα αποχωριστεί συναδέλφους που έχουν καθήκοντα, τα οποία στον ψηφιακό κόσμο εκτελούνται από Τεχνητή Νοημοσύνη ή/και αυτοματοποιημένες διαδικασίες».

Σύμφωνα με το email, στους εργαζόμενους που θα αντικατασταθούν, βρίσκονται συντάκτες, επιμελητές κειμένων, διορθωτές και προσωπικό επεξεργασίας φωτογραφιών.

Είχε προηγηθεί, η ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου, Mathias Döpfner, τον Φεβρουάριο ότι ο εκδότης θα γίνει «μια αμιγώς ψηφιακή εταιρεία μέσων ενημέρωσης». Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT θα μπορούσαν «να κάνουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ό,τι ήταν ποτέ – ή να την αντικαταστήσουν», είχε δηλώσει.

Προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύντομα καλύτερη στη «συγκέντρωση πληροφοριών» από τους ανθρώπους δημοσιογράφους και δήλωσε ότι μόνο οι εκδότες που θα μπορούν να δημιουργήσουν «το καλύτερο πρωτότυπο περιεχόμενο» – όπως η ερευνητική δημοσιογραφία και τα πρωτότυπα σχόλια – θα επιβιώσουν.

Η Bild δεν είχε καμία άμεση εκτίμηση για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που μπορεί τελικά να χαθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

H εταιρεία Springer δεν είναι ο πρώτος εκδότης που εξετάζει την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Το BuzzFeed ανακοίνωσε φέτος ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να «βελτιώσει» το περιεχόμενο και τα διαδικτυακά κουίζ, ενώ η Daily Mirror και η Daily Express στο Ηνωμένο Βασίλειο διερευνούν επίσης τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά εξελιγμένα κείμενα από απλές προτροπές του χρήστη, παράγοντας οτιδήποτε, από δοκίμια και αιτήσεις εργασίας μέχρι ποιήματα και έργα μυθοπλασίας, αλλά οι απαντήσεις τους είναι μερικές φορές ανακριβείς ή ακόμη και κατασκευασμένες.

Το Men’s Journal και ο τεχνολογικός ιστότοπος Cnet χρησιμοποιούν επίσης τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία άρθρων που αργότερα σαρώνονται για την ακρίβειά τους από ανθρώπους συντάκτες – αν και το Cnet παραδέχθηκε τον Ιανουάριο ότι το έργο είχε περιορισμούς μετά από αναφορές ότι περισσότερα από τα μισά άρθρα έπρεπε να διορθωθούν.

Πηγή: in.gr

Αυτή την εβδομάδα

Όταν η Νέα Μάκρη πήγαινε σινεμά: Η ιστορία του θρυλικού «Σινέ Μάκρη»

Τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, οι θερινοί...

Ραφήνα: Εμπλοκή της άγκυρας του «Superferry» σε συρματόσκοινο – Απέπλευσε με 705 επιβάτες

Πρόβλημα με την άγκυρά του αντιμετώπισε το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο...

Ραφήνα: Πως ανακοίνωσε το Λιμενικό τον θάνατο του υπάρχου του Superferry Αντώνη Βιδάλη

Η επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος: Τις πρωινές ώρες σήμερα,...

Φωτιά στη Βοιωτία: Εθελοντής έσωζε ξένα σπίτια, ενώ το δικό του γινόταν στάχτη

Μία ανθρώπινη ιστορία που συμπυκνώνει το μέγεθος της καταστροφής...

ΝΕΑ

Ραφήνα: Εμπλοκή της άγκυρας του «Superferry» σε συρματόσκοινο – Απέπλευσε με 705 επιβάτες

Πρόβλημα με την άγκυρά του αντιμετώπισε το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο...

Ραφήνα: Πως ανακοίνωσε το Λιμενικό τον θάνατο του υπάρχου του Superferry Αντώνη Βιδάλη

Η επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος: Τις πρωινές ώρες σήμερα,...

Φωτιά στη Βοιωτία: Εθελοντής έσωζε ξένα σπίτια, ενώ το δικό του γινόταν στάχτη

Μία ανθρώπινη ιστορία που συμπυκνώνει το μέγεθος της καταστροφής...

Τραγωδία στην Ψάθα: Νεκροί ένας Έλληνας και ένας Δανός από τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς...

RPN.GR