spot_img
21.1 C
Rafina
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Χαλάλ: Η φρίκη στο πιάτο μας από ελληνικές εταιρείες

 

 

 

Σάλος έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη ότι η πασίγνωστη φέτα «Ήπειρος» φέρει σφραγίδα με την πιστοποίηση «Χαλάλ».

Ο όρος «Χαλάλ» είναι σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα, αλλά για τον μουσουλμανικό κόσμο αποτελεί υποχρεωτική διατροφική καθημερινότητα.

Οι μουσουλμάνοι απαγορεύεται αυστηρά να καταναλώνουν ζωϊκά προϊόντα που δεν έχουν  πιστοποίηση «Χαλάλ».

Η πιστοποίηση του εν λόγω τυροκομείου προφανώς αφορά την πυτιά που χρησιμοποιείται για το πήξιμο του τυριού, η οποία κατά τον παραδοσιακό τρόπο προέρχεται από εντόσθια νεαρών ζώων που δεν έχουν απογαλακτιστεί. Είναι άγνωστο αν η εταιρεία χρησιμοποιεί φυτικής προέλευσης πυτιά.

Η περίπτωση της φέτας «Ήπειρος» έχει ήδη προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον φιλοζωϊκών σωματείων και ακτιβιστών για τα Δικαιώματα των Ζώων, ενώ έχουν ενημερωθεί και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Τελετουργική και επώδυνη σφαγή του ζώου

Η πιστοποίηση «Χαλάλ» δεν αφορά κάτι σχετικό με την ποιότητα ή το είδος της τροφής. Πρόκειται για έναν τελετουργικό τρόπο σφαγής του ζώου, όπου ο  μουσουλμάνος σφαγέας -μόνο μουσουλμάνος επιτρέπεται να σφάξει το ζώο- διαβάζει μια προσευχή, όπου προφέρεται το όνομα του Αλλάχ, ενώ το σφάγιο κρεμιέται ανάποδα.

Το ζώο πρέπει να πεθάνει χωρίς να έχει  χάσει τις αισθήσεις του. Ενώ είναι ζωντανό, σφάζεται αργά με ένα  μαχαίρι στον λαιμό μέχρι να χάσει όλο του το αίμα, χωρίς ο σφαγέας να αποκόψει τον νωτιαίο μυελό, γεγονός που επιφέρει ακαριαίο θάνατο.  Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα βιώνουν έναν αργό και οδυνηρό θάνατο. 

Τι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα Δικαιώματα των Ζώων

Στις ευρωπαϊκές χώρες ο νόμος επιβάλλει τα ζώα να αναισθητοποιούνται πριν τη θανάτωσή τους και για αυτό χρησιμοποιείται πιστόλι αναισθητοποίησης με ηλεκτρικό ρεύμα.  Αυτό, όμως, εμποδίζει την ακατάπαυστη εκροή του αίματος, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό για τους μουσουλμάνους. 

Στο  Βέλγιο, μετά από έντονες αντιδράσεις φιλοζωϊκών συλλόγων, ψηφίστηκε η απαγόρευση του κρέατος με πιστοποίηση  «Χαλάλ», με ειδικό νόμο που θέτει σε παρανομία τη σφαγή μη αναισθητοποιημένων ζώων. 

Η απαγόρευση πέρασε ομόφωνα από την επιτροπή περιβάλλοντος του τοπικού κοινοβουλίου της Βαλλονίας και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019. Ο ίδιος νόμος έχει ψηφιστεί και από το τοπικό κοινοβούλιο της Φλάνδρας και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο.

Το ίδιο ζήτημα έχει τεθεί για τον εβραϊκό τρόπο σφαγής των ζώων, όπου όμως χρησιμοποιούνται ειδικά μαχαίρια που επιφέρουν τον άμεσο θάνατο του ζώου. Η απαγόρευση προκάλεσε αντιδράσεις και από την εβραϊκή πλευρά.

Ήδη η Σουηδία, η Δανία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία έχουν απαγορεύσει τη σφαγή ζώων που δεν έχουν αναισθητοποιηθεί, μετά από πολυετείς αγώνες των ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

«Χαλάλ» και στην Ελλάδα

Στη Βαρβάκειο Αγορά και σε κάποια κρεοπωλεία μπορεί κάποιος να προμηθευτεί κρέας «χαλάλ», όπως φαίνεται και από παλαιότερη φωτογραφία του zougla.gr.  Επίσης εστιατόρια στην Αθήνα, εκτός από αυτά που έχουν ανοίξει οι μετανάστες, σερβίρουν κρέας «χαλάλ».

Παραμένει άγνωστο πού και υπό ποιες συνθήκες σφαγιάζονται αυτά τα ζώα.

Παλαιότερα είχε προκληθεί σκάνδαλο με εταιρεία πουλερικών, η οποία έσπευσε να αποσύρει την πιστοποίηση.

Zougla Newsroom

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Αυτή την εβδομάδα

Ζητείται κομμωτής ή κομμώτρια στο Πικέρμι- αγγελία εργασίας

Ψάχνουμε το επόμενο μέλος της ομάδας μας! Στο Κομμωτήριο ΠΛΑΤΩΝ...

Πικέρμι: Ο Δημήτρης Γκερδιδάνης πρόεδρος του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού

Με πρόεδρο τον Δημήτρη Γκερδιδάνη ξεκινά τη θητεία του...

Μύκονος: Υδροστρόβιλος ανάμεσα στο νησί και τη Νάξο (βίντεο)

Υδροστρόβιλος σχηματίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Μύκονο και...

Καλλιθέα: Αυτοκίνητο προσέκρουσε σε σταθμευμένα ΙΧ και ανατράπηκε

Τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου σημειώθηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου...

Στην Ευελπίδων ο 52χρονος γυναικολόγος που κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οδηγήθηκε το πρωί της Δευτέρας...

ΝΕΑ

Ζητείται κομμωτής ή κομμώτρια στο Πικέρμι- αγγελία εργασίας

Ψάχνουμε το επόμενο μέλος της ομάδας μας! Στο Κομμωτήριο ΠΛΑΤΩΝ...

Μύκονος: Υδροστρόβιλος ανάμεσα στο νησί και τη Νάξο (βίντεο)

Υδροστρόβιλος σχηματίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Μύκονο και...

Καλλιθέα: Αυτοκίνητο προσέκρουσε σε σταθμευμένα ΙΧ και ανατράπηκε

Τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου σημειώθηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου...

Στην Ευελπίδων ο 52χρονος γυναικολόγος που κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οδηγήθηκε το πρωί της Δευτέρας...

ΑΕ Μενιδίου – ΑΕ Πικερμίου 0-1: Διπλό στο φινάλε

Η ανδρική ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕ Πικερμίου επικράτησε με...

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές καταιγίδες από την Τρίτη – Πότε επηρεάζεται η Αττική

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της...

RPN.GR