spot_img
19.1 C
Rafina
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Charlie Hebdo: Ο πρώτος που θα βρει την ημερομηνία θανάτου του Χαμενεΐ κερδίζει ταξίδι στην Τεχεράνη – rpn

 

 

 

Με ένα νέο εξώφυλλο που προκαλεί –όπως συνηθίζει– σάλο και αντιδράσεις, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo επανέρχεται στην επικαιρότητα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον ιδιαίτερα αιχμηρό και προκλητικό του τρόπο.

Στο επίκεντρο της νέας του σατιρικής «βολής» βρίσκεται ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν. Στο πρωτοσέλιδο του τεύχους, παρουσιάζεται μια γελοιογραφία του Χαμενεΐ, δίπλα από την ημερομηνία γέννησής του, με τη θέση της ημερομηνίας θανάτου να παραμένει κενή, υποκαθιστούμενη από ένα ερωτηματικό. Πάνω από την εικόνα, με μεγάλα γράμματα, φιγουράρει το προκλητικό σύνθημα:
«Ο πρώτος που θα βρει την ημερομηνία θανάτου του Χαμενεΐ κερδίζει ένα ταξίδι στην Τεχεράνη.»

Η σατιρική αυτή προσέγγιση, σε συνδυασμό με το ευαίσθητο περιεχόμενο και τη χρονική συγκυρία –καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν κλιμακώνεται επικίνδυνα– δεν πέρασε απαρατήρητη. Ιδιαίτερα τη στιγμή που ο Χαμενεΐ βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των διεθνών μέσων όσο και της ισραηλινής κυβέρνησης, με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Νετανιάχου να τον κατονομάζουν ως βασικό υπεύθυνο για τη φιλοϊρανική εμπλοκή σε στρατιωτικές ενέργειες κατά του Ισραήλ.

Το Charlie Hebdo, που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για τη σατιρική του γραμμή –με την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του το 2015 να έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στην ευρωπαϊκή συλλογική μνήμη– συνεχίζει να κινείται στα όρια της πρόκλησης, δηλώνοντας σταθερά υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της πολιτικής σάτιρας, ακόμη και όταν το κόστος είναι βαρύ.

Η αντίδραση του Ιράν στο εν λόγω εξώφυλλο αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς παρόμοιες σατιρικές απεικονίσεις στο παρελθόν έχουν προκαλέσει διπλωματικές εντάσεις και κύματα καταδίκης από τον μουσουλμανικό κόσμο. Ενδεικτικά, το 2023 το Ιράν είχε καταδικάσει εκτενώς αντίστοιχη δημοσίευση του περιοδικού, κάνοντας λόγο για προσβολή του Ισλάμ και «εγκληματική βλασφημία».

Ωστόσο, για τους υποστηρικτές του περιοδικού, το εξώφυλλο αποτελεί μια ακόμα υπενθύμιση πως η σάτιρα οφείλει να στοχοποιεί την εξουσία, ιδίως όταν αυτή ντύνεται με θεοκρατικό μανδύα, επιβάλλοντας λογοκρισία και καταστολή τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Όπως και να ‘χει, το Charlie Hebdo δεν δείχνει διατεθειμένο να υποχωρήσει από την αποστολή του: να γελοιοποιεί την εξουσία και να ενοχλεί. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί για άλλη μια φορά στο επίκεντρο μιας διεθνούς καταιγίδας.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Αυτή την εβδομάδα

Μάτι: Κατέρρευσε τμήμα σκάλας προς την παραλία – Επείγον αίτημα για μέτρα ασφαλείας

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η σκάλα που οδηγεί στην...

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

ΝΕΑ

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

Ισχυρός σεισμός στο Θιβέτ: Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μέγεθος 7

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος μεταδίδουν τα μέσα...

Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος είναι ο αναπληρωτής υπουργός που κατέρρευσε στη Βουλή

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο...

RPN.GR