spot_img
33.8 C
Rafina
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Χωρίς ταξί για δυο ημέρες

 

 

Απεργιακές κινητοποιήσεις εξήγγειλαν οι αυτοκινητιστές ταξί της Αθήνας, καθώς το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αποφάσισε την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στις 27 και τις 28 Φεβρουαρίου 2024.

Οι αυτοκινητιστές χαρακτηρίζουν «αιτία πολέμου το οικονομικό μοντέλο που επέλεξε η κυβέρνηση και έχει στοχοποιήσει κάθε μορφή ατομικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας».

Το διήμερο της νέας απεργίας που εξήγγειλαν θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του κλάδου, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, για την εναρμόνιση του καταστατικού τους με όσα ορίζει η νομοθεσία, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το ΣΑΤΑ καλεί όλους τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα, να συστρατευτούν συμμετέχοντας στην κινητοποίηση.

Τα βασικά αιτήματα του κλάδου, είναι:

  • Ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί.
  • Απάντηση από την κυβέρνηση, «γιατί αφήνει παράνομες εφαρμογές που χρησιμοποιούν είτε ταξί, είτε Ε.Ι.Χ να μην πληρώνουν κανένα φόρο, να βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, αφήνοντας στους νόμιμους επαγγελματίες αυτοκινητιστές μόνο φορολογικά βάρη».
  • Αναπροσαρμογή προκαθορισμένης τιμής για την διαδρομή Αεροδρόμιο Αθηνών – Κέντρο πόλης από 40 ευρώ σε 45 ευρώ (τιμολόγιο 1) και από 55 ευρώ σε 60 ευρώ (τιμολόγιο 2).
  • Μόνιμη παραμονή του συντελεστή Φ.Π.Α στις υπηρεσίες ταξί στο 13%.
  • Άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων Ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026. Η πρόταση του ΣΑΤΑ είναι να μετατεθεί αυτή η υποχρέωση για το 2035.
  • Νομοθετική ρύθμιση για την ειδική άδεια και αναπροσαρμογή ποινολογίου.

Σε ό,τι αφορά την αναπροσαρμογή των ποινών το ΣΑΤΑ προτείνει:

  • Οι παραβάσεις όπως, άγρα πελατών, παραβίαση προτεραιότητας σε πιάτσα, υπερχρέωση πελατών, αλλαγές νομισμάτων, να μεταφερθούν στην κατηγορία των ποινών υψηλής αξιολόγησης με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ και αφαίρεση ειδικής άδειας.
  • Επανεξέταση και ψηφιοποίηση των ειδικών αδειών.
  • Σωστή εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας για τις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. και δημιουργία μητρώου για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό. Αύξηση της ελάχιστης τιμής σύμβασης των Ε.Ι.Χ κατά 33%.
  • Ξεκάθαρος και χωρίς γκρίζες ζώνες διαχωρισμός των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί και το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με οδηγό.
  • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη του κομίστρου.
  • Απαλλαγή ή μείωση ΦΠΑ για την αγορά επαγγελματικού αυτοκινήτου που ταξινομείται ως ΕΔΧ Ταξί.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Επιδοτήσεις για την αγορά όλων των τύπων αυτοκινήτων που ταξινομούνται ως ταξί ή αύξηση στο όριο ηλικίας χαρακτηρισμού μεταχειρισμένου αυτοκινήτου ως ΕΔΧ από τα πέντε στα οκτώ έτη.

Αυτή την εβδομάδα

Αύριο η μεγάλη Ημέρα Ποδηλάτου στο Πάρκο Καραμανλή

Αύριο η μεγάλη γιορτή για τα παιδιά, την οδική...

Ακίνητα: Στον «πάγο» έως το 2030 ΦΠΑ και φόρος υπεραξίας

Παράταση έως το τέλος του 2030 λαμβάνουν βασικά φορολογικά...

Σέρρες: Ποιος είναι ο βαρυποινίτης που απέδρασε από το νοσοκομείο

Βαρύ ποινικό παρελθόν αποδίδεται στον 40χρονο κρατούμενο αλβανικής καταγωγής,...

Πλήρης Ανακαίνιση Σπιτιού: Πότε Αξίζει και Ποιοι Παράγοντες Επηρεάζουν το Κόστος

Ένα σπίτι που έχει κατασκευαστεί πριν από αρκετές δεκαετίες...

Καιρός: Φθινοπωρινή μεταβολή με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού από σήμερα, Σάββατο...

ΝΕΑ

Αύριο η μεγάλη Ημέρα Ποδηλάτου στο Πάρκο Καραμανλή

Αύριο η μεγάλη γιορτή για τα παιδιά, την οδική...

Ακίνητα: Στον «πάγο» έως το 2030 ΦΠΑ και φόρος υπεραξίας

Παράταση έως το τέλος του 2030 λαμβάνουν βασικά φορολογικά...

Σέρρες: Ποιος είναι ο βαρυποινίτης που απέδρασε από το νοσοκομείο

Βαρύ ποινικό παρελθόν αποδίδεται στον 40χρονο κρατούμενο αλβανικής καταγωγής,...

Πλήρης Ανακαίνιση Σπιτιού: Πότε Αξίζει και Ποιοι Παράγοντες Επηρεάζουν το Κόστος

Ένα σπίτι που έχει κατασκευαστεί πριν από αρκετές δεκαετίες...

Καιρός: Φθινοπωρινή μεταβολή με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού από σήμερα, Σάββατο...

Τραγωδία στη Χαλέπα: Νεκρή 19χρονη σε τροχαίο με μοτοσικλέτα

Μία 19χρονη κοπέλα έχασε τη ζωή της σε τροχαίο...

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 12/9

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας Κριός: Φίλε μου Κριέ,...

RPN.GR