Χρήστος Τσεμπέρης: Οι «Λουδοβίκοι» του λιμανιού και ο εμπαιγμός μιας ολόκληρης πόλης για την παραχώρηση του Αγίου Νικολάου

366

 

Του Χρήστου Τσεμπέρη

Και ξαφνικά στο τέλος του 2020 ο διορισμένος και χωρίς καμία εκτελεστική αρμοδιότητα πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας:

·       «ανακάλυψε» τη συμβολική αξία του ναϊσκου του Αγίου Νικολάου,

·       αποφάσισε να αναιρέσει τον ίδιο τον εαυτό και την υπογραφή του,

·       προχώρησε σε «κυβίστηση»  Ολυμπιακού επιπέδου που θα ζήλευε ακόμη και ο Ι. Μελισανίδης,

·       «άδειασε» κανονικά την αντίθετη εισήγηση της Διευθύνουσας Συμβούλου του Οργανισμού,

·       ενέπαιξε μια ολόκληρη πόλη και τους πολίτες της,

·       κούνησε το δάχτυλο στο Δημοτικό Συμβούλιο που ομόφωνα αντιτάχθηκε χωρίς παραταξιακές, κομματικές ή άλλες λογικές στην αναιτιολόγητη, εν κρυπτώ κι αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης του ΔΣ του ΟΛΡ, που κατά πλειοψηφία «αποφάσισε» να εισηγηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ τον μη αποχαρακτηρισμό και την επαναπόδοση  του Αγίου Νικολάου μαζί με τις περιοχες της χερσαίας ζώνης  «Κοκκινο λιμανάκι», «Μαρίκες» και «Πάρκο Καραμανλή», όπως είχε ήδη συναποφασιστεί από το 2018 χωρίς καμία μεταβολή μέχρι τότε στάσης είτε από την κεντρική διοίκηση, είτε από το ΤΑΙΠΕΔ , είτε από τον ίδιο τον Οργανισμό.

Οι συγκεκριμένες περιοχές δεν είχαν, δεν έχουν καμία σχέση και δεν συνδέονται ούτε άμεσα ούτε έμμεσα με λειτουργικές ανάγκες του Λιμανιού.

Διαδοχικές αποφάσεις του ΔΣ του ΟΛΡ και της ΓΣ του ΤΑΙΠΕΔ συνηγορούσαν στην κατεύθυνση αυτή, υπό την αίρεση των απαραίτητων μελετών κι εργασιών για τη συντήρηση των πρανών του λόφου επί του οποίου βρίσκεται το εκκλησάκι – σύμβολο της πόλης. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε να υπάρξει επικαιροποιημένη μελέτη της εταιρείας «Μαρνέτ» για το θέμα των πρανών. Στις 22-11-2019 το ΔΣ του ΟΛΡ υπό τη σημερινή του σύνθεση ΚΑΙ με την υπογραφή του προέδρου του, απόφασίζει ομοφώνως να εισηγηθεί εκ νέου και παρά την έλλειψη της επικαιροποιημένης μελέτης τον αποχαρακτηρισμό και την επαναπόδοση στους πολίτες των 4 σημείων.  ( ΟΛΡ 22-11-2019 ΑΔΑ 60ΤΧ469ΗΞ8-ΧΥΠ ),

Τελικά κατατίθεται η  επικαιροποιημένη μελέτη της  ΜΑΡΝΕΤ , που όχι μόνο έλυνε το θέμα της συντήρησης και προστασίας των πρανών του λόφου επί του οποίου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, αλλά  εισηγείτο τον αποχαρακτηρισμό ΚΑΙ των 4 περιοχών της ΧΖΛ και της παραχώρησής τους στην τοπική κοινωνία καθώς ξεκαθαρίζει σαφώς ότι η περιοχή του Αγ. Νικολάου ΔΕΝ εμπίπτει και ΔΕΝ επηρεάζει τις δραστηριότητες και τη λειτουργία του λιμένα, αλλά αντίθετα από τελεί κομμάτι των λειτουργιών της πόλης και του αστικού ιστού.

Και τότε αποφασίζει ο κος πρόεδρος με το έτσι θέλω και τη Λουδοβίκεια λογική του και παρά τις αντίθετες μελέτες και εισηγήσεις τόσο της Μαρνέτ, όσο και της τεχνικής υπηρεσίας του ιδίου του ΟΛΡ, ότι «δεν το δίνει». Λες και μιλάει για τη μοιρασιά της κληρονομιάς του παππού του, ή το πατρικό από το χωριό και όχι για το σύμβολο μιας ολόκληρης πόλης, που επί σχεδόν 40 χρόνια παλεύει να αποκτήσει πρόσβαση στις ΔΙΚΕΣ της παραλίες που δεν έχει ακόμη και σήμερα, καθιστώντας την ανέκδοτο ως «η παράλια πόλη χωρίς παραλίες».

Μα είναι τόσο σοβαρό θα μου πεις?

Ναι είναι. Όχι μόνο γιατί το κράτος και οι θεσμοί του οφείλουν τη στοιχειώδη τουλάχιστον σοβαρότητα έναντι των πολιτών, το σεβασμό των δεσμεύσεων και των υπογραφών τους, αλλά και τη συνέχεια στη δράση.

Επειδή η «Βατικανοποίηση» της Ραφήνας στο Δήμο Ραφήνας Πικερμίου , από το «αυτόνομο κρατίδιο» του ΟΛΡ που έχει σχεδόν δικαιώματα «ζωής και θανάτου» έναντι μιας ολόκληρης κοινωνίας για σχεδόν 4 δεκαετίες, παρατράβηξε και δεν πάει άλλο.

Επειδή ο ΟΛΡ δεν είναι το μονοπρόσωπο «τσιφλίκι» των εκάστοτε διορισμένων από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις , πολλώ δε μάλλον «διακοσμητικών» χωρίς καμία αρμοδιότητα που καμώνονται  τους «Πάπες» αλλά παίζουν εν ου παικτοίς.

Επειδή δε μοιράζουν τα ασημικά της οικογένειάς τους, οφείλουν να εννοήσουν ότι μιλάμε για την ιδιοκτησία, τη μνήμη, το συναίσθημα και τη συνέχεια της πόλης, των πολιτών, των παιδιών μας σε τελευταία ανάλυση.

Η πόλη, οι πολίτες, ο Δήμος , όλοι μας είμαστε αποφασιστικά απέναντι σε αυτούς τους «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» που ανθούν τελευταία. Περαστικοί είστε. Ανιστόρητοι και τσάμπα μάγκες.

Η πόλη θα πάρει όλα αυτά που της ανήκουν και οι «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» θα ξεχαστούν γρήγορα. Πολύ γρήγορα

ΥΓ1: Οι «χάντρες και τα καθρεφτάκια» για το κάλεσμα συμμετοχής ΕΦΕΞΗΣ του Δήμου στις συνεδριάσεις του ΔΣ ΟΛΡ, θα είχαν σημασία ΜΟΝΟ εάν είχαν θεσμικά ανακοινωθεί ΠΡΙΝ τις μονομερείς και χωρίς καμμία ενημέρωση του Δήμου Ραφηνας Πικερμίου αποφάσεις τους επί σχεδόν 2 χρόνια.

ΥΓ2: Η στάση της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΟΛΡ ήταν από την αρχή σταθερή, καθαρή και συνεπής στα όσα δημόσια και ενυπογράφως εισηγήθηκε από την ανάληψη των καθηκόντων της. Η μεταβολή στάσης και το «άδειασμα» από αλλού προήλθε. Είναι πάντως απορίας άξιο πώς μια τέτοια «συγκατοίκηση» παραμένει ανέφελη…ίσως και ανώφελη