Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αναμένεται να περιγράψει από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προγραμματισμένη περί τις 20:30 ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Παράλληλα, έντονες αναμένεται να είναι οι πολιτικές αναφορές, με έμφαση στο ξεκάθαρο δίλημμα ανάμεσα στο «σήμερα» και το «χθες», ενώ θα τοποθετηθεί και επί του ζητήματος αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ανάγκη σταθερότητας, όχι ως κομματική προτίμηση, αλλά ως εθνική αναγκαιότητα. «Οταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος» έλεγαν κυβερνητικές πηγές.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δε, είπε χθες ότι υπάρχουν δέκα μέτρα που οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πει και δεν έχουν γράψει, κάποια μικρότερα, κάποια ενδιάμεσα και κάποια πιο…ενδιαφέροντα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, στην ομιλία του να υπάρξουν και… εκπλήξεις.
Παράλληλα με τον παραδοσιακό οικονομικό χαρακτήρα, η ομιλία θα έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Oι μήνες που ακολουθούν θα είναι προεκλογικοί, κι έτσι ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει ότι «ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Η σκέψη και η σύγκριση θα μας συνοδεύουν, τους επόμενους μήνες. Σε μία περίοδο, που επαναφέρει στο προσκήνιο τις μεγάλες επιλογές. Καλούμαστε να επιλέξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης».
Φυσικά, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει και έναν μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου από το 2019, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει ένα πλαίσιο μέτρων σε τρεις χρονικούς κύκλους:
Α) Μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022. Αφορούν κυρίως την ενέργεια και την ακρίβεια
Β) Μεγάλες αλλαγές, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση.
Γ) Και ένα σχέδιο-τομή έξι σημείων για ένα κρίσιμο πρόβλημα της εποχής: τη στέγαση, ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.
Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον άλλο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές, θα αναπτύσσονται σταδιακά.
«Δικό μου όνειρο είναι η Ελλάδα του 2030 να έχει βγει ακόμη πιο δυνατή από τις κρίσεις, με τις σημερινές μεταρρυθμίσεις σε πλήρη ισχύ» θα πει ο πρωθυπουργός. «Σε εξέλιξη, εκείνες της επόμενης 4ετίας. Και με τον τόπο έτοιμο να αναμετρηθεί με τα στοιχήματα της επόμενης δεκαετίας. Ο μέσος μισθός θα αγγίζει, τότε, τον ευρωπαϊκό. Και οι συντάξεις θα ακολουθούν τη μεγέθυνση της ανάπτυξης. Η Ψηφιακή Κάρτα θα ισχύει σε κάθε χώρο εργασίας. Εκεί, όμως, οι θέσεις θα είναι στην πλειοψηφία τους σταθερές».
«Ένα ευρύ οικιστικό πρόγραμμα θα έχει λύσει το στεγαστικό πρόβλημα. Και τοπικές αναπλάσεις θα έχουν δώσει άλλη όψη στις πόλεις. Πόλεις «έξυπνες». Με ηλεκτρικές συγκοινωνίες. Με πολλά ποδήλατα και ΙΧ που δεν ρυπαίνουν. Σε μία καθημερινότητα ασφαλή, από μία αποτελεσματική αστυνομία. Θα ήθελα έως το 2030 ο Παρθενώνας να έχει πίσω τα Γλυπτά του. Σίγουρα, πάντως, πολλοί θησαυροί θα έχουν γυρίσει. Κάθε τόπος θα έχει το μουσείο του. Και η Ελλάδα θα είναι η ίδια κέντρο Τέχνης. Αλλά και έδρα διεθνών παραγωγών. Ώστε πολιτισμός, οικονομία και καθημερινότητα να συμβαδίζουν» θα πει ακόμη.
Τα οικονομικά μέτρα
Αναφορικά με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, ενισχύοντας το πλέγμα στήριξης της κοινωνίας, αυτά αναμένεται να είναι, μεταξύ άλλων:
– «Μόνιμη» επιδότηση ρεύματος: Βέβαιο θεωρείται ότι το κράτος θα συνεχίσει -έως και το 2023 ακόμα- να πληρώνει λογαριασμούς ρεύματος, απορροφώντας έως και 90% των αυξήσεων για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Όχι όμως κάθε δαπάνη κατανάλωσης, αλλά θα μπουν νέοι όροι και κανόνες.
– Αυξημένο επίδομα θέρμανσης: Βέβαιος θεωρείται και ο διπλασιασμός του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης των νοικοκυριών, ώστε να περιλάβει περισσότερους και με μεγαλύτερα ποσά επιδότησης, λόγω των ανατιμήσεων σε όλα τα καύσιμα και τις πηγές θέρμανσης -ιδίως στο φυσικό αέριο όμως.
– Επίδομα φυσικού αερίου: Αναζητείται «έξτρα» κονδύλι από τον προϋπολογισμό, για να καλύψει κατά ένα μέρος -έστω και μικρό- τις εξωφρενικές ανατιμήσεις κατά 1.000% από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
– Υγρά καύσιμα: Νέα επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης. Ωστόσο, απομακρύνεται το ενδεχόμενο για νέο Fuel pass 3, καθώς η τιμή της αμόλυβδης έχει πέσει 20% εν σχέσει με τρεις μήνες, αλλά και διότι με το ρεύμα σχεδόν εξαντλήθηκαν σχεδόν όλα τα περιθώρια.
– Εκτακτες παροχές στους πιο ευάλωτους για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια σε ψωμί, τρόφιμα και άλλα βασικά είδη διαβίωσης -ενδεχομένως και πολύ πριν τις γιορτές.
Οικονόμου: Καμία κοινωνική ομάδα εκτός στήριξης
«Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα τα οποία θα έχουν και άμεσο αντίκτυπο και θα απαντήσουν στις ανάγκες των πολιτών, για να αντεπεξέλθουν στην πίεση των εξωγενών κρίσεων στο δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει όλους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην ομιλία του, σε ένα ορόσημο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και από οικονομικής, αλλά και από πολιτικής άποψης, θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη και του επόμενου διαστήματος. Μέσα σε αυτόν περιλαμβάνονται και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση στρεβλώσεων, αλλά και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, άμεσα και έμμεσα» τόνισε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ1».
«Δεν θα υπάρχει κοινωνική ομάδα που να εξαιρείται από την πολιτική στήριξης της κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις που αντιμετωπίζουμε, απέναντι στις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούμε αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε.
Ο κ. Οικονόμου είπε, επίσης, ότι θα υπάρχουν μέτρα και πολιτικές που θα συμπληρώσουν τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση σε φορολογικό επίπεδο ή θα αντιμετωπίζουν στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, που θα δώσουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, ακόμη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική στον τόπο και θα βοηθήσουν αρκετές κοινωνικές ομάδες ώστε να αυξήσουν άμεσα ή έμμεσα το εισόδημά τους.
«Είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο σταθμίζοντας πολύ σωστά τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, αντιλαμβανόμενοι πλήρως και συναισθανόμενοι τις ανάγκες στήριξης σε μια δύσκολη περίοδο και στο κομμάτι της ενέργειας, αλλά και στο κομμάτι της καθημερινότητας, σε όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου, θα έρθει να δώσει απαντήσεις, μια προοπτική, θα έρθει να χαράξει έναν οδικό χάρτη, μέσα από τον οποίο, από τις συμπληγάδες που απειλούν και την Ελλάδα και την Ευρώπη, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να περάσουμε με τις λιγότερο δυνατές συνέπειες από αυτές που όπως φαίνεται, δυστυχώς, θα αντιμετωπίσει το σύνολο της Ευρώπης, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των συνεπειών που αυτή προκαλεί στον οικονομικό και κοινωνικό βίο όλων των κρατών» σημείωσε.
Για τον εκλογικό νόμο υπογράμμισε ότι αναδύθηκαν καινούργια χαρακτηριστικά του πολιτικού περιβάλλοντος, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα αποσαφηνίσει πλήρως τα πράγματα στην αυριανή συνέντευξη Τύπου.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για να μαθαίνετε όλα τα νέα και να ειδοποιήστε για όλες τις ζωντανές μας μεταδόσεις