Η κυβέρνηση το συζητούσε, αλλά πλέον πήρε επίσημη μορφή.
Το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πως θα διαγραφεί το πρόστιμο των 100 ευρώ – που επιβλήθηκε σε ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών – εφόσον στη συνέχεια δρομολόγησαν τον εμβολιασμό τους.
Το τελευταίο διάστημα ήταν γνωστό πως η κυβέρνηση εξετάζει να σβήσει το «χαράτσι» των 100 ευρώ, ενώ υπήρξε και η σκέψη να διαγραφεί το πρόστιμο των 100 ευρώ σε όλους – δηλαδή και στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.
Ο υπουργός αφού σημείωσε πως ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού προστατεύει ουσιαστικά και βοηθάει σημαντικά να μην εισάγονται ασθενείς στις ΜΕΘ Covid, ανακοίνωσε πως «είμαστε στην λύση του θέματος με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους που εκ των υστέρων εμβολιάστηκαν. Υπάρχουν διαδικαστικά θέματα για να λυθεί. Σε αυτούς τους 300.000 πολίτες, οι οποίοι εμβολιάστηκαν και είχαν πληρώσει το πρόστιμο, αυτό θα διαγραφεί και τα χρήματα θα τους επιστραφούν. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα».
Τι ισχύει για τους υγειονομικούς
Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο Θάνος Πλεύρης επανέλαβε την προσωπική του άποψη ότι «οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν έχουν θέση στο σύστημα υγείας, διότι δεν πιστεύουν στην επιστήμη».
Υπενθύμισε πως έχει κριθεί νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή συμβάσεων στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και τόνισε πως το θέμα της επιστροφής τους στο ΕΣΥ θα επανεξεταστεί τις επόμενες εβδομάδες, διευκρινίζοντας πως «επανεξέταση δεν σημαίνει επιστροφή. Θα δούμε και τα επιδημιολογικά στοιχεία και βάσει αυτών θα ληφθούν οι αποφάσεις. Αν δεν επιστρέψουν άμεσα, πάμε για μετά τις 31 Δεκεμβρίου για επανεξέταση της υπόθεσης».
Προσέθεσε ακόμη πως «μιλάμε σήμερα για 2.100 άτομα, εκ των 200 είναι οι γιατροί, άρα δεν μιλάμε για κενά σε γιατρούς. Κυρίως είναι διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό».
Ανακοίνωσε ακόμη την ανανέωση για όλο το 2023 των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού που προσελήφθη στο ΕΣΥ, λέγοντας πως είναι 12.000 εργαζόμενοι, που παραμένουν για έναν χρόνο ακόμη και παίρνουν και μοριοδότηση, ώστε στις προκηρύξεις για θέσεις στο Δημόσιο, να μπορούν να γίνουν και μόνιμοι υπάλληλοι.
Εξαίρεση όπως είπε θα αποτελέσουν όσοι καλύπτουν θέση ανεμβολίαστου υγειονομικού η σύμβαση του οποίου έχει τεθεί σε αναστολή, σε περίπτωση που ο εν λόγω υπάλληλος επιστρέψει στην εργασία του.