Διατροφή,νηστεία και… COVID-19(Από την διαιτολόγο Χριστίνα Κουτζαβεκιάρη)

425

Φέτος οι μέρες του Πάσχα θα είναι διαφορετικές από άλλες χρονιές!

Ο εγκλεισμός στο σπίτι από τη μία, έχει αλλάξει πολλές από τις συνήθειές μας και από την άλλη έχει τροποποιήσει τα ήθη και έθιμα μας. Λόγω των πολλών ωρών που μένουμε στο σπίτι έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο από άλλες χρονικές περιόδους της ζωής μας.

Έτσι λοιπόν για όσους θέλουν να νηστέψουν, ή ακόμα και για εκείνους που θα ήθελαν να κάνουν κάποιας μορφής αποτοξίνωση η νηστεία είναι ιδανική λύση αλλά και σύμμαχος θα έλεγα κατά του γνωστού σε όλους μας, πλέον, covid-19.

Κατά την περίοδο της νηστείας έχουμε την τάση να τρώμε πολλά περισσότερα φρούτα και λαχανικά ενώ από την άλλη οι ποσότητες κρέατος που τρώμε είναι μηδαμινές. Βέβαια οι σωστοί συνδυασμοί τροφίμων είναι το κλειδί ώστε να μην υπάρξει έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, αφού μηδενικές είναι και οι ποσότητες των παραγώγων κρέατος που τρώμε.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως ιδιαίτερη προσοχή κατά την περίοδο της νηστείας πρέπει να δίνουμε στην κατανάλωση απλών υδατανθράκων (λευκό ψωμί, μακαρόνια κτλ) καθώς η αυξημένη κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι οι σωστές επιλογές και συνδυασμοί ενός νηστίσιμου διαιτολογίου. Ορισμένοι συνδυασμοί ΄κλειδιά΄ κατά την περίοδο της νηστείας είναι:

Φακόρυζο με σαλάτα

Ρεβιθόρυζο με σαλάτα

Αρακάς με πατάτες και σαλάτα Θαλασσινά όπως σουπιές με σπανάκι και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης

Μύδια με ρύζι και σαλάτα

Γίγαντες με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και σαλάτα

Μανιτάρια με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και σαλάτα

Ζυμαρικά ολικής άλεσης με θαλασσινά (πχ: μύδια, σουπιές κτλ) και σαλάτα

Σνακ: Φρούτα

Ξηροί καρποί ανάλατοι

Αποξηραμένα φρούτα

Φυσικοί χυμοί

Παστέλι

Όταν νηστεύουμε καταναλώνουμε πιο πολλές Φυτικές ίνες (Καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος) Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά (Καλή λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος) Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα ( Βελτίωση καρδιακής λειτουργίας, νευρικής λειτουργίας και γενικότερα του λιπιδαιμικού προφίλ) Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο ελαιόλαδο διότι ενώ περιέχει πολλά καλά λιπαρά, η μεγάλη ποσότητα αυτού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Είναι ακόμα καλύτερο να καταναλώνεται ωμό στα φαγητά και στις σαλάτες.Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6975620013
2294088705