Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας αποτοξίνωση, κυρίως από το κρέας. Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να νομίζουμε, τις ημέρες αυτές όχι μόνο δεν είναι εύκολο να χάσουμε βάρος, αλλά πολλοί καταλήγουμε με παραπάνω κιλά. Κι αυτό γιατί πέφτουμε σε διάφορες διατροφικές παγίδες. Για να προσφέρουμε λοιπόν στον οργανισμό μας μόνο τα διατροφικά ευεργετήματα της νηστείας και να μην πάρουμε κιλά, ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές.
Διατροφικά tips για να μην παχύνουμε στη νηστεία
*Δεν παραλείπουμε το πρωϊνό μας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει τσάι, 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, 3-4 ελιές και 40 γρ. χαλβά.
*Βάζουμε στο νηστίσιμο μενού μας τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες μάς βοηθούν να περιορίσουμε τις αυξομειώσεις του σακχάρου μας, οι οποίες μας κάνουν να πεινάμε γρήγορα. Επιλέγουμε λοιπόν θαλασσινά, ξηρούς καρπούς (μέχρι 1 χούφτα την ημέρα), ρύζι, μανιτάρια, σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι, σε ελεγχόμενες ποσότητες). Επίσης, θρεπτικοί και χορταστικοί είναι οι εξής «συνδυασμοί» : όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο), σαλάτες με μανιτάρια και σουσάμι, ρύζι ή ζυμαρικά ή λαχανικά με θαλασσινά ή και μανιτάρια (π.χ. ριζότο θαλασσινών, ριζότο με μανιτάρια, χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό).
*Μετριάζουμε το λάδι που χρησιμοποιούμε στα νηστίσιμα φαγητά. Τα όσπρια, τα λαδερά και οι σαλάτες μπορεί να γίνουν πολύ παχυντικά, αν χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες λαδιού. Έχουμε κατά νου ότι 1 κουταλιά δίνει περίπου 135 θερμίδες. Επομένως, 1-2 κουταλιές ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές.
*Προτιμάμε τα προϊόντα «ολικής άλεσης», καθώς οι φυτικές ίνες σε αυτά τα τρόφιμα προκαλούν ευκολότερα κορεσμό.
*Στα κυρίως γεύματά μας επιλέγουμε συχνότερα όσπρια και λαδερά, αντί για σκέτα ζυμαρικά, ώστε να προσλαμβάνουμε περισσότερες φυτικές ίνες.
*Αποφεύγουμε τις υπερβολές με το ψωμί και τον χαλβά. Περιοριζόμαστε λοιπόν σε μία φέτα ψωμί στο κυρίως γεύμα. Άλλωστε, τα περισσότερα από τα νηστίσιμα φαγητά (όσπρια, δημητριακά, πατάτες) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και δεν χρειάζονται τη «συμβολή» του ψωμιού. Όσον αφορά στον χαλβά από ταχίνι, πρέπει να τον απολαμβάνουμε σε μικρές ποσότητες, γιατί παχαίνει.
*Δεν ξεχνάμε ότι τα φρέσκα φρούτα και τα smoothies υπερέχουν από τους συσκευασμένους χυμούς, ακόμη κι αν αναγράφεται στη συσκευασία τους ότι είναι φρέσκοι.
*Επιλέγουμε έξυπνα τα σνακ μας, τα οποία μας τροφοδοτούν με ενέργεια, μας κόβουν την όρεξη και βοηθούν στο να μην τρώμε υπερβολικά στα κυρίως γεύματα. Μερικές ιδέες για νηστίσιμα σνακ είναι το παστέλι, τα φρούτα και τα κριτσίνια ολικής άλεσης, τα οποία μπορούμε να συνδυάσουμε με φυτικό νηστίσιμο τυρί ή γάλα.
*Φροντίζουμε να τρώμε 3 μερίδες φρούτων την ημέρα.
*Περιορίζουμε τα τηγανητά. Μία από τις πιο επικίνδυνες διατροφικές παγίδες κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι η προτίμηση στις τηγανητές πατάτες, τα τηγανητά καλαμαράκια και τα τηγανητά λαχανικά (πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες), καθώς όλα αυτά απορροφούν τεράστιες ποσότητες λαδιού. Επομένως, τα καταναλώνουμε με μέτρο και όχι σε καθημερινή βάση.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ