spot_img
31 C
Rafina
Τετάρτη, 10 Ιουνίου, 2026
spot_img

Διεθνής λάμψη για τον Μαραθώνα και το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου- τι αποκάλυψε ο Δήμαρχος Μαραθώνος, Στέργιος Τσίρκας

 

 

 

Ο Μαραθώνας και το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου βρέθηκαν στο διεθνές επίκεντρο, χθες, Τρίτη 9/6/20206, με τη φιλοξενία της εκδήλωσης “Συνάντηση και Έμπνευση: Διάλογος Ανταλλαγής Πολιτισμών Κίνας – Ελλάδας”, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Κλασσικών Σπουδών με θεματική: «Διάλογος μεταξύ Αρχαίου και Σύγχρονου: Σύγχρονες Εμπνεύσεις από την Κλασική Σοφία»,

Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, που φιλοξένησε η αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών, η πολυμελής κινεζική αποστολή επέλεξε το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου για το δεύτερο μέρος αυτής της σημαντικότατης πολιτιστικής ανταλλαγής, υπογραμμίζοντας έμπρακτα τον σεβασμό που ο κινεζικός πολιτισμός θρέφει για τον Μαραθώνα, αλλά και το κληροδότημά του στην ανθρωπότητα, τον Μαραθώνιο Δρόμο.

Επικεφαλής της κινεζικής αποστολής ήταν ο κ. Χου Χεπίνγκ, Αναπληρωτής Υπουργός του Τμήματος Δημοσιότητας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο υψηλότερος σε βαθμό Κινέζος αξιωματούχος που έχει επισκεφθεί τον τόπο μας.
Τον υπουργό συνόδευσε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Φανγκ Τσίου και πλήθος αξιωματούχων, αλλά καιεκπροσώπων του κινεζικού Τύπου.

Εντυπωσίασαν τα εκθέματα του Μουσείου και του Μουσείου Άρτου

Ο κ. Χου Χεπίνγκ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα εκθέματα του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου και, όπως ήταν φυσικό, στάθηκε ιδιαίτερα στη συλλογή με αναμνηστικά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Νωρίτερα, έδειξε εντυπωσιασμένος από τα περίτεχνα αρτοσκευάσματα που εξέθεσε στο περίπτερό του το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, στον Βαρνάβα.

Εντυπωσιακό, όμως, ήταν και το κινεζικό περίπτερο, που φιλοξένησε αντικείμενα από τη λαϊκή παράδοση της χώραςκαι πρόσφερε στους επισκέπτες παραδοσιακό τσάι.

Στις ομιλίες τους, στο κύριο μέρος της εκδήλωσης που ακολούθησε, ο Υπουργός Χου Χεπινγκ, αλλά και ο εξοχότατος πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν με πολύ θερμά λόγια στον ελληνικό πολιτισμό και ειδικότερα στον Μαραθώνα και στον Μαραθώνιο Δρόμο.

Ο Υπουργός υπογράμμισε την ευρύτερη σημασία του ενεργού πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, ενώ ο πρέσβης τόνισε χαρακτηριστικά: “Η σημερινή μας συγκέντρωση στον Μαραθώνα δεν αποτελεί μόνο έναν φόρο τιμής στους αρχαίους πολιτισμούς και μια αντανάκλαση του πνεύματος της προσπάθειας (σ.σ.: που αντιπροσωπεύει ο Μαραθώνιος Δρόμος), αλλά και μια προσπάθεια να οικοδομηθούν γέφυρες διαλόγου, επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των νέων των δύο χωρών μας”.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης στην εκδήλωση και η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής, Χριστίνα Κεφαλογιάννη.

Τι επεσήμανε ο Δήμαρχος Μαραθώνος, Στέργιος Τσίρκας

Στη δική του ομιλία, ο Δήμαρχος Μαραθώνος, Στέργιος Τσίρκας, χαρακτήρισε τον ελληνικό και τον κινεζικό πολιτισμό “δημιουργικά διαφορετικούς”, που “αλληλοσυμπληρώνονται όπως το yin και το yang της κινεζικής παράδοσης”.

“Έχω επισκεφθεί πολλές φορές την Κίνα και ένιωσα μεγάλη υπερηφάνεια διαπιστώνοντας ότι ο σπουδαίος κινεζικός πολιτισμός τρέφει ανάλογο θαυμασμό για την Ελλάδα, τον δικό της πολιτισμό και ξεχωριστά για τον τόπο μου, τον Μαραθώνα, που γέννησε τον Μαραθώνιο Δρόμο”, είπε επίσης ο Δήμαρχος Μαραθώνος, που υπογράμμισε επίσης ότι ο πολιτισμός έχει τη μοναδική δύναμη να εδραιώνει και να εμβαθύνει σχέσεις ουσίας.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο Δήμος Μαραθώνος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια διεθνή συνεργασία τον τομέα της τεχνολογικής έρευνας με το Πανεπιστήμιο του Σουτσόου, στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην Ελλάδα. 

“Σε μια πολύ ταραγμένη εποχή, ό,τι προάγει την πραγματική συνεργασία, την ειλικρινή φιλία και τον αμοιβαίο σεβασμό συνιστά ανεκτίμητο εφόδιο και εχέγγυο προόδου. Αυτές ακριβώς τις αξίες υπογραμμίζει η σημερινή εκδήλωση και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική”, είπε ακόμη ο Στέργιος Τσίρκας και κατέληξε:

“Σας καλωσορίζω, λοιπόν, και πάλι στον ιστορικό Μαραθώνα και σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μας κάνατε να επιλέξετε τον μοναδικό χώρο του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου για μια υψηλού συμβολισμού συνάντηση, που ενισχύει και προωθεί ακόμα περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα σε δύο αρχαίους πολιτισμούς και δύο σπουδαίους λαούς”.

Πολιτιστικά δρώμενα και διάλογος σπουδαστών

Τις ομιλίες των επισήμων ακολούθησαν πολιτιστικά δρώμεναδιάλογος σπουδαστών με θέμα: “Η Μεταλαμπάδευση της Σοφίας της Αρχαιότητας”, παρουσίαση οπτικού υλικού με αντικείμενο: “Η Σύγχρονη Διάδοση της Αρχαίας Σοφίας” και ομιλίες, μεταξύ άλλων, από τον Φαν Ζιμίν, Καθηγητή Πανεπιστημίου Γεωργίας και Δασολογίας της Βορειοδυτικής Κίνας και την Ευγενία Μανωλίδου, Διευθύντρια της Σχολής «Ελληνική Αγωγή» και ειδικό Κλασικών Σπουδών.

Η τελετή έληξε με την υπογραφή συνεργασίας για δικαιώματα βιβλίων Κίνας -Ελλάδας και με παράδοση βιβλίων.

Στην εκδήλωση παρερυρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Τσίρκας και οι Αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Κυπαρίσσης και Τάσος Χρυσίνας, καθώς και ο κοινοτικός σύμβουλος Νέας Μάκρης, Ματθαίος Καραμολέγκος.

Αυτή την εβδομάδα

Ανατροπή στον καιρό: Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας με βροχές και καταιγίδες από την Παρασκευή

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού αναμένεται από την Παρασκευή,...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Μουσικής και Πολιτισμού του ΕΕΕΕΚ Ραφήνας

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8...

Η Δήμητρα Παπαδήμα μιλάει στο RPN

Συνέντευξη στο Βασίλη Νικόλαο Βιτσιλόγιαννη Πώς ξεκίνησε το ταξίδι σας...

1ο Γυμνάσιο Ραφήνας: Δωρεά 15 κάδων ανακύκλωσης από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

Μια σημαντική πρωτοβουλία με περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα υλοποίησε...

ΝΕΑ

Η Δήμητρα Παπαδήμα μιλάει στο RPN

Συνέντευξη στο Βασίλη Νικόλαο Βιτσιλόγιαννη Πώς ξεκίνησε το ταξίδι σας...

1ο Γυμνάσιο Ραφήνας: Δωρεά 15 κάδων ανακύκλωσης από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

Μια σημαντική πρωτοβουλία με περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα υλοποίησε...

Ο Αργοναύτης Ραφήνας αναβιώνει το παραδοσιακό πανηγύρι – Μια βραδιά γεμάτη κέφι, μουσική και χορό

Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή γιορτή ετοιμάζει ο Αργοναύτης Ραφήνας, προσκαλώντας...

Δήμος Μαραθώνος: Παράταση στην υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στη 2η Π.Ε. Νέας Μάκρης

Παράταση πέντε εργάσιμων ημερών δίνεται για την υποβολή δηλώσεων...

RPN.GR