Αθώους κήρυξε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τους δύο αδελφούς ψαράδες που κατηγορούνταν για τον θάνατο του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iefimerida.gr.
Η πρωτόδικη απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 6-1. Μειοψήφησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ενοχής των δύο κατηγορουμένων.
Στο άκουσμα της αθωωτικής απόφασης, οι δύο ψαράδες ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ συγγενείς τους άρχισαν να χειροκροτούν. Η οικογένεια Βαλυράκη, μέσω της Ζωής Κωνσταντοπούλου, εξέφρασε την πρόθεσή της να επιδιώξει την προσβολή της πρωτόδικης απόφασης.
Στο πλευρό της οικογένειας βρέθηκαν βουλευτές και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων οι Κώστας Λαλιώτης, Δημήτρης Ρέππας, Νίκος Σηφουνάκης, Γιώργος Βαρδακαστάνης, Ευαγγελία Λιακούλη, Μιχάλης Καρχιμάκης και Ευάγγελος Αποστολάκης.
Ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, είχε προτείνει την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία. Στην αγόρευσή του είχε υποστηρίξει ότι εγκατέλειψαν τον Σήφη Βαλυράκη αβοήθητο στη θάλασσα, ενώ ήταν τραυματισμένος, και ότι δεν συνέδραμαν ούτε αργότερα στον εντοπισμό της σορού του. Η πλειοψηφία του δικαστηρίου δεν υιοθέτησε την πρόταση ενοχής.
Τα δύο αδέλφια αρνήθηκαν πλήρως την κατηγορία στις απολογίες τους. Υποστήριξαν ότι τη μοιραία ημέρα δεν είχαν βγει για ψάρεμα στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας.
Ο Σήφης Βαλυράκης είχε αναχωρήσει μόνος του με το φουσκωτό σκάφος του για ψαροντούφεκο το πρωί της 24ης Ιανουαρίου 2021. Όταν καθυστέρησε να επιστρέψει, η σύζυγός του ειδοποίησε τις αρχές. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εντοπίστηκε νεκρός, φέροντας τραύματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο θάνατός του είχε αρχικά αντιμετωπιστεί ως δυστύχημα. Η έρευνα άνοιξε ξανά μετά την εμφάνιση νέων στοιχείων και μαρτυριών, οδηγώντας στην παραπομπή των δύο ψαράδων, οι οποίοι πλέον αθωώθηκαν σε πρώτο βαθμό.






























