Δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου Καταγραφής Επιστημονικού Δυναμικού του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για να μετατραπεί το brain drain σε brain gain.

424

Ως άνθρωπος , γονέας, επιστήμονας  και αιρετός στο Δ.Σ αυτής της πόλης ζω από κοντά την αγωνία των νέων παιδιών που  πάλεψαν για να αποκτήσουν  ένα πτυχίο,  και των οικογενειών  τους, οι οποίες στο ζοφερό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης μοχθούν  για το μέλλον της νέας γενιάς. Πρότεινα στον δήμαρχο , τον Βαγγέλη τον Μπουρνού, με τον οποίο μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες,  την δημιουργία  ενός Ψηφιακού Μητρώου Καταγραφής  Επιστημονικού Δυναμικού  του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ώστε  να βοηθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας στην μετατροπή του  brain drain σε brain gain.

  Στόχος η μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου μας μέσα από δράσεις:

 1.Συμβουλευτικής και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα (π.χ. ReGeneration) ,που θα οδηγήσουν  στην στελέχωση επιχειρήσεων του ιδιωτικού ή του  δημόσιου τομέα.

2. Προώθησης του επιστημονικού δυναμικού για απασχόληση σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα -σύνδεσή του με την αγορά εργασίας.

3. Αναβάθμισης επαγγελματικής κατάρτισης.

4. Επαγγελματικού  προσανατολισμού.

5. Αναβάθμισης/επέκτασης πρακτικής άσκησης

6.Θεσμικές παρεμβάσεις και κίνητρα που ενθαρρύνουν τη συνεργασία πανεπιστημίων-επιχειρήσεων (π.χ. βιομηχανικά διδακτορικά)

7. Προγράμματα  upskilling και reskilling , αναβάθμισης και η επανακατάρτιση,  διότι οι χώροι εργασίας  αλλάζουν ταχύτερα από ποτέ και οι βασικές δεξιότητες που αποκτήθηκαν σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον γίνονται ξεπερασμένες.

8. Θέσπισης κινήτρων που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις  στην περιοχή, μέσα από προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής.

9. Δράσεις συνέργειας  στοχεύοντας στην απασχόληση νέου επιστημονικού προσωπικού σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα  και στην προώθηση διεθνώς του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου ως πόλης καινοτομίας  , ώστε να δωθεί νέα ώθηση στην οικονομία της περιοχής.

Επειδή όμως , όπως λέει και ο σοφός λαός τα πολλά λόγια είναι φτώχια, αξίζει να αναφερθεί ότι με γνώμονα τα παραπάνω, ήδη  τον  τελευταίο χρόνο προσπαθήσαμε και  πετύχαμε  να απασχολήσουμε ένα μικρό αριθμό νέων παιδιών, πτυχιούχων , σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα  και στην συνέχεια  τα προωθήσαμε και εργάζονται σε σοβαρές ιδιωτικές επιχειρήσεις .

Καλούμε  λοιπόν τους επιστήμονες της πόλης μας  να καταγραφούν στο  σχετικό μητρώο,  δεν υποσχόμαστε ότι θα βρούμε δουλειά σε όλους, δεσμευόμαστε  όμως  ότι  θα το προσπαθήσουμε.

ΜΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 ΙΑΤΡΟΣ –ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ