spot_img
30.8 C
Rafina
Παρασκευή, 17 Ιουλίου, 2026
spot_img

Δήμος Μαραθώνος: Απαγόρευση ανάμματος φωτιάς στην ύπαιθρο – rpn

 

 

 

 Σύσταση προς τους πολίτες για την αποφυγή ανάμματος φωτιάς στην ύπαιθρο, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Η προειδοποίηση εκδίδεται στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών και βασίζεται σε πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Στόχος είναι η πρόληψη πυρκαγιών, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών, ο περιορισμός των καμένων εκτάσεων και η μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου, ειδικά υπό συνθήκες ισχυρών ανέμων. Η σύσταση γίνεται κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθμόν 9/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Υπενθύμιση: την 1η Μαΐου ξεκινά επίσημα η αντιπυρική περίοδος, η οποία διαρκεί έως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την ίδια Πυροσβεστική Διάταξη (9/2024), απαγορεύεται αυστηρά η καύση υπολειμμάτων φυτικής βλάστησης σε σωρούς στην ύπαιθρο.

Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής επισημαίνει  τις σοβαρές συνέπειες για τους παραβάτες. Σε κάθε περίπτωση πυρκαγιάς, το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιλαμβάνεται αυτεπάγγελτα και σχηματίζει δικογραφία. Εάν συλληφθεί υπαίτιος για την πρόκληση πυρκαγιάς, ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και αντιμετωπίζει βαρύτατες ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

Επιπρόσθετα, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 έως 50.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Ν. 4662/2020. Σε περίπτωση που η πυρκαγιά εκδηλωθεί σε δάσος και υπάρξει πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για τον δράστη, επιβάλλεται επιπλέον διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.467,35 ευρώ έως και 58.694,00 ευρώ, ανεξάρτητα από άλλες κυρώσεις.

Παρακαλούνται οι πολίτες να επιδείξουν υπευθυνότητα και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ασφάλειας όλων.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Αποκαλυπτήρια ιστορικού μνημείου για το «Μπλόκο της Ραφήνας»

Στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ραφήνας πραγματοποιήθηκε...

Χρήστος Τσεμπέρης για το λιμάνι της Ραφήνας: «Η πόλη στενάζει και διαλύεται εδώ και χρόνια»

Ο πρώην αντιδήμαρχος καταγγέλλει διαρκή αύξηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων...

Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου: Προληπτική ενημέρωση για την προστασία από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από...

ΝΕΑ

Ραφήνα: Αποκαλυπτήρια ιστορικού μνημείου για το «Μπλόκο της Ραφήνας»

Στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ραφήνας πραγματοποιήθηκε...

Χρήστος Τσεμπέρης για το λιμάνι της Ραφήνας: «Η πόλη στενάζει και διαλύεται εδώ και χρόνια»

Ο πρώην αντιδήμαρχος καταγγέλλει διαρκή αύξηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων...

70 χρόνια από τα εγκαίνια της Παντοβασίλισσας τιμάει η Ραφήνα στον Άγιο Νικόλαο (φωτο- βίντεο)

Σε κλίμα κατάνυξης και ιστορικής μνήμης πραγματοποιούνται αυτή την...

Αποχέτευση σε Ραφήνα Πικέρμι: Ευρεία σύσκεψη για τα έργα με τη συμμετοχή της Δημάρχου Δήμητρας Τσεβά

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και...

RPN.GR