spot_img
18.8 C
Rafina
Σάββατο, 18 Απριλίου, 2026
spot_img

Δήμος Μαραθώνος: Απάντηση Διοίκησης στην επιστολή διαμαρτυρίας της Παράταξης ΕΜΕΙΣ

 

 

 

Με «επιστολή διαμαρτυρίας» που απέστειλε στο πρωτόκολλο του Δήμου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΕΜΕΙΣ Μαραθώνας» ζητά την ανάληψη «άμεσης θεσμικής δράσης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω των συνεπειών της κακοκαιρίας «ERMINIO». Δυστυχώς, ο κ. Παπουτσής δεν ζήτησε ώστε να λάβει έγκυρη και άμεση ενημέρωση για τις θεσμικές ενέργειες στις οποίες από την πρώτη στιγμή προέβη η δημοτική αρχή.

Κατ’ αρχάς, λίγες μόνο ώρες μετά την κακοκαιρία, στις 02.04.2026, έγινε συνάντηση στο δημοτικό κατάστημα Νέας Μάκρης, του Δημάρχου κ. Στέργιου Τσίρκα και των αρμοδίων Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Κωνσταντίνο Κατσαφάδο, το Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής κ. Πέτρο Καμπούρη και τον Αναπλ. Πρ/νο ΓΔΑΕΦΚ κ. Ιωάννη Παυλή. Οι αυτοψίες στις κατοικίες πλημμυροπαθών ξεκίνησαν ήδη από τις 03.04.2026 και άμεσα οι δημοτικές υπηρεσίες είχαν ενεργοποιηθεί για την έγκαιρη πραγματοποίηση των αυτοψιών και την παροχή πληροφόρησης και διοικητικής υποστήριξης.

Επιπλέον, ήδη ο Δήμος Μαραθώνος, υπέβαλε ειδικό αίτημα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως έχει κάνει και κατά το παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Και βέβαια, από την πρώτη στιγμή, τα συνεργεία του Δήμου, οι εθελοντές και οι εργολήπτες που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο για την αντιμετώπιση προβλημάτων από έντονα καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα προβλήματα μετά από μια τέτοια κακοκαιρία είναι σημαντικά και επείγοντα, ειδικά μάλιστα όταν η κακοκαιρία συνέβη λίγες μέρες πριν την εορταστική πασχαλινή περίοδο, αλλά και εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. Η δε θεσμική αντίδραση του Δήμου υπήρξε άμεση, πολυδιάστατη και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που ασκεί. Αντί φωτογραφήσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκ του ασφαλούς και κατόπιν εορτής, η δημοτική αρχή βρέθηκε επί τόπου στα σημεία και στις περιοχές που επλήγησαν, συντονίζοντας τις άμεσες ενέργειες αποκατάστασης. Οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης, προφανώς και συνεχίζονται, και θα ολοκληρωθούν με συντεταγμένο τρόπο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα περί δήθεν «φίμωσης» της αντιπολίτευσης, ας παρακολουθήσει κανείς τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι συντεταγμένα φωνασκούν και διακόπτουν με κάθε ευκαιρία, όταν τα μέλη της δημοτικής αρχής τους απαντούν με τεκμήρια και αποδείξεις και δεν αναλώνονται στα φληναφήματα και τις λαϊκιστικές ατάκες που συχνά επιδίδονται αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι. Ουδείς στερεί το δικαίωμα οποιουδήποτε συμβούλου να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες, ώστε να διαμορφώσει εισήγηση και να εισάγει θέμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι το οποίο άλλωστε μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, ανεξάρτητα από την έκδοση και αποστολή σχεδίου ημερήσιας διάταξης, ώστε να εισαχθεί για λήψη απόφασης στην επόμενη συνεδρίαση. Είναι σε όλους γνωστό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει κατ’ ελάχιστον μια φορά το μήνα. Αποτελεί όμως δείγμα ελλιπούς δημοκρατικής παιδείας η διαρκής προσπάθεια αντιπολιτευόμενων συμβούλων και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, να ποδηγετήσουν την πλειοψηφία και να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα.

Ο θεσμικός ρόλος καθενός δεν εξαντλείται στις διατάξεις και στις νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνονται σεβαστές. Το δημοκρατικό ήθος είτε σφυρηλατείται μέσα από την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή, είτε μέσα από την τριβή με τα κοινά και την αυτοδιοικητική πορεία, προϋποθέτει σεβασμό στην αρχή της πλειοψηφίας, στο διάλογο και στη διαφορετικότητα, ανεξάρτητα από την επαγγελματική ιδιότητα ή την κοινωνική επιφάνεια των ανθρώπων. Προϋποθέτει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στη λειτουργία τους και όχι επίκλησή τους κατά το δοκούν. Διότι αυτή η αντιπολίτευση πρώτη αμφισβητεί τη νομιμότητα που οι αρμόδιες αρχές επιβεβαιώνουν, πρώτη αυτή αρνείται να συμπράξει σε πρωτοβουλίες υπέρ του δημοτικού συμφέροντος και κατά καταπατητών, ακόμα και να υποστηρίξει προτάσεις της δημοτικής αρχής – όπως για το Μαραθώνιο Δρόμο – που έχουν πλέον ευρύτερη και ουσιαστική αποδοχή. Αντί μιας γόνιμης και ουσιαστικής αντιπολίτευσης, επιλέγεται ο εύκολος δρόμος του λαϊκισμού και των προσφυγών σε αρμόδιες και αναρμόδιες αρχές, με μοναδικό σκοπό να παρακωλύσουν το έργο της δημοτικής αρχής. Τα μέλη της αντιπολίτευσης που επιλέγουν όμως, αυτό το δρόμο, παραμένουν απελπιστικά μόνα.

Δελτίο Τύπου Διοίκησης του Δήμου Μαραθώνος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΜΕΙΣ

Οι γιορτές πέρασαν, τα προβλήματα στον Μαραθώνα όμως παραμένουν.

Ενώ οι συμπολίτες μας παλεύουν ακόμα με τις συνέπειες της θεομηνίας, η Δημοτική Αρχή επιλέγει την τακτική της “σιωπής”. Ο ορισμός του Δημοτικού Συμβουλίου για τις 30 Απριλίου – έναν μήνα
μετά την καταστροφή – είναι προσβολή στη λογική και στη μνήμη όσων χάθηκαν.

Εμείς, όλο αυτό το διάστημα, κινηθήκαμε αθόρυβα και θεσμικά:

Καταθέσαμε επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο του Δ.Σ.

Προσφύγαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Αρ. Πρωτ. 23654) για τη συστηματική φίμωση της αντιπολίτευσης και την υποβάθμιση της τραγωδίας.

Η Δημοκρατία και η Ασφάλεια των πολιτών δεν μπαίνουν σε “αναμονή”. Δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστούν οι ευθύνες για τη θωράκιση του τόπου μας.

Συνεχίζουμε με σοβαρότητα και συνέπεια.

Αυτή την εβδομάδα

Claude Mythos: Οι λόγοι που το νέο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης προκαλεί ανησυχία σε Κυβερνήσεις και Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς

Έντονη ανησυχία προκαλεί σε κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς το...

Τραγωδία στον Κολωνό: Δύο νεκροί από φωτιά σε διαμέρισμα – Τα πρώτα στοιχεία για την αιτία

Τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στον Κολωνό, όταν...

Καιρός σήμερα 18/4: Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη – Άστατο σκηνικό με βοριάδες έως 8 μποφόρ

Ο καιρός σήμερα Σάββατο 18 Απριλίου κάνει στροφή προς...

Πήγασος vs Δήμος Ραφήνας Πικερμίου και στη μέση τα αδέσποτα

Σε σκληρή αλλά αναμενόμενη απάντηση προς τον δήμο Ραφήνας...

ΝΕΑ

Τραγωδία στον Κολωνό: Δύο νεκροί από φωτιά σε διαμέρισμα – Τα πρώτα στοιχεία για την αιτία

Τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στον Κολωνό, όταν...

Πήγασος vs Δήμος Ραφήνας Πικερμίου και στη μέση τα αδέσποτα

Σε σκληρή αλλά αναμενόμενη απάντηση προς τον δήμο Ραφήνας...

Αδιανόητη βία στην Παλλήνη: Για τρία ευρώ ξυλοκόπησε άγρια γνωστό κοσμηματοπώλη

Σκηνές που δύσκολα χωράει ο νους εκτυλίχθηκαν το βράδυ...

«Ὁ ἀναμάρτητος πρῶτος τὸν λίθον βαλέτω» Της Κατερίνας Τράση

«Ὁ ἀναμάρτητος πρῶτος τὸν λίθον βαλέτω». Της Κατερίνας Τράση Χριστός Ανέστη...

RPN.GR