Ο εντεταλμένος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Παναγιώτης Καλφαντής δημοσίευσε τα παρακάτω:
”Μια μεγάλη προσπάθεια για την πολεοδομική οργάνωση της χώρας μας είναι σε εξέλιξη.
Τον Οκτώβριο αναμένεται, εκτός… δικαστικού απροόπτου, να ανατεθούν οι πρώτες δώδεκα μελέτες τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Η ολοκλήρωση της πρώτης ομάδας μελετών θα γίνει τρία χρόνια αργότερα, καθώς η χρηματοδότηση όλου του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης θέτει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.
Τη διαδικασία ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ . Οι πρώτες και πιλοτικές μελέτες αφορούν τους 12 Δήμους διάσπαρτους σε όλη τη χωρά, νησιωτικούς και μεσογείους . Η μεγαλύτερη από τις μελέτες της πρώτης ομάδας είναι των Γρεβενών, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και η μικρότερη του Καστελόριζου, με προϋπολογισμό περίπου 150.000 ευρώ.
Ποια θα είναι η συνέχεια; Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί η δεύτερη ομάδα μελετών, στην οποία περιλαμβάνεται και ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου η οποία θα περιλαμβάνει περί τις 130 μελέτες τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.
Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια (ουσιαστικά μετεξέλιξη των γενικών πολεοδομικών σχεδίων και των σχεδίων χωρικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης) θα καθορίσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας (τα τμήματα που υπάγονται στις περιοχές Natura θα προστεθούν όταν ολοκληρωθούν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, που περιλαμβάνουν και καθορισμό επιτρεπόμενων χρήσεων γης), θα ορίζουν τις περιοχές παραγωγικών δραστηριοτήτων, θα καθορίζουν και θα χαρακτηρίζουν το οδικό και γενικώς τα μεταφορικά δίκτυα. Επίσης, θα περιλαμβάνουν μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Τα τελικά κείμενα θα συνοδεύονται από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων και θα εγκρίνονται μέσω Προεδρικού Διατάγματος ώστε να τύχουν προδικαστικού ελέγχου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η εκπόνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση στον χώρο του πολεοδομικού σχεδιασμού από την εποχή της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η ολοκλήρωση των ΤΠΣ θα δώσει τέλος στις ερμηνείες και στην πολεοδομική αναρχία, θέτοντας σε συγκεκριμένες βάσεις την οικιστική ή άλλη ανάπτυξη της κάθε περιοχής.”
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ