spot_img
24.4 C
Rafina
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Έφεση κατά του βουλεύματος για την τραγωδία στο Μάτι εξετάζει η Εισαγγελία Εφετών

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Μαρία Γκανέ, εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση κατά του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου για το Μάτι όσον αφορά στο σκέλος της εντολής συνέχισης της ανάκρισης για 5 πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης, αλλά και για την απαλλαγή 10 από τους 28 κατηγορούμενους.

Περαιτέρω ανάκριση και αναβαθμισμένο κατηγορητήριο για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης είχαν αποφασίσει στις 15 Απριλίου με βούλευμά τους για τη φωτιά στο Μάτι (1368/22) οι δικαστές του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας για 5 πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Εισαγγελία Εφετών μελετάται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που εκδόθηκε για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που άφησε πίσω της 103 νεκρούς τον Ιούλιο του 2018. Η εισαγγελία εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση για το σκέλος του επίμαχου βουλεύματος που διατάσσει την απαλλαγή 10 κατηγορουμένων, κυρίως αστυνομικών αλλά και αντιδημάρχων, ώστε να κριθεί εκ νέου το ενδεχόμενο παραπομπής τους.

Παράλληλα, στο Εφετείο μελετάται και το σκέλος του βουλεύματος, με το οποίο ζητείται η αναβάθμιση σε κακούργημα, της κατηγορίας για πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που ήσαν επικεφαλής της κατά την φονική πυρκαγιά. Η εισαγγελία Εφετών, αφού μελετήσει τα στοιχεία, θα κρίνει αν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέδωσε τον σωστό ποινικό χαρακτηρισμό στις πράξεις των πέντε αξιωματικών.

Υπενθυμίζεται ότι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών διατάσσει:

Α. Περαιτέρω ανάκριση για πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής με αναβαθμισμένη κατηγορία, από το πλημμέλημα της “ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή”, σε κακούργημα που θα αφορά “θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο”.

Β. Παραπομπή σε δίκη 13 κατηγορουμένων (πρώην περιφερειάρχη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής, καθώς και δημάρχων), ενώπιον του τριμελούς Πλημμελειοδικείου, για αδικήματα που αφορούν ανθρωποκτονία από αμέλεια, ανάλογα με την εμπλοκή τους λόγω αρμοδιότητας, σε κάθε στάδιο που επέδρασε στο τραγικό αποτέλεσμα: Δηλαδή στην πρόληψη, κατάσβεση, εκκένωση και διάσωση.

Γ. Απαλλαγή 10 κατηγορουμένων, αστυνομικών και αντιδημάρχων.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, στο βούλευμά τους διαφοροποιήθηκαν αρκετά από την πρόταση του εισαγγελέα, Γιώργου Πολυκράτη. Ο κ. Πολυκράτης, στην πρότασή του είχε εισηγηθεί την παραπομπή 27 από τους 28 κατηγορούμενους, αφήνοντας ουσιαστικά εκτός ποινικής ευθύνης, μονάχα τον συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου. Ο ίδιος στην πρότασή του, αιτιολογούσε γιατί οι κατηγορούμενοι πρέπει να δικαστούν για πλημμελήματα και όχι για κακουργήματα – σε αντίθεση δηλαδή με τα όσα είχε επανειλημμένα ζητήσει ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, και την τελική κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Κατά την κρίση του εισαγγελέα (που στην πρότασή του κατέγραφε μία προς μία τις αιτίες που συνέδραμαν ώστε η καταστροφική πυρκαγιά να εξελιχθεί σε ανείπωτη τραγωδία) στο τραγικό αποτέλεσμα οδήγησαν «συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές».

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για  να βλέπετε όλες τις ζωντανές μας εκπομπές. 

Αυτή την εβδομάδα

Μετρό: Αλλαγές στη Γραμμή 3 από σήμερα – Ποιοι σταθμοί κλείνουν στις 21:40

Νέες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα,...

Κληρονομιές: Τι αλλάζει από σήμερα για χρέη, συζύγους και παιδιά

Νέο καθεστώς ισχύει από σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου 2026, στο...

Mama’s στη Διασταύρωση Ραφήνας: Αυθεντικές γεύσεις, όπως παλιά

Υπάρχουν γεύσεις που δεν χρειάζονται συστάσεις. Αρκεί το άρωμα...

Σπάτα: Έργο 507.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου

Στο πρόγραμμα «Αττική 2021–2027» εντάχθηκε το έργο ενεργειακής αναβάθμισης...

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ από τις 12:00 – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Στάση εργασίας πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, η ΑΔΕΔΥ...

ΝΕΑ

Μετρό: Αλλαγές στη Γραμμή 3 από σήμερα – Ποιοι σταθμοί κλείνουν στις 21:40

Νέες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα,...

Κληρονομιές: Τι αλλάζει από σήμερα για χρέη, συζύγους και παιδιά

Νέο καθεστώς ισχύει από σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου 2026, στο...

Mama’s στη Διασταύρωση Ραφήνας: Αυθεντικές γεύσεις, όπως παλιά

Υπάρχουν γεύσεις που δεν χρειάζονται συστάσεις. Αρκεί το άρωμα...

Σπάτα: Έργο 507.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου

Στο πρόγραμμα «Αττική 2021–2027» εντάχθηκε το έργο ενεργειακής αναβάθμισης...

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ από τις 12:00 – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Στάση εργασίας πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, η ΑΔΕΔΥ...

Φωκίδα: Νεκρός 72χρονος σε τροχαίο – Στο νοσοκομείο δύο γυναίκες

Τη ζωή του έχασε ένας 72χρονος σε τροχαίο δυστύχημα...

ΕΝΦΙΑ 2027: Πλήρης ή μερική απαλλαγή για πέντε κατηγορίες φορολογουμένων

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων εκτιμάται ότι θα...

Κάμερες στα φανάρια: Τελικά «γράφουν» ή όχι;

Η φράση «οι κάμερες στα φανάρια δεν γράφουν» δεν...

RPN.GR