”Εφυγε” η Αθανασία Τσαφαρά, μέρος της ιστορίας της Ραφήνας(αφιέρωμα)

1925

 

Συγκινημένοι οι κάτοικοι της Ραφήνας έμαθαν σήμερα ότι ”έφυγε” πλήρης ημερών μια γυναίκα που αποτελούσε μέρος της ζωντανής ιστορίας της Ραφήνας.

Η Αθανασία Τσαφαρά ήταν σύζυγος του πρώτου γιατρού (παθολόγου και μαιευτήρα) Θεοδώρου Τσαφαρά που είχε και την πρώτη κλινική στην Ραφήνα(απέναντι στα σημερινά ΕΛΤΑ).

Η Αθανασία ήταν μια σπάνια γυναίκα ,ακοίμητος φρουρός και αρωγός του συζύγου της. Ο Θεόδωρος έφερε στον κόσμο 5.000 παιδιά στην Ραφήνα από το 1950-1999 με την πολύτιμη βοήθεια της μαίας Μαρίνας Ψωμά η οποία έφυγε επίσης πριν από λίγες μέρες από την ζωή.

Στα 92 έτη της ζωής της όλοι έχουν να θυμούνται μια γυναίκα σπάνιας αξιοπρέπειας και καλλιέργειας, χαρακτηριστικά που κληροδότησε και στους δυο υιούς της, τον Βασίλη και τον Κώστα.

Ο Κώστας Τσαφαράς μάλιστα,όντας και ο ίδιος ιατρός και μάλιστα Διευθυντής Ακτινολόγος στο Κ.Υ Ν.Ιωνίας αλλά και Διευθυντής ΕΣΥ και επίσης υπεύθυνος για τις διαγνώσεις covid-19 στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας το οποίο είναι Κέντρο Αναφοράς, υπήρξε ο ιδρυτής του ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ Ραφήνας μαζί με τον Ανδρέα Σώχο και τον Βασίλη Κική, σύλλογος που ξεκίνησε από μια μπασκέτα έξω από το σπίτι του Κώστα στην Ραφήνα.

Ο σύζυγος της Αθανασίας Τσαφαρά Θεόδωρος εκτός από Ιατρική σπούδασε και στην Σχολή Καλών Τεχνών. Έτσι γνώρισε και αγάπησε την Ραφήνα μετά το 1940 που ερχόταν να ζωγραφίσει και το 1949-1950 εγκαταστάθηκε μόνιμα.Το 1960 παντρεύτηκε με την Αθανασία και έζησαν μαζί μια ευτυχισμένη και πλήρη ζωή.Το ιατρείο του Θεόδωρου επισκέπτονταν εκείνη την εποχή ασθενείς από όλες τις γύρω περιοχές αλλά και από Άνδρο, Τήνο, Εύβοια διότι ήταν ο μοναδικός γιατρός.

Την Κυριακή πήρα μια συνέντευξη από την αντιδήμαρχο Δήμητρα Μήλα-Τσεβά η οποία γεννήθηκε στην κλινική αυτή και αναφέρθηκε εκτενώς στην οικογένεια Τσαφαρά.Πριν από λίγο μιλώντας με τον γιο της Κώστα μου ανέφερε πολύ συγκινημένος ότι η μητέρα του παρακολούθησε ολόκληρη την συνέντευξη, από την αρχή ως το τέλος και εξέφρασε την επιθυμία να μου δώσει και η ίδια αυτές τις ημέρες μια συνέντευξη μιλώντας για όλη την ζωή της, που ήταν συνυφασμένη με την ιστορία της Ραφήνας. Δεν προλάβαμε δυστυχώς.

Η Αθανασία ταλαιπωρήθηκε τους τελευταίους μήνες από μια πνευμονία, μπαίνοντας και βγαίνοντας στις Εντατικές του ”Σωτηρία” ,της ”Αγίας Όλγας” και του ”Μεταξά”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μου έδωσε ο ίδιος ο γιος της Κώστας,και με την άδεια του οποίου τις δημοσιοποιώ,η μητέρα του διασωληνώθηκε και αποσωληνώθηκε 6 φορές, πράγμα μοναδικό στα ιατρικά χρονικά.

Τον τελευταίο καιρό είχε αναρρώσει πλήρως και ασχολείτο με όλα τα θέματα της καθημερινότητας, έχοντας πλήρη διαύγεια και μάλιστα περπατούσε κιόλας.

Ώσπου χτες το βράδυ ο Θεός αποφάσισε να την πάρει κοντά του.

Έτσι ξαφνικά, υπέστη έμφραγμα και ταξίδεψε στην γειτονιά των Αγγέλων.

Καλό Παράδεισο!

Κατερίνα Τράση

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ